Društvo

U Institutu za bolesti djece urađena prva rekonstruktivna operacija genitalija

KCCG

U Institutu za bolesti djece tim stručnjaka Kliničkog centra Crne Gore 6. avgusta je prvi put uradio rekonstruktivnu operaciju urođene anomalije genitalija.

Specijalista dječje hirurgije dr Saša Radović, koji je bio na čelu tima, kazao je za TVCG, da se petnaestogodišnji pacijent dobro oporavlja.

“Naime, naš pacijent je od rođenja imao spoljašnji otvor uretre završnog dijela mokraćnog kanala na netipičnom mjestu u korijenu penisa, a uz to je imao i anomaliju, anomalni izgled spoljašnjeg dijela genitalija. Sve to je izazivalo funkcionalne, estetske i socijalne probleme, sa potencijalnim ozbiljnim problemima u budućnosti”, rekao je Radović.

Urođeni nedostatak završnog mokraćnog kanala nadoknađen je transplantacijom unutrašnje strane usne duplje.

“Tako da smo sproveli jedno etapno liječenje u toku hiruške intervencije kojom smo napravili funkcionalno i estetski odgovarajući izgled genitalija uz nadograđivanje tog završnog dijela mokraćne cijevi korišćenjem transplantacije sluznice usne duplje. Naime, sluznica usne duplje je najsličnija sluznici urogenitalnog sistema, pa smo, poslije pripreme, transplantirali taj dio i napravili novu uretru za taj dio koji je nedostajao”, objašnjava Radović.

Napominje da je bilo kakav vid transplantacione hirurgije izazov za medicinske stručnjake.

“Sama intervencija je jako kompleksna, podrazumijeva poznavanje svih hirurških tehnika, pripremu translantata, a uz to i uigran tim. Sve procedure je uradio tim Instituta za bolesti djece, bez gostujućih konsultanata. Iza samog zahvata stoje sati i sati asistencija, sati edukacije u renomiranim centrima. Ponavljam, bilo koji vid transplantacione hirurgije, pogotovo transplantacije sluznice usne duplje i pravljenje tog završnog dijela uretre, je izazov i za ozbiljnije centre”, ističe Radović.

Ovakav tip intervencije može se sprovesti u slučaju brojnih anomalija, ne samo ove vrste, napominje Radović.

Institutu za bolesti djece se zbog sličnih problema godišnje javi oko 50 pacijenata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend