Društvo

U Singapuru cvjeta Milova orhideja

U dalekom i egzotičnom Singapuru, tamošnjem botaničkom vrtu, jedna orhideja nosi ime lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Iako javnosti nije poznato da li je lider DPS-a ikada bio zaljubljenik u botaniku, ipak osam godina posjetioci vrta mirišu cvjetove sa njegove stabljike, a CdM saznaje da je to dokaz poštovanja singapurskih vlasti prema Crnoj Gori, jer je to u ovoj zemlji vrsta običaja i pokazivanje poštovanja.

“Milu” društvo u Vrtu orhideja (ustanovljenom daleke 1957.) prave “princeza Dajana”, “Nelson Mandela” i druge znamenite ličnosti svijeta, ali niko sa prostora bivše Jugoslavije ili Balkana.

Međutim, botaničari imaju svoje viđenje o tome ko i kada može da neki cvijet nagradi svojim imenom.

“Za one ljude koji su dali svoj doprinos u botanici obično slijedi nagrada tako što neka od biljaka ponese njihovo ime. Tako imamo ljubičicu kralja Nikole Petrovića, koji je u svoje vrijeme prihvatao strane botaničare koji su ispitivali floru Crne Gore. Istraživači su u znak zahvalnosti ljubičicu nazvali po našem suverenu”, kaže za Večernje Novosti poznati botaničar profesor Mićo Praščević.

Nedavno je jedan cvijet zvani virak dobio ime po crnogorskom botaničaru Danielu Vinceku. Često ga koriste planinari koji preko njegovih latica gase žeđ.

Send this to a friend