Društvo

Tužioci ispituju milionske radne sporove u Ministarstvu odbrane i Vojsci

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čijem čelu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ispituje da li je bilo malverzacija prilikom pokretanja radnih sporova zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore (VCG), a na štetu državnog budžeta, piše Dan.

Istraga je pokrenuta na inicijativu Ministarstva odbrane, koje je dokumentaciju o tome dostavilo podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iz ODT-a Podgorica potvrdili su za ovaj list da taj predmet više nije kod njih.

“Predmet je proslijeđen Specijalnom državnom tužilaštvu”,  saopšteno je Danu iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica.

U nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva je gonjenje učinilaca krivičnih djela za organizovani kriminal, bez obzira na visinu propisane kazne, visoke korupcije…

Postupak je pokrenut nakon što su u Ministarstvu odbrane analizirani radni sporovi koje su pokretali zaposleni, a za koje je od 2011. godine isplaćeno preko sedam miliona eura.

U resoru odbrane su posumnjali da su pojedini advokati zloupotrebljavali punomoćja u tužbama protiv države u postupcima za neisplaćeni prevoz, regres, naknadu za prekovremeni rad, rad za vrijeme praznika i slično. Vrijednost pojedinih dobijenih sporova bila je svega par desetina eura, dok su sudski troškovi iznosili i po više stotina.

Analizom se došlo do podataka da su tužbe podnošene i za vojna lica koja tvrde da nikada nijesu tužila MO, kao i da su pojedini advokati koristili punomoćje, koje su im dali za jedan predmet, za sporove koje su pokretali bez znanja zaposlenog.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je prošle godine u parlamentu da postoji sumnja da je bilo neetičkog ponašanja advokata koji su, kako je izjavio, pribavili veliku imovinsku korist preko tužbi zaposlenih protiv MO i države.

On je tada naveo da je dio službenika htio i da povuče tužbe, ali da su im njihovi advokati zaprijetili da će oni u tom slučaju morati da plate sudske troškove jer su pokrenuli parnice.

 

8

avatar
1000
6
2
0
 
7
CaoZvrkPlacenicietoD.B.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Placenici
Gost
Placenici

Cemu cenzura. Valjda vama kao portalu odgovaraju komentari koji zametnu raspravu. Tako povecavate broj posjeta i citanost. Neki hoce da vam pomognu a vi cenzuru, zato sto mislite da mozete propale placenike spasiti tako sto cete sakriti ono sto svi vide. Oni da brane drzavu a opljackase je. Mijenjaju kapu i zakletvu u zavisnosti od trenutnih njohovih potreba. 60 miliona… Više »

Cao
Gost
Cao

I ponovo ne pustite komentar, zbog kojeg je ovaj napisan. Nista. Ima i drugih portala koji ne cenzurisu komentare u kojima nema nista uvredljivo. Ne date da vam se pomaze u radu.

eto
Gost
eto

Sto nijesu platili tim ljudima te ”desetine” eura koje im pripadaju?Radi se tu o sistematskoj kradji koju godinama sprovode nadlezne sluzbe u MO.Cak su pare bile obezbjedjivane iz trezora za isplatu zakinutih naknada,o cemu je u Skupstini govorio Kaludjerovic,ali ko zna u koji dzep su zavrsavale.SDT ide u krivom pravcu.Treba objaviti ko je odgovoran za svjesno pravljenje tih sudskih troskova… Više »

D.B.
Gost
D.B.

Ne budite smijesni!

brkoo
Gost
brkoo

Zašto neko ne postavi pitanje ko je odgovoran za tužbe, zašto je potkradao zaposlene, zašto nije nakon prvih dobivenih sporova obeštetio zaposlene i sprečio ostale tužbe, zašto nakon pravosnažnih presuda nisu isplatili obaveze već je angažovan sudski izvršitelj, zašto ne reaguju kada se pred Agencijom za mirno rješavanje sporova pokrene postupak(ćute i dozvoljavaju da se pokreće sudski spor) i jpš… Više »

Zvrk
Gost
Zvrk

Jesi li i ti jedan od ovih koji su tuzbu na drzavu dali. Patriote po dubini dzepa. Branis li i ti Avganistance od Avganistanaca za 6000 eura mjesecno.
Oprostite djeco Avganistana za svaku suzu prolivenu zbog placenika.

joko
Gost
joko

S obzirom da je radio u Vojsci neka i njega neko preispita po pitanju radnih sporova i sl.On kao ,,vrstan pravnik,, teško da nije đe ,,prste oliza,,a toliki med pretočio.

VISITOR
Gost
VISITOR

TREBA NAM NAJMANJE 50 KATNICA. BRAVO MILIVOJE !

Send this to a friend