Društvo

U 15 bolnica u Crnoj Gori kontrolom utvrđeno postojanje bakterija

Inspekcijske službe tokom novembra i decembra uzele su 421 bris iz 15 opštih bolnica i domova zdravlja i dvije privatne bolnice u Crnoj Gori. Čak 30 odsto briseva bilo je pozitivno na bakterije.

Među kontrolisanim bolnicama najviše izlovanih bakterija je bilo u opštoj bolnici u Nikšiću, gdje je od 40 uzoraka 13 briseva bilo pozitivno, a čak u tri slučaja zabilježeno je prisustvo patogenih bakterija kod zaposlenih, prenosi TV Vijesti.

Slijedi Opšta bolnica u Bijelom Polju-od 12 uzoraka čak osam je bilo pozitivno, a u Pljevljima od 40 uzoraka u 15 je bilo bakterija.

Kontrolisane su i dvije privatne bolnice- bolnica u Meljinama gdje je od 22 uzorka osam bilo pozitivno i podgorička Codra gdje su zabilježena tri pozitivna uzorka od 16 uzetih.

Za članove skupštinskog odbora za zdravstvo podaci iz ovog izvještaja samo pokazuju da nadležni u tim bolnicama ili ne poštuju proceduru ili je ignorišu. U oba slučaja treba ustanoviti odgovornost.

“Slučaj u Bijelom Polju nije donekle podigao nivo odgovornosti higijene u svim zdravstvenim ustanovama. Nesporno je da se pod hitno mora uraditi sve što se tiče preventive, da ne dođe do onoga što je došlo u Bijelom Polju. Ne možemo se igrati sa standardima i ne smijemo da se to ponovo desi u nekoj drugoj bolnici“, kazala je Zorica Kovačević iz DPS-a.

Srđan Perić iz Pozitivne smatra da u vrhu crnogorskog zdravstva još uvjek nije doprla svijest odgovornosti.

“Nama su potrebne velike reforme i promjene. Dok god ne budemo imali drugačiju sliku, čini mi se da ćemo se samo vrtjeti u krug“, jasan je Perić.

Iz skupštinskih klupa pozivaju inspekcije da što češće kontrolišu sve bolnice .

“Pozitivna je tražila rezultate briseva za prethodne godine iz određenih bolnica i dobili smo informaciju od Instituta za javno zdravlje da oni ne mogu da nam daju te podatke zbog zaštite ličnih podataka”, rekao je Perić. 

Zorica Kovačević smatra da najveću odgovornost u čitavoj priči treba da ponese Ministarstvo zdravlja.

“Razmišljam da budem jedan od podnosilaca amandmana da se mora pod hitno izvršiti reizbor svih direktora zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori kako bi podigli taj nivo što više“, kategorična je Kovačević.

Send this to a friend