Društvo

Tužilaštvo smatra da mitropolit Amfilohije ne širi govor mržnje

Mitropolit Amfilohije

Viša državna tužiteljka Olivera Ražnatović odbila je pritužbu Crnogorskog pokreta kojom je zahtijevano preispitivanje rješenja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 12. oktobra o odbacivanju krivične prijave protiv mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija zbog krivičnog djela povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Ona je u svojoj odluci navela da je, postupajući po pritužbi, uvidom u spise predmeta utvrdila da je Osnovno tužilastvo “predmetno rješenje donijelo u skladu sa zakonom”, piše Pobjeda.

Istakla je i da Crnogorski pokret ima pravo da “preduzme gonjenje prijavljenog u roku od 30 dana od dana prijema obavješetnja podnošenjem optužnog prijedoga Osnovnom sudu u Podgorici”.

Crnogorski pokret je u oktobru dostavio pritužbu Višem tužilaštvu u Podgorici podsjećajući da su tužbu podnijeli zbog izjava  mitropolita Amfilohija u intervjuu Vijestima 5. avgusta, ali je tužilaštvo odbacilo, uz obrazloženje da nema osnovane sumnje da je on počinio krivično djelo za koje ga terete, niti bilo koje drugo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo smatra da u izjavi mitropolita Amfilohija: “U narodu i sad kažu – pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima”, nema ništa sporno.

Ne vide govor mržnje ni u komentaru o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi: “da se sekta rodila iz tih zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi… Broz je ovdje prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila bratoubilaštvom u toku Drugoga svjetskoga rata, bratoubilaštvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu… ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole”…

Za Tužilaštvo je nesporna i izjava: “Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu”.

Iz Crnogorskog pokreta u tužbi su upozorili da je Amfilohije “povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svjetskoga rata, namjerno narušio ugled CPC i nacionalnoga imena Crnogorac”.

“Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, sije strah i paniku i nemušto poziva na progon Crnogoraca, CPC, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore”, upozorili su iz CP u pritužbi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kosta
Gost
Kosta

Treba razlikovati slobodu govora i slobodu mišljenja od kleveta i uvreda. Primjere neću da navodim jer bih bio banovan, ali treba uzeti praksu zemalja EU po tom pitanju i nači mjeru. Ako nekomejavno opsuješ majku to je uvreda, a da li je ako kažeš da misliš da je neko fašista? za onog ko nije fašista je to možda uvreda, ali… Više »

Zaza
Gost
Zaza

U 21. vijeku kada vlada sloboda govora i kada može da priča šta god ko hoće, ova vlast hapsi zbog verbalnih delikata, eno puni zatvori opozicije zbog verbalnih delikata. Još da počnu hapsiti poglavare crkve zbog iznošenja vjerskih stavova, pa to bi bio opšti haos. Uradili bi oni i to, nego hoće u EU, a tamo vlada apsolutna sloboda govora,… Više »

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Rista je još u prelesti ali vratiće se on sa tomosom Crnoj Gori. Miraš gasi NVO, dobija oprost i službu kod Riste. 🙂

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Je li hladno jutros u Ćićevac?

Dejo marlboro💔
Gost
Dejo marlboro💔

Izbrisana je i zana sa spiska zato što me lajkuje. Ja sam strog. 👍

Dejo marlboro💔
Gost
Dejo marlboro💔

Dušica je izbrisana sa spiska. 👍

Dejo marlboro💔
Gost
Dejo marlboro💔

Ima li koja da će u italiju za 45 000 eura godišnje. 👍

amo
Gost
amo

Samo da mi je znat po cijoj direktivi ovakvu izjavu dade cijenjena Olivera,a ovaj mrzi sve sto nema predznak srpsko.

Region
Gost
Region

Ajde citiraj , prema pripadnicima drugih religija

PRCKO
Gost
PRCKO

Naprotiv. Mitropolit širi ljubav i ljuckoću. Treba ga odlikovat ordenom svetog popa Mace, sa ukrštenim maljevima!

Catarino
Gost
Catarino

Da li ga ovo spremaju za patrijarha jedinstvene crnogorske pravoslavne crkve?

Pipun
Gost
Pipun

A bizmismen risto …on zna no vas zafrkava moji srbijanci

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Ima jos malo dukljana, vidjeli smo onih 250 prije neko vece.

Nadležni
Gost
Nadležni

324. Brojano triput!

putalj
Gost
putalj

ima i vas, doduše sve manje.. biće vas taman toliko da stanete pod jedan maslačak i to da se ne gurate.

Mark
Gost
Mark

Olivera Razmatovic,mene je Risto Radovic alijas Amfilohije uvrijedio kao crnogorca sa izjavom to ne jednom.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Mene nije. A kaze i ona da nije.

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Kad ce dukljani shvatiti da su u zabludi? Polako, sve dolazi na svoje, shvatice.

Blejace on jos
Gost
Blejace on jos

Ti uzi naziv onoga kojemu nijeste dozvolili da se vrati u CG?

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

To je bio sukob dinastija, nema veze sa temom.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

saradnik sluzbe investitor i zastitnik bogastva 5 posto cg

Istinita dopuna
Gost
Istinita dopuna

Recimo NE pohlepnim popovima koji zavadjaju narod. Vjera se moze samostalno upraznjavati na najbolji nacin citajuci i razumijevajuci svete knjige. Popovi nas ne uce onome sto pise u svetim knjigama, nego se bave politikom i raspiruju mrznju zarad licnih interesa. Iz knjiga izvlace recenice iz konteksta, ne bi li lazno poduprli svoje ekstremne stavove koji podsticu mrznju. Kad vidite da… Više »

Radosav72
Gost
Radosav72

Bas tako. Meni kao Hriscaninu, Pravoslavcu, ne trebaju ovakvi posrednici koji propovijedaju sve osim mira i ljubavi. Takodje mi je i “malo” neprijatno bilo kada htjedoh uci u katolicku crkvu u Kotor dje me ” naplacivac ulaska u crkvu” opomenu da ne mogu uci dok ne platim 3eura??? Da li je to Hriscanstvo? Da li je u Bibliji napisano sto… Više »

Send this to a friend