Društvo

U Domu zdravlja Podgorica ima dovoljno MMR vakcina

ilustracija

Dom zdravlja Podgorica ima dovoljno vakcina i vakcinacija teče po utvrđenom planu imunizacije za ovu godinu, kazali su iz ove ustanove.

“Redistribucija medicinskih sredstava je dio redovnih i svakodnevnih aktivnosti unutar zdravstvenog sistema, pa je kratkoročni, dojučerašnji nedostatak vakcina u našoj instituciji, koji je nastao kao rezultat izuzetno velikog odziva na uspješnu kampanju zdravstvenog sistema o važnosti vakcinacije od avgusta 2017. godine, brzo prevaziđen. Dakle, institucije sistema nisu kasnile u proceduri naručivanja vakcina i zaključivanju relevantnih ugovora, tako da ih u u Domu zdravlja Podgorica ima dovoljno za imunizaciju”, saopštili su iz Doma zdravlja.

U pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Podgorica, zahvaljujući intenzivnoj javnoj kampanji, za pola godine MMR vakcinom vakcinisano je preko tri i po hiljade mališana.

“Organizovane su redovne i vanredne vakcinacije, a odziv roditelja je iz mjeseca u mjesec sve veći. Izuzetno smo ponosni na rezultate koje smo postigli kada je obuhvat imunizacije u pitanju, u trenutku kada se region i Evropa suočavaju sa epidemijom malih boginja, koja u Crnoj Gori, naglašavamo, nije proglašena. S obzirom na intenzivnu kampanju, očekujemo dalji rast procenta vakcinisane djece MMR vakcinom, što će uticati na poboljšanje kolektivnog imuniteta kako u Podgorici tako i u Crnoj Gori”, navode oni.

Send this to a friend