Društvo Vrijedni učinci Agencije za stanovanje

U Podgorici obnovljeni i izgrađeni brojni poligoni, adaptirani značajni objekti

Predstavnici Agencije za stanovanje Glavnog grada danas su na press konferenciji predstavili vrijedne i zapažene rezultate rada tokom 2020. godine i najavili nove važne projekte i aktivnosti koje planiraju da realizuju do kraja godine, saopšteno je iz Glavnog grada.

Na presu su govorili direktor Agencije za stanovanje, Vladimir Tomović, rukovodilac sektora za tehničko – operativne poslove Tanja Drakulović i šef tehničke pripreme Damir Efović.

Tomović je istakao da je tokom 2020 godine, obnovljeno 15 poligona na teritoriji Glavnog grada, i najavio da će se u narednom periodu nastaviti tim intezitetom.

”Još jedan važan projekat koji je izazvao veliku pažnju javnosti, a realizuje se u saradnji sa Glavnim gradom, jeste stvaranje adekvatnih uslova ze rekreativno bavljene sportom. Samo u prethodnih mjesec dana bili smo aktivni na više lokacija u Podgorici, a ako se vratimo samo pola godine unazad dolazimo do brojki koje su impozantne, odnosno da smo u tom relativno kratkom periodu u većoj ili manjoj mjeri završili rekonstrukciju petnaest poligona”, istakao je Tomović, dodajući da je do kraja godine u planu da se još nekim objektima vrati stari sjaj.

“Dobili smo nove poligone u ulicama Vlada Raičevića i Buda Tomovića, a urađena su dva poligona u okviru SC ”Morača”, jedan je za mali fudbal, a drugi za odbojku. U čiju realizaciju su osim Glavnog grada i Agencije za stanovanje učestvovala i druga privredna društva. Fudbalski savez Crne Gore, donirao je podlogu za mali fudbal, a isto je urađeno uz njihovu podršku na poligonu u Ulici Meše Selimovića. U saradnji sa Odbojkaškim savezom urađen je teren za odbojku, a kroz partnerstvo sa Ministarstvom sporta kontinuirano realizujemo čitav niz aktivnosti, pa je tim povodom prošle sedmice otvoren poligon u Mojanovićima, a trenutno se izvode radovi na poligonu na Pričelju”, naglasio je Tomović.

On je istakao da će Agencija za stanovanje vrlo brzo započeti radove na još nekim poligonima, kao što su poligon u Ulici Meše Selimovića, u Staroj Varoši, u Moskovskoj ulici, kao i iza zgrade Simpa, naglašavajući da je Glavni grad za realizaciju ovih projekata za ovu godinu opredijelio 300.000 eura, bez projekta rekonstrukcije Stadiona malih sportova koji će koštati preko pola miliona eura.

U toku je i adaptacija objekata mjesnih zajednica, za šta je iz Budžeta Glavnog grad izdvojeno 100.000 eura.

”Od prošle godine uloženo je preko 100.000 eura za tu namjenu, nekim objektima koji su bili potpuno devastirani, zapušteni vraćen im je stari sjaj. Vraćeni su na upotrebu našim sugrađanima i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je čitav niz objekata adaptiran u prethodnom periodu i da ćemo istim intezitetom nastaviti do kraja godine.

Pomenuću samo neke: Bioči, Ubli, Fundina,Stari aerodrom, Nova varoš, 19.decembar i tako dalje. Trenutno se adaptira prostor za produženi boravak Osnovne škole ‘’Štampar Makarije”, za šta je izdvojeno nekih 40.000 eura, radovi se realizuje kroz partnerski odnos Glavnog grada i Ministarstva prosvjete. Dobićemo dvoetažni prostor gdje će najmlađim školarcima Osnovne škole ‘’Štampar Makarije” biti obezbijeđen produženi boravak. Škola u Komanima dobila je novu fasadu. Sagrađena je nova ograda oko škole Branko Božović u Zagoriču., a intezivno se postavljaju zaštitne ograde uz ivičnjake prometnih saobraćajnica, što smo uradili zbog povećanja bezbjednosti pješaka kao i ostalih učesnika u saobraćaju.

Imali smo dosta situacija da se vozila zaustavljaju tamo gdje to nije predviđeno. Trenutno te radove izvodimo na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u sklopu rekonstrukcije istog, zatim smo to uradili u Ulici 27.marta i u Ulici Ilije Plamenca, u Ulici Kane Radović, na Bulevaru Pera Ćetkovića, Džordža Vašingtona, u Dalmatinskoj ulici. Cilj nam je da zaštitimo zelene površine ali i da povećamo bezbjednost učesnika u saobraćaju.”, zaključio je Tomović.

Drakulović je istakla da su projekti “Za ljepše lice Podgorice” i “Poboljšanje uslova stanovanja” naišli na veliki odziv sugrađana i etažnih vlasnika, pa je za ovu namjenu utrošeno 540.000 eura.

”Glavni grad je Budžetom za 2020 godinu za projekte za ”Ljepše lice Podgorice” i ”Poboljšanje uslova stanovanja oprdijelio 400.00 eura, međutim zbog velikog interesovanja rebalansom Budžeta izdvojena su sredstva u iznosu od 540.000 eura. Akcija ”Za ljepše lice Podgorice odnosi se na obnovu fasada na stambenim objektima kolektivnog stanovanja. Započeta je od samog centra, od Trga nezavisnosti a ove godine se preselila i u dijelu grada Preko Morače.

Kroz realizaciju ovog projekta nastoji se objektima vratiti stari sjaj, tako i u saradnji sa Službom Glavnog gradskog arhitekte pažljivo se vrši odabir tonova koji će se koristiti. U ovoj godini obnovili smo fasade na već 18 objekata, i to u Ulica Jovana Tomaševića pet objekata, u Ulici Vasa Raičkovića tri objekta, u Ulici Bratstva jedinstva dva objekta, u Ulici Vuka Karadžića dva, u ulici Slobode jedan objekat, u Ulici Novaka Miloševa, Njegoševoj ulici i Ulici Marka Miljanova po jedan objekat. Planirano je da se obnove fasade na još 8 objekata i to u Ulici Ivana Crnojevića” , saopštila je Drakulović i naglasila da je stanarima omogućeno plaćanje i kroz nekoliko mjesečnih rata.

Projektom ”Poboljšanje uslova stanovanja” omogućava se etažnim vlasnicima da održavaju stambene objekte, te da učestvuju sa 50 posto predračunske vrijednosti. Radovi koji podliježu ovoj subvenciji su radovi na sanaciji fasada, krovova, molerski radovi, sanacija stepeništne rasvjete, kao i osposobljvanje oštećene hidratantske mreže u objektima.

Efović je govorio o adaptaciji objekata koje realizuje Agencija za stanovanje u prvom redu Kuslevove kuće za šta je izdvojeno oko 80.000 eura, adaptaciji prostora na Trgu nezavisnosti u kojem je smještena galerija Art vrijednosti 100.000 eura, kao i adaptaciji paviljona na Veruši u vrijednosti oko 80.000 eura.

“Za adataciju Kuslevove kuće planirana je zamjena svih krovnih elemenata i krovnog pokrivača, sanacija fasadne površine, reparacija stolarije i izrada drvenih škura i pergola na terasama, a u unutrašnjosti će se izvoditi podna, zidna i plafonska obrada, nova instalacija i rasvjeta sve u cilju dobijanja višenamjenskog prostora koji će se koristiti za različite kulturne manifestacije, protokolarne aktivnosti i kao autentičan izložbeni prostor u Glavnom gradu“, istakao je Efović.

On je saopštio da je u prostoru koji je namijenjen galeriji Art projektnim rješenjem namijenjena rekonstrukcija koja podrazumijava pregrađivanje prostora, zamjenu podnih zidnih i plafonskih obrada, ugradnju nove instalacije, modernizovanu rasvjetu specifičnu za izložbene prostroe, kao i ugradnja termotehničkih instalacija naglašavajući da će kroz tu aktivnost Podgorica će dobiti specifičan izložbeni prostor integrisan sa glavnim gradskim trgom u čijim će bogatim i raznovrsnim sadržajima uživati svi posjetioci.

„Adaptacija paviljona na Veruši ima za cilj da se poveća broj smještajnih kapaciteta izgradnjom apartmana i soba sa zasebnim kupatilima. U tom cilju izvode se radovi na ojačanju postojeće betonske konstrukcije, pregrađivanje u skladu sa projektom, ugradnja elektro instalacija, nove unutrašnje i spoljašnje stolarije, kao i sanacija fasadne površine“, zaključio je Efović.

Send this to a friend