Društvo

Tužili ljekare KCCG zbog amputacije prstiju

KCCG

Porodica Stijepović iz Danilovgrada podnijela je krivičnu prijavu protiv Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i ljekara te ustanove zbog sumnji da su nesavjesno liječili pacijentkinju J.S., čime su prouzrokovali pogoršanje njenog zdravstvenog stanja koje je dovelo do infekcije i gubitka prstiju na nozi.

U krivičnoj prijavi porodice Stijepović, podnijetoj 30. marta Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a u koju je Dan imao uvid, ističe se da su ljekari KCCG 9. marta primijenili očigledno nepodobno sredstvo i nesavjesno postupali na način što su nakon hitnog prijema oštećene u KCCG od strane vaskularnog hirurga Nikole Fatića zbog zapušene trbušne aorte i krvnih sudova za karlicu koja hrani nogu i njegove namjere da izvrši hitnu operaciju kako bi se spriječilo izumiranje nogu i razvoj gangrene, dežurni hirurg Aleksandar Filipović mu je zabranio operativni tretman.

Punomoćnik porodice Stijepović Milica Kadović kazala je za Dan da se radi o nesavJesnom liJečenju, što potvrđuje medicinska dokumentacija pacijentkinje iz KCCG i Kliničkog centra Srbija (KCS).

“Ljekari su tog dana bili svjesni i htjeli njegovo izvršenje, iako su znali da je njegovo djelo zabranjeno. Odmah nakon odbijanja da se izvrši oprativni tretman, pacijentkinja je prevedena u Centar za vaskularnu hirurgiju i, bez obzira na konstantno urušavanje njenog zdravstvenog stanja, u naredna tri dana, do 12. marta, ljekari su odbijali da operišu oštećenu, nakon čega je pacijentkinja u teškom opštem stanju transportovana u Klinički centar Srbije, gdje je urađena hitna operacija istog dana kada je primljena, a zbog odlaganja operativnog zahvata došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja i amputacije dijela noge, čime su izvršili krivično djelo iz čl 302 st.1 u vezi čl. 290. st 1 i 2 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Punomoćnik u prijavi ističe da je dežurni endokrini hirurg Filipović, mimo svojih ovlašćenja, zabranio da se sprovede oprativni zahvat, bez medicinskih obrazloženja takve odluke.

Iz Kliničkog centra su odgovorili da imajući u vidu da je protiv njih podnešena krivična prijava, poručuju da je ta ustanova na raspolaganju nadležnim pravosudnim organima radi utvrđivanja relevantnih činjenica.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend