Društvo Na manifestaciji Stazom Veljka Vlahovića učestvovalo više od 100 planinara

U pohode tragom slavne prošlosti

Dragan Bulatović

Tradicionlna manifestacija “Stazom Veljka Vlahovića” po peti put zaredom održana je u subotu na Trmanju, uz učešće više od 100 planinara i ljubitelja prirode iz svih djelova Crne Gore, ali i Makedonije. Održana u čast narodnog heroja, revolucionara, borca u Španskom građanskom ratu, političara, mislioca i pisca, ona ima za cilj da približi, naročito mladima, velikana naše istorije, te da promovišu ideale slobode i pravde za koju se on borio, piše Pobjeda.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović rekao je da ih je uprkos lošim vremenskim prognozama vrijeme poslužilo, pa su učesnici bez problema prošli stazu dugu oko osam kilometara. Svi učesnici, naglašava on, uspješno su savladali dug put od mjesta Abisinija u kanjonu Platije pa do rodne kuće Veljka Vlahovića na Trmanju.

“Stazu su prešli za manje od tri sata i pri tome savladali oko 800 metara visinske razlike. Učestvovalo je i osam makedonskih planinara. Ovo je bio planinarski pohod u netaknutoj prirodi, ali i istorijsko putovanje u slavnu prošlost. Danas živimo u turbulentnom vremenu sveopšte konfuzije. Međutim, da bi nam korak bio siguran, da bi tajnu odgonetnuli i stvorili jasniju viziju budućnosti, moramo s vremena na vrijeme zastati i osvrnuti se na svoju slavnu prošlost. Moramo znati ono što smo bili, ono što jesmo, pa ćemo lakše definisati i ono što želimo biti. Trebamo se oduprijeti univerzalnom bezličju koje donosi globalizacija, njegovati svoje specifičnosti i sačuvati svoj identitet”, rekao je Bulatović i iskazao nadu da je došlo vrijeme da svim rovačkim junacima na ovom mjestu podignemo spomenik.

Predsjednik opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović na Trmanju je sve prisutne podsjetio na heroje iz bratstva Vlahovića o kojima je slušao priče još u svom djetinjstvu. Nije zaboravio ni da pomene časne i plemenite rovačke odive, koje su se udavale u druga plemena i tamo rađale velike ljude i junake.

U okviru oficijelnog programa koji je organizovan na Trmanju, učesnici manifestacije su minutom ćutanja odali poštu nedavno tragično nastradalom poznatom crnogorskom alpinisti Milanu Radoviću. Manifestaciju su organizovali Planinarski savez Crne Gore, SUBNOR Crne Gore, Mjesna zajednica Trmanje, Planinarski klub Visokogorci, SRD Pivare Trebjesa i PK Montenegro Tim, uz podršku ministarstava sporta i mladih i odbrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

planinari a gdje su intelektualci sa fakulteta Veljko Vlahović. postoji samo selo TRMANJA

Send this to a friend