Društvo

Trojac iz Nikšića za pohvalu, donirali biblioteci preko 1.000 knjiga

Foto: Onogošt.me

Troje 22-godišnjaka Nevena Tomić, Radoje Kandić i Aleksa Delibašić su mladi čuvari pisanih stranica u Nikšiću i primjer u kom pravcu naša omladina treba da ide.

Naime, ovo troje zaljubljenika u knjige osnovali su prije četiri mjeseca NVO Društo prijatelja biblioteke „Njegoš“, koje prikuplja knjige i iste donira biblioteci.

Zahvaljujući njihovom predanom radu za manje od četiri mjeseca na policama ove biblioteke zamirisalo je 1.027 novih naslova, a ono što posebno privlači pažnju jeste da je ovo prvo i jedino društvo takvog tipa u Crnoj Gori.

Kandić, koji je predsjednik Društva, kaže za portal Onogošt da su ovo troje drugara dugogodišnji korisnici usluga Biblioteke, koja im je pomogla da se formiraju kao ljudi.

Foto: Onogošt.me

“Imali smo vremena da se upoznamo sa svim blagodetima biblioteke, kao i da steknemo utiske koji su to gorući problemi u njoj. Lokal-patriotizam predstavlja dužnost svakog odgovornog čovjeka, a naročito mladih ljudi, nosilaca napredne misli i entuzijazma, a upravo rad na ovakvim izazovima predstavlja najprikladnije manifestovanje želje da Nikšić učinimo boljim mjestom za život“, navodi on.

Mlada dama Nevena ipak nije zadovoljna kako njeni vršnjaci gledaju na knjigu.

“Čitalačka kultura u Nikšiću je slaba, zato je cilj naše organizacije da kult knjige podignemo na viši nivo”, poručuje ona.

Kao najznačajniji poklon izvdvajaju donaciju bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića od čak 366 vrijednih naslova.

Pohvalili su se da im je Biblioteka „Radosav Ljumović“ u Podgorici poklonila nekoliko hiljada naslova iz “Otpisanog knjižnog fonda”.

Ovaj divan trojac bi volio da može da izračuna koliko kilograma ima u dobijenim knjigama, jer su pored uloženog truda, prolili i koju grašku znoja u transportu ovih vrijednih donacija.

Ponosno ističu da se sada na policama Biblioteke može naći pravi raritet – reprint prvog izdanja „Gorskog vijenca“, zatim komplet od 12 knjiga „Crna Gora u XIX stoljeću u eri kompetitivnosti“, „Pravni zbornik“ i mnogi drugi naslovi iz periodike.

Sa druge strane, ljubitelji beletristike mogu utonuti u čarobni svijet starih majstora: Bulgakova, Eka, Servantesa i Onore de Balzaka.

Send this to a friend