Društvo

U Dječjoj bolnici urađena prva laparoskopska operacija uklanjanja ciste sa bubrega

Tim ljekara Instituta za bolesti djece i Kliničkog centra Crne Gore, koju je predvodio dječiji hirurg i urolog Saša Radović, uradio je prvu laparoskopsku operaciju uklanjanja ciste sa bubrega. Do sada su se te operacije radile u bolnicama u okruženju, međutim sada je Dječja bolnica dobila novi laparoskopski stub. Tako će pacijenti sa sličnom dijagnozom biti operisani u Crnoj Gori, čime će se dodatno i uštedjeti.

Najkompleksniji hirurški zahvat, uklanjanje ciste s bubrega, laparoskopski je urađen prošle sedmice u Institutu za bolesti djece.

Samo dan kasnije, na isti način drugoj pacijentkinji odstranjen je cistični tumor jajnika.

“Naša pacijentkinja starosti devet godina je poslije 48 sati puštena iz bolnice, dobrog opšteg stanja”, rekao je dječiji hirurg i urolog Saša Radović.

Kako bi operacija uspjela, važno je da tim funkcioniše složno, ali i da se zasluge podijele na ravne časti.

Djeca sa sličnom dijagnozom, do sada su operisana ili klasičnim hiruškim zahvatom ili su upućivani u regionalne centre. Međutim, laparoskopski nije moguće odraditi svaku operaciju, a opet je u nekim situacijama poželjnija od klasičnog reza.

“S novim laparoskopskim stubom koji je Dječja bolnica dobila kao donaciju, uštedjeće se. Biće to i podstrek hirurzima da se specijalizuju i za minimalnu invazivnu hirurgiju”, kaže Radović.

Operacije koje su urađene prošle sedmice smatraju se umjereno hitnim i za njih ne postoje liste čekanja.

S novim aparatom ubuduće će se, kako kaže hirurg Radović, raditi na dnevnom nivou, jer neće biti potrebe da se pacijenti šalju u regionalne centre.

10

avatar
1000
9
1
0
 
10
matijaGODINAdejanMajaBudimo realni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
matija
Gost
matija

e ovo je doktor…hvala mu do neba….mog sina Matiju je spasio….covjek sa kim mozes razgovarati kad god pozelis…hvala dragom bogu sto ga je stvorio…doktore samo naprijed….

GODINA
Gost
GODINA

Koliko pratim ovo nije prvi put da dr Radović radi neke operacije koje su do sad bile misaona imenica za nas u Crnoj Gori. Svako postovanje za ovog mladog čovjeka. Nakon njegovog dolaska na celo Instituts za bolesti djece ova institucija postaje reprezentativna zdravstvena ustanova ne samo u Cg nego i regionu. Drzava i ljudi moraju da prepoznaju ovakve doktore,… Više »

Maja
Gost
Maja

Stalozen, umjeren i dostupan svima.Sasa je pravo osvjezenje za kccg i samo da ostane sto duze tu!!!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Hvala Bogu pa I nesto lijepo za procitat.

Milan R
Gost
Milan R

Dr Radovic je odlican doktor. Nama je pomogao u dvije operacije za dvoje djece. Dr Radovic i dr Albijanic su pravo bogastvo za djecju bolnicu. Hvala Vam doktore neizmjerno.

Marko
Gost
Marko

Svaka cast. Dobar covjek, pregalac i doktor. Samo naprijed. Takva nam mladost uliva nadu u buducnost.

Drazen Milikjc
Gost
Drazen Milikjc

Najbolji opis za doktora i covjeka Sasu Radovica sam dobio prilikom prvog susreta sa njim kada je operisao mog sina, rekli su mi: “Ne zna se da li je bolji covjek ili doktor!!! “ Ja tvrdim da je i veliki covjek i veliki doktor. Nadam se da ce min zdravlja i drzava uciniti sve da strucnjake i ljude kao sto… Više »

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Svaka čašt kliničkom centru, divni ste!!! Nema čekanja, nema redova, nema kovreti doktorima, sve super!!!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Veliki strucnjak I covjek,samo naprijed dotore!

dejan
Gost
dejan

Svetski priznat strucnjak, aktivan u najkompleksnijim hirurskim zahvatima i veliki broj uspesnih odradjenih operacija kao u zemlji tako i u inostranstvu. Izmedju ostalog dovoljan je podatak da je doktorirao prije nekog vremena u svojoj struci i najtrazeniji doktor dok je bio na specijalizaciji ovde u Tiršovoj…

Send this to a friend