Društvo

U pet državnih institucija oglasi za posao trajali po jedan dan

Agencija za sprečavanje korupcije je okončala pet postupaka i donijela Mišljenja u kojima je utvrdila postojanje ugrožavanja javnog interesa, a u vezi sa oglašavanjem slobodnih radnih mjesta za vrijeme vikenda, u trajanju od jednog dana, kao i za vrijeme državnog praznika.

“Okončani postupci se odnose na: Centar za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica, JU Centar za kulturu Tivat, JZU Dom zdravlja Cetinje, Parking servis Budva, JP Vodovod i kanalizacija Tivat” navode u Agenciji.

Agencija je u navedenim slučajevima utvrdila da je kod četiri institucije kod kojih je objavljen oglas u trajanju od jednog dana za vrijeme vikenda, prijavljen bio samo po jedan kandidat, kao i da je prijavljeni kanditat bio i izabran i zasnovao radni odnos.

“U slučaju JP Vodovod i kanalizacija Tivat nije bilo prijavljenih kandidata, a nakon pokretanja postupka od strane Agencije ta institucija je raspisala novi oglas u trajanju od osam dana”, ističu u Ageniciji.

U svih pet Mišljenja Agencija je utvrdila da oglašavanje slobodnog radnog mjesta u trajanju od jednog dana i u danima vikenda i državnog praznika, u smislu članova 44 i 72 Zakona o sprečavanju korupcije, predstavlja ugrožavanja javnog interesa i može uticati na narušavanje integriteta, ravnopravnosti i transparentnosti procedure zapošljavanja.

“Agencija apeluje na sve institucije javnog sektora da bez odlaganja obustave praksu oglašavanja slobodnih radnih mjesta u trajanju od jednog dana i u danima vikenda i državnih praznika i omoguće dovoljan broj dana kandidatima za prijavu na oglas i prikupljanje neophodne dokumentacije u smislu važećih opštih i posebnih uslova za zasnivanje radnog odnosa, na način da oglašavanje po pravilu ne traje kraće od osam dana”, zaključuju u Agenciji.

Podsjećamo, Agencija je u maju pokrenula ukupno 10 postupaka po službenoj dužnosti zbog sumnje u postojanje ugrožavanja javnog interesa zbog raspisivanja oglasa za posao u trajanju od jednog dana, kao i za vrijeme državnog praznika, koji su objavljeni 20. maja 2017.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laki
Gost
Laki

Nebitno koliko oglas traje,kad vec neko radi na to mjesto. Posle samo prime to lice. Tako i u privatne firme. Zna se ko ce biti primljen unaprijed. A oni kao pozivaju lica sa biroa na razgovor. A vec zavrsena stvar.

Cccc
Gost
Cccc

Zaboravili ste montefarm ista prica

No name
Gost
No name

I tako u jos mnogo drugih institucija…oglasi vise sluze zaposlenima nego nezaposlenima

Mao
Gost
Mao

Godinama to traje.Oglas traje negdje dva sata.I vikendom.Ako nesto kazes ili se pobunis dzaba.

primjer
Gost
primjer

Jedan zaposleni? Centralna banka u zadnjih 6-7 godina zaposlila skoro 100 ljudi, svaki na osnovu oglasa koji su trajali po dan i za koje niko nije zna osim onih koje su zaposlili. Leglo.

Send this to a friend