Društvo

Troje ljekara kažnjeno zbog otvaranja bolovanja

Ilustracija

Troje ljekara Doma zdravlja Podgorica kažnjeni su prošle godine zbog kršenja propisa prilikom otvaranja bolovanja pacijentima, saopšteno je Dnevnim novinama iz te zdravstvene ustanove.

Takođe, naveli su i da je tokom 2018. godine bilo čak 57 predmeta kojima se bavila Komisija za kontrolu kvaliteta stručnog rada podgoričkog Doma zdravlja, od čega čak oko 80 odsto po zahtjevima poslodavaca za provjeru opravdanosti utvrđene privremene spriječenosti za rad.

Komisija za kontrolu kvaliteta rada Doma zdravlja Podgorica, svakodnevno obavlja monitoring i evaluaciju kvaliteta zdravstvene zaštite, predlaže mjere za unapređenje kvaliteta rada, daje mišljenja i predloge u vezi sa organizacijom rada i sprovodi i druge mjere iz domena utvrđene nadležnosti, u skladu sa zakonskim, podzakonskim i unutrašnjim propisima ustanove, kazali su Dnevnim novinama iz te zdravstvene ustanove na čijem je čelu Nebojša Kavarić.

“Po nalazima i mišljenjima Komisije za kontrolu kvaliteta stručnog rada, u toku 2017. godine nije bilo disciplinskih i drugih postupaka zbog nepridržavanja određenih propisa, dok su u toku 2018. godine protiv ljekara zdravstvene ustanove Dom zdravlja Podgorica vođena tri postupka zbog nepridržavanja propisa koji regulišu način i postupak utvrđivanja i odobravanja privremene spriječenosti za rad. Epilog istih bio je utvrđivanje odgovornosti za sva tri ljekara, te donošenje odluke o novčanoj kazni zbog nepridržavanja propisa, u sva tri slučaja”, kazali su iz podgoričkog Doma zdravlja, ne precizirajući o kojem se novčanom iznosu radi.

Po nalogu direktora i Komisije za kontrolu kvaliteta svakodnevno se, dodaju, kontroliše propisivanje privremene spriječenosti za rad. Međutim, evidentiran je i veliki broj slučajeva da su sami poslodavci sumnjali u izvještaje ljekara kada je izdavanje bolovanja u pitanju.

“U toku 2018. godine bilo je 57 predmeta u radu Komisije za kontrolu kvaliteta stručnog rada Doma zdravlja Podgorica, od čega oko 80 procenata po zahtjevima poslodavaca za provjeru opravdanosti utvrđene privremene spriječenosti za rad”, zaključuju iz Doma zdravlja Podgorica.

Send this to a friend