Društvo

U čast bitke na Sutjesci UBNOR iz Herceg Novog dolazi na Tjentište

Oko 30-tak članova UBNOR-a Herceg Novi zajedno sa drugovima iz UBNOR-a iz Kotora i Tivta, pridružiće se u nedjelju 16. juna antifašistima iz drugih gradova Crne Gore i prisustvovati obilježavanju 76. godišnjice slavne bitke na Sutjesci na Tjentištu.

Na ceremoniji će se, u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine okupiti poštovaoci NOB-a iz svih država regiona i uz prigodan program odati počast i pijetet za 7.366 poginulih partizana.

Operacijom kodnog imena „Švarc“, planirano je da u petoj ofanzivi 117.000 moderno opremljenih neprijateljskih vojnika, podržanih jakom artiljerijom i avijacijom uništi oko 22.000 partizanskih boraca.

Od 15.maja do 15. juna 1943. godine vrhovi Zelengore, Maglića, Volujka i Ozrena bili su poprište stalnih borbi i svjedoci pogibija i junaštva na Ljubinom grobu, Milinkladama, Donjim Barama do završnog proboja na rijeci Sutjesci.

“Mi, crnogorski antifašisti ponosni smo i nadahnuti junaštvom i žrtvovanjem boraca IV i V crnogororske proleterske brigade, herojstvom i pogibijom komandanta III divizije Save Kovačevića među preko 1.000 boraca sa naših prostora”, saopšteno je iz UBNOR-a Herceg Novi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Titograđanin
Gost
Titograđanin

Koliko je u UBNOR-u i zaista boraca iz doba NOR-a?

Stari
Gost
Stari

Evo ja prvi imam 60 godina i borijo se na Sutjesci
Ko ne vjeruje neka pita moje saborce

Send this to a friend