Društvo

U bolnici Meljine zdravstvenu zaštitu redovno primaju desetine hiljada građana

Foto: Boka News

Opšta bolnica Meljine redovno obezbjeđuje sekundarnu zdravstvenu zaštitu za oko 30.000 građana Herceg Novog, za više desetina hiljada turista, kao i za Institut Igalo, koji se pri prijemu svojih pacijenata u potpunosti oslanja na bolnicu u slučaju potrebe za hitnim liječenjem, izjavila je direktorica PZU Opšta Bolnica Meljine Olivera Elez.

Napomenula je da je Prostornim planom Opštine Herceg Novi na prostoru Bolnice Meljine predviđena bolnička namjena pored zdravstvenog turizma i da je zato čudan stav da bi bolnicu trebalo zatvoriti.

„To mišljenje može da ima samo neko ko ne živi u Hereg Novom. Da bolnica mora da bude bolja-niko ne spori, jer svaka bolnica mora da teži da uvijek bude bolja. Zato i za Opštu Bolnicu Meljine treba obezbijediti rješenje da se razvija“, naglasila je Elez.

Ona je rekla da se oglašava zato što se već duže o Bolnici Meljine govori i piše samo u negativnom kontekstu, što kod pacijenata i građana stvara pogrešnu sliku da bolnica nije u mogućnosti da pruži uluge za koje je predviđena.

„Nakon nedavnog nevremena to je posebno bilo naglašeno, iako smo u svim obraćanjima naglasili da bolnica nesmetano funkcioniše. Dobijamo pitanja da li radi baro komora, možemo li provoditi fizikalnu terapiju i sl. Sva odjeljenja – hirurško, interno, porodilište sa ginekologijom, ORL, očno i prateće službe funkcionišu. Sve potrebne ljekove i sanitetski materijal dobijamo redovno u sedmičnim isporukama iz Montefarma, a Zavod za trasfuziju nam redovno isporučuje potrebne količine  krvi i krvnih derivata. Imamo redovno snabdijevanje reagensima, dezinfekcionim i higijenskim sredstavima. U Odjeljenju za fizikalnu medicinu smješteno je više od 100 osoba, a kada se izuzmu pacijenti za baro komoru, smještena su 82 gosta, od kojih je najviše iz Saveza sindikata Crne Gore. Oni su naši redovni gosti više godina, kao i penzioneri iz Saveza penzionera Crne Gore, sa kojima takođe imamo ugovor koji je obnovljen prije nekoliko dana“, kazala je Elez.

Dodala je da su od ove godine tu i članovi Sindikata prosvjetnih radnika.

„Svi oni su gosti i plaćaju svoje usluge. Samim tim što su tu svake godine, zadovoljni su uslovima u OB Meljine. Prije nedelju dana su započeti građevinski radovi na sanaciji oštećenih objekata u posljednjem nevremenu koji će vrlo brzo biti završeni“, rekla je Elez.

Ona je istakla da je u ovoj godini zarada zaposlenima u bolnici isplaćena u januaru, martu, aprilu, maju, junu i posljednja 6. jula.

„Sa Fondom zdravstva imamo korektnu saradnju jer Fond uplaćuje svaku mjesečnu fakturu bez odlaganja. Zaposlenima se duguju četiri zarade, što je dug koji je nastao kroz duže vrijeme. Zaposleni obavljaju odgovorno svoje poslove, iako postoji određeno dugovanje zaostalih zarada za koje očekujemo da će biti riješeno tokom ljetnje turističke sezone. Kao što je poznato, u čitavoj Crnoj Gori je deficit zdravstvenog kadra i OB Meljine je svjesna da kadar može zadržati, između ostalog, i redovnim obezbjeđivanjem zarada. U bolesti svaki čovjek je do kraja ogoljen i ranjiv, pa zato u obezbjeđivanju liječenja i zdravstvene zaštite nema mjesta za lične interese, politiku i slično, već samo za dogovor i hitno rješenje problema“, ocijenila je Elez.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend