Društvo

Tužili ljekare KCCG zbog amputacije prstiju

KCCG

Porodica Stijepović iz Danilovgrada podnijela je krivičnu prijavu protiv Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i ljekara te ustanove zbog sumnji da su nesavjesno liječili pacijentkinju J.S., čime su prouzrokovali pogoršanje njenog zdravstvenog stanja koje je dovelo do infekcije i gubitka prstiju na nozi.

U krivičnoj prijavi porodice Stijepović, podnijetoj 30. marta Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a u koju je Dan imao uvid, ističe se da su ljekari KCCG 9. marta primijenili očigledno nepodobno sredstvo i nesavjesno postupali na način što su nakon hitnog prijema oštećene u KCCG od strane vaskularnog hirurga Nikole Fatića zbog zapušene trbušne aorte i krvnih sudova za karlicu koja hrani nogu i njegove namjere da izvrši hitnu operaciju kako bi se spriječilo izumiranje nogu i razvoj gangrene, dežurni hirurg Aleksandar Filipović mu je zabranio operativni tretman.

Punomoćnik porodice Stijepović Milica Kadović kazala je za Dan da se radi o nesavJesnom liJečenju, što potvrđuje medicinska dokumentacija pacijentkinje iz KCCG i Kliničkog centra Srbija (KCS).

“Ljekari su tog dana bili svjesni i htjeli njegovo izvršenje, iako su znali da je njegovo djelo zabranjeno. Odmah nakon odbijanja da se izvrši oprativni tretman, pacijentkinja je prevedena u Centar za vaskularnu hirurgiju i, bez obzira na konstantno urušavanje njenog zdravstvenog stanja, u naredna tri dana, do 12. marta, ljekari su odbijali da operišu oštećenu, nakon čega je pacijentkinja u teškom opštem stanju transportovana u Klinički centar Srbije, gdje je urađena hitna operacija istog dana kada je primljena, a zbog odlaganja operativnog zahvata došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja i amputacije dijela noge, čime su izvršili krivično djelo iz čl 302 st.1 u vezi čl. 290. st 1 i 2 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Punomoćnik u prijavi ističe da je dežurni endokrini hirurg Filipović, mimo svojih ovlašćenja, zabranio da se sprovede oprativni zahvat, bez medicinskih obrazloženja takve odluke.

Iz Kliničkog centra su odgovorili da imajući u vidu da je protiv njih podnešena krivična prijava, poručuju da je ta ustanova na raspolaganju nadležnim pravosudnim organima radi utvrđivanja relevantnih činjenica.

 

Send this to a friend