Društvo

Tužioci ispituju milionske radne sporove u Ministarstvu odbrane i Vojsci

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čijem čelu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ispituje da li je bilo malverzacija prilikom pokretanja radnih sporova zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore (VCG), a na štetu državnog budžeta, piše Dan.

Istraga je pokrenuta na inicijativu Ministarstva odbrane, koje je dokumentaciju o tome dostavilo podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iz ODT-a Podgorica potvrdili su za ovaj list da taj predmet više nije kod njih.

“Predmet je proslijeđen Specijalnom državnom tužilaštvu”,  saopšteno je Danu iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica.

U nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva je gonjenje učinilaca krivičnih djela za organizovani kriminal, bez obzira na visinu propisane kazne, visoke korupcije…

Postupak je pokrenut nakon što su u Ministarstvu odbrane analizirani radni sporovi koje su pokretali zaposleni, a za koje je od 2011. godine isplaćeno preko sedam miliona eura.

U resoru odbrane su posumnjali da su pojedini advokati zloupotrebljavali punomoćja u tužbama protiv države u postupcima za neisplaćeni prevoz, regres, naknadu za prekovremeni rad, rad za vrijeme praznika i slično. Vrijednost pojedinih dobijenih sporova bila je svega par desetina eura, dok su sudski troškovi iznosili i po više stotina.

Analizom se došlo do podataka da su tužbe podnošene i za vojna lica koja tvrde da nikada nijesu tužila MO, kao i da su pojedini advokati koristili punomoćje, koje su im dali za jedan predmet, za sporove koje su pokretali bez znanja zaposlenog.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je prošle godine u parlamentu da postoji sumnja da je bilo neetičkog ponašanja advokata koji su, kako je izjavio, pribavili veliku imovinsku korist preko tužbi zaposlenih protiv MO i države.

On je tada naveo da je dio službenika htio i da povuče tužbe, ali da su im njihovi advokati zaprijetili da će oni u tom slučaju morati da plate sudske troškove jer su pokrenuli parnice.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Placenici
Gost
Placenici

Cemu cenzura. Valjda vama kao portalu odgovaraju komentari koji zametnu raspravu. Tako povecavate broj posjeta i citanost. Neki hoce da vam pomognu a vi cenzuru, zato sto mislite da mozete propale placenike spasiti tako sto cete sakriti ono sto svi vide. Oni da brane drzavu a opljackase je. Mijenjaju kapu i zakletvu u zavisnosti od trenutnih njohovih potreba. 60 miliona… Više »

Cao
Gost
Cao

I ponovo ne pustite komentar, zbog kojeg je ovaj napisan. Nista. Ima i drugih portala koji ne cenzurisu komentare u kojima nema nista uvredljivo. Ne date da vam se pomaze u radu.

eto
Gost
eto

Sto nijesu platili tim ljudima te ”desetine” eura koje im pripadaju?Radi se tu o sistematskoj kradji koju godinama sprovode nadlezne sluzbe u MO.Cak su pare bile obezbjedjivane iz trezora za isplatu zakinutih naknada,o cemu je u Skupstini govorio Kaludjerovic,ali ko zna u koji dzep su zavrsavale.SDT ide u krivom pravcu.Treba objaviti ko je odgovoran za svjesno pravljenje tih sudskih troskova… Više »

D.B.
Gost
D.B.

Ne budite smijesni!

brkoo
Gost
brkoo

Zašto neko ne postavi pitanje ko je odgovoran za tužbe, zašto je potkradao zaposlene, zašto nije nakon prvih dobivenih sporova obeštetio zaposlene i sprečio ostale tužbe, zašto nakon pravosnažnih presuda nisu isplatili obaveze već je angažovan sudski izvršitelj, zašto ne reaguju kada se pred Agencijom za mirno rješavanje sporova pokrene postupak(ćute i dozvoljavaju da se pokreće sudski spor) i jpš… Više »

Zvrk
Gost
Zvrk

Jesi li i ti jedan od ovih koji su tuzbu na drzavu dali. Patriote po dubini dzepa. Branis li i ti Avganistance od Avganistanaca za 6000 eura mjesecno.
Oprostite djeco Avganistana za svaku suzu prolivenu zbog placenika.

joko
Gost
joko

S obzirom da je radio u Vojsci neka i njega neko preispita po pitanju radnih sporova i sl.On kao ,,vrstan pravnik,, teško da nije đe ,,prste oliza,,a toliki med pretočio.

VISITOR
Gost
VISITOR

TREBA NAM NAJMANJE 50 KATNICA. BRAVO MILIVOJE !

Send this to a friend