Društvo

Stvoren samoodrživi sistem obuke iz engleskog jezika

Trogodišnji projekat PELT, koji će biti završen sjutra, u potpunosti je ispunio postavljeni cilj i rezultirao je stvaranjem samoodrživog sistema obuke iz engleskog jezika, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U tom resoru je održan sastanak PELT Odbora, na kojem su sumirani rezultati projekta u prethodne tri godine, kao i prioriteti Ministarstva za dalju saradnju u oblasti obuke iz engleskog jezika.

Generalni direktor Direktorata za ljudske resurse, Mihailo Volkov, zahvalio je ministarstvima odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Holanije i Norveške, koja su pružala finansijsku podršku, kao i Britanskom savjetu Crne Gore koji je upravljao projektom.

„Istakao je značaj i benefite realizacije svih predviđenih aktivnosti u jačanju internih kapaciteta Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore (VCG) koje su rezultirale stvaranju samoodrživog sistema obuke iz engleskog jezika“, kaže se u saopštenju.

Izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, pukovnik Simon Ficgibon, ponovio je spremnost za nastavak podrške projektu obuke iz engleskog jezika koji bi bio regionalnog karaktera, budući da je, kako je naveo, sistem obuke dovoljno razvijen i, samim tim, treba da prevaziđe okvire zemlje.

Direktorica Britanskog savjeta, Vanja Madžgalj, sumirala je četiri oblasti na koje se projekat odnosio – kreiranje obrazovne politike učenja engleskog jezika, razvoj kapaciteta profesora engleskog jezika iz VCG, obezbjeđivanje materijalnih resursa za laboratorije za učenje tog jezika u jedinicama Vojske i unaprjeđenje kapaciteta zaposlenih putem učešća na različitim kursevima.

„Učesnici sastanka su zaključili da je postavljeni cilj PELT projekta u potpunosti ispunjen i izrazili spremnost da se sa istim naporima, a u drugoj formi, nastavi i u budućem periodu“, navodi se u saoptenju.

Sastanku su prisustvovali i saradnici vojnih izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške, Britanskog savjeta, kao i predstavnici Direktorata za ljudske resurse, Odjeljenja za operacije, borbenu gotovost i obuku Generalštaba VCG i Centra za obuku, koji su bili uključeni u sprovođenje projekta.

Send this to a friend