Društvo

Kovid potvrde koje se izdaju u Crnoj Gori nevalidne u mnogim evropskim državama

Ilustracija: Pixabay

Dobijanje kovid potvrde nakon vakcinacije trebalo bi da znači lakše putovanje i boravak u zemljama Evropske unije bez ograničenja. Ipak, za građane Crne Gore to i nije baš tako. Naime, mnogi naši sugrađani ne mogu da borave u ugostiteljskim i objektima kulture u mnogim zemljama i pored toga što su uredno vakcinisani.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da u ovom trenutku sa nacionalnom kovid potvrdom možemo ući u 13 država, ali da su svega četiri zemlje članice Evropske unije.

Podgoričanin Blagota Pavićević uredno je vakcinisan i revakcinisan AstraZeneka vakcinom, prije tri mjeseca. No bio je neprijatno iznenađen kada je prošle sedmice boravio u švajcarskom gradu Luganu, gdje je živio vise od 30 godina.

“Bio sam u Švajcarskoj i kada sam htio da uđem, tražili su potvrdu, koju sam pokazao, ali nije validna”, kazao je Pavićević.

U pokušaju da provjerimo u čemu je problem, instalirali smo švajcarsku i hrvatsku aplikaciju za skeniranje kovid potvrda. Provjera potvrda izdatih u Crnoj Gori pokazala je da nijesu validne.

Istovremeno smo provjerili potvrdu izdatu u Hrvatskoj, a rezultat je bio da je važeća. Naš sagovornik je poslije svega zbunjen.

“Kad sam se vakcinisao, rekli su mi da sa ovom potvrdom mogu da putujem”, kazao je Pavićević.

Iz Ministarstva zdravlja dostavili su nam spisak 13 država, u koje se može ući sa crnogorskim potvrdama. Od onih koje su u Evropskoj uniji možemo s potvrdom u Hrvatsku, Sloveniju, Francusku i Tursku. Objašnjavaju da problem može biti i do mobilne aplikacije koja prepoznaje Kovid potvrde.

Spisak zemalja koje su priznale Nacionalnu COVID potvrdu koju izdaje Crna Gora su Slovenija, Francuska, Andora, Monako, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Hrvatska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Island, Narodna Republika Kina, Kuvajt, Bahrein, Saudijska Arabija.

“Može da se desi problem da naša potvrda ne validira kroz mobilnu aplikaciju EU digitalnog sertifikata još uvijek, već se validira običnom kamerom, tako da na taj problem određeni građani mogu da naiđu u Švajcarskoj, ali može da se desi i u Americi, Rusiji i bilo kojoj državi koja nije članica EU”, kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva savjetuju šta da radite ukoliko aplikacija ne prepozna vašu potvrdu o vakcinaciji.

“Možemo uputiti apel našim građanima u inostranstvu da na mjestima gdje validiraju da zamole osobe koje su za to zadužene da validaciju izvrše običnom kamerom koja vodi na portal ezdravlje.me i u tom slučaju ne bi trebalo da bude nikakvih problema”, pojasio je Sekulić.

Problema ne bi trebalo da bude kada dobijemo EU digitalnu kovid potvrdu. To se očekuje krajem oktobra, što će značiti da će građani sa takvim potvrdama moći da putuju kao da su iz Evropske unije.

19

avatar
1000
17
2
0
 
19
KotoraninPutnikDopaminNadmašeniStavra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Putnik
Gost
Putnik

S našom potvrdom u Madjarsku bez problema

Dopamin
Gost
Dopamin

Nije problem u potvrdama nego smo jedina zemlja koja falsifikuje potvrde i dijeli nevakcinisanima. Sloboda narode, sloboda.

Kotoranin
Gost
Kotoranin

U kojem gradu se to radi,moze neka detaljnija informacija ili ovako samo lupate u prazno?

Nadmašeni
Gost
Nadmašeni

Čudio bi se da su validne. Na kraju krajeva nije ova vlast došla da bismo putovali po Evropi, nego da bi nas zatvorila u balkansku prokletu torinu sa susjedima.

Stavra
Gost
Stavra

Pa sto smo se vakcionisali ako ne vazi kako su nesposobni ovo nema ni u somaliju

Maršal Tito
Gost
Maršal Tito

Lazete sve sto kazete ne valja potvrda nidje po evropi

Rolex
Gost
Rolex

U Austriju se isto moze sa nasom potvrdom. I u kafic i na aerodrom.

Peko
Gost
Peko

Sekulic, covjek bez dana radnog staža, pa sto nas cudi ovo? Pipunov IT ekspert.

lik
Gost
lik

Juce supruga otputovala u Spaniju sa nasom potvrdom bez ikakvih problema.

Zdravo
Gost
Zdravo

Min zdravlja ni potvrdu ne umije da usaglasi sa EU

Ana
Gost
Ana

Moze i u Spaniji

Miko
Gost
Miko

Ne vjeruje im niko ništa !!!

Njegoš
Gost
Njegoš

“Iz Ministarstva zdravlja dostavili su nam spisak 13 država, u koje se može ući sa crnogorskim potvrdama. Od onih koje su u Evropskoj uniji možemo s potvrdom u Hrvatsku, Sloveniju, Francusku i Tursku” ??? Hairli bilo i Turska u EU aaaahahahahahahaha

Pjer
Gost
Pjer

Znaju nas oni dobro

Ffffffffff
Gost
Ffffffffff

Zašto izdajete potvrde kad nijesu validne….sačekajte kako velite kraj oktobra pa onda izdajte…ovo nema smisla….

Jokso
Gost
Jokso

Laz ja sam bio, sa potvrdom iz CG bez problema ikakvih.

Pravnik
Gost
Pravnik

Fasizam!

Propalo se
Gost
Propalo se

Greote ne može u ugostiteljski objekat.

normalno
Gost
normalno

pa kod njih je to normalno i svakodnevno, nije on kriv što mi nemamo para pa ne idemo u restorane.

Send this to a friend