Društvo NVO Društvo slobodnih avangardista

Tri profesora dobila spor na sudu zbog revanšizma direktora ministarke Bratić

Vesna Bratić (Foto: Miraš Dušević/CdM)

Mnogi profesori su, posebno ove godine, bili žrtve nezapamćenog revanšizma, te su bez ikakvog razloga, iz čiste osionosti i inata novih rukovodilaca obrazovnih ustanova, ostavljeni bez posla. Kako su na njihova mjesta pretežno dovedeni tek svršeni pripravnici, mnogi od njih svoja prava brane na sudu i slično smijenjenim direktorima, dokazuju da je pravda dosežna. Za sada je troje njih dobilo prvostepene presude, koje još nijesu pravosnažne, piše Pobjeda.

To su kazali Pobjedi iz osnivačkog odbora NVO Društvo slobodnih avangardista.

Ta NVO pokrenula je peticiju zato što su, kako objašnjavaju, godinama svjedoci ekstremne zloupotrebe diskrecionog prava direktora prilikom zapošljavanja. Traže da se donese pravilnik sa preciznim kriterijumima za prijem u radni odnos, na osnovu kojeg bi se pravila rang lista, a koja bi bila transparentna i objektivna.

Ističu i da se uveliko poseže za svim sredstvima sabotaže profesora da ostvare svoja prava, jer se sudski procesi “namjerno prolongiraju i obesmišljavaju”.

Podsjećaju da su konkursi raspisani samo za aktuelnu školsku godinu, te da ostaje pitanje koliko im ostaje vremena da rade nakon dobijenog spora, ako uopšte direktori ispoštuju zakonske presude.

“Od 1. septembra, ako se nešto ne promijeni, scenario može biti identičan – te je nemoguće naći rješenje i izlaz iz ove kafkijanske atmosfere u kojoj se nalazi crnogorska prosvjeta. Mnogo hrabrih profesora ujedinilo se u borbi za svoja prava, te u ovome vide jedini izlaz”, poručili su oni.

Kažu da su podršku za peticiju dobili od velikog proja prosvjetnih radnika, ali i NVO Prosvjetne zajednice, koja je peticiju podijelila na društvenim mrežama.

Smatraju da bi odabir kandidata trebalo da se obavlja formiranjem komisije, pozivanjem kandidata na intervju, gdje ga procjenjuju odabrani, eminentni članovi od struke.

“Ipak, bez obzira na ocjenu komisije, direktor, nerijetko, samovoljno izabere kandidata, pozivajući se na diskreciono pravo. Nije izuzetak da prijavljeni kandidati čak ne dobiju ni povratnu informaciju, ni obrazloženje”, istakli su iz osnivačkog odbora NVO Društvo slobodnih avangardista.

Različiti su komentari na peticiju koja je objavljena na društvenim mrežama. Pojedini nastavnici su najavili da će je potpisati, te da osnovni kriterijum prilikom zapošljavanja treba da bude ocjena i vrijeme studija. Neki su, pak, najavili da je neće potpisati, jer će “opet u prednosti biti oni koji su imali priliku da imaju staž i da se usavršavaju u odnosu na one koji su godinama bili bez posla”.

“Godine čekanja treba da budu prioritet, potom sve ostalo. Znamo svi šta se dešavalo, nadam se da više neće”, jedan je od komentara.

Neki od njih predlažu da prilikom vrednovanja kandidata, koji se prijavi za posao, određeni broj bodova nosi i univerzitet koji stoji iza njegove diplome.

17

avatar
1000
17
0
0
 
17
DarijaVukoPecoTataIzvjestaj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darija
Gost
Darija

Ja mislim da je Bratićka odavno kažnjena. Nije potrebno procesuirati.

Vuko
Gost
Vuko

Sto je najsmjesnije sve ovo mi placamo a Braticka nista!

Peco
Gost
Peco

Dajte imena ta tri profesora i škole u kojima su radili, kad već objavljujete vijest.

Tata
Gost
Tata

Dje je Braticka???? Je li joj oduzeto drzavljanstvo, je li procesuirana???

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Necete se sloziti sa mojim komentarom ali cu reci, jeli bilo pametnije ministarki kada je dosla na mjesto da krene sa novinama u prosvjeti da ulozi u skole koje je trebalo uloziti i slicno, nego da daje otkaze da skida slike predhodnih ministara, puno ljepsih komentara bi bilo sad u njenu korist ovako putuj i ne naginji se kroz prozor.

Duklja
Gost
Duklja

Prvo u Spuž pa odatle pravac u Bileću!

Eto tako
Gost
Eto tako

‘Oce li Braticku ko procesuirat zbog ovakvih odluka????????????

Ovo je dno
Gost
Ovo je dno

Nek im sad Nevesinjka plati ili,spc i zdravko.

pop Cira
Gost
pop Cira

Ocekujemo Braticku iza resetaka!!!!!!

vuk
Gost
vuk

Nije bilo bez ikakvog razloga, no je postojao razlog da se Crnogorski profesori uklone a postave svetosavski….

Big
Gost
Big

Će svi da je dobiju 🤣🤣🤣🤣🤣

Zaposleni
Gost
Zaposleni

A da li znate sto je expert Vesne Bratic od vrtica Djina Vrbica napravila? Ostavila bez posla samohraanu majku, a zaposlika dvije zene na njeno mjesto. Ostavila bez posla covjeka poslije 4 god rada i zaposlila Nevenke J.rodjaka( sefice tehnicke sluzbe). Dovela bivsu nk radnicu sa skoro zavrsenom srednjom skolom za seficu, a zadatak spijanje, licni vozac direktorice, mlatretiraanje zaposlenih.… Više »

Posteno
Gost
Posteno

Braticka mora da odgovara za sva nedjela

Da je vjecna
Gost
Da je vjecna

Prvo u zatvor pa kod babe u bilech

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Posteno bi bilo da obestecenje tim profesorima plati bivsa ministarka bratic iz svog dzepa

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kako bratićka napiše tvoj istomišljenik bećković,ćerat će mo se još.
Bit će toga budi bez brige koliko te volja.

Miki
Gost
Miki

Ne dajte joj da bjezi za Bileću, uzmite joj pasoš, oduzmite drzavljantsvo

Send this to a friend