Društvo

U tuči u školi učeniku slomljena vilica, nastavnica ga poslala kući

Ilustracija

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je u postupku protiv OŠ “Njegoš” iz Kotora da je učeniku petog razreda u tuči u holu te škole nanasena teška tjelesna povreda. Ustanovljeno je da je drugi učenik udario nogom tog đaka u glavu i nanio mu tešku tjelesnu povredu dvostruki prelom vilice. U mišljenju pomoćnice ombudsmana Snežane Mijušković navodi se da im se obratila razredna tog učenika, koja je ukazala na neprofesionalan odnos sa upravom škole i vršnjačko nasilje koje se dogodilo među učenicima petog razreda.

“Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka, Zaštitnik je konstatovao da postupanje te nastavnice i uprave škole u konkretnom slučaju ne odražavaju u potpunosti ophođenje u skladu sa najboljim interesom djeteta i principima koji preporučuju vaspitavanje, medijaciju i restituciju. U OŠ “Njegoš” se za vrijeme odmora dogodio nasilan incident između dva učenika petog razreda, koji je za posljedicu imao nanošenje teških tjelesnih povreda jednom od učenika (dvostruki prelom vilične kosti)”, navodi se u izvještaju.

Roditelje učenika nije škola obavijestila o nasilju nakon samog događaja, a povrijeđeni učenik je sam otišao kući.

“Prema prikupljenim informacijama, zapaža se da je razgovor sa roditeljima učenika zakazan za 1. mart 2019.godine, nakon što je majka povrijeđenog učenika samoinicijativno došla u školu. U pedagoškoj dokumentaciji su informacije o ovom događaju zabilježene 4. marta 2019.godine, 17. marta 2019. godine je obavljen razgovor od strane psihologa sa učenikom koji je nasilje izvršio, a tek 20. marta 2019. godine je održan sastanak Tima za prevenciju nasilja. Analizirajući evidentirane korake postupanja, Zaštitnik je mišljenja da OŠ “Njegoš” u većini koraka nije postupila u skladu sa navedenim uputstvom, niti u skladu sa najboljim interesima oba učenika u konkretnoj situaciji”, piše umišljenju ombudsmana.

U izjašnjenju OŠ “Njegoš” iz Kotora, akt.br.201/19-6 od 24. aprila 2019. godine je, između ostalog, navedeno da se u hodniku OŠ “Njegoš” dogodilo fizičko nasilje između dva učenika.

“Jedan učenik srušio je drugog učenika na pod i nogom ga udario u glavu u predjelu lica i tom prilikom mu nanio teške tjelesne povrede dvostruki prelom vilične kosti, a nastavnica je 27. februra 2019. teško povrijeđeno dijete poslala kući samo, tj. bez pratnje, a da o tome nije obavijestila roditelje, nije se kod roditelja interesovala za stanje djeteta nakon toga, rukovodstvu škole nije prijavila posledice incidenta, sa rukovodstvom škole nijednom nije samoinicijativno razgovarala o tome šta je preduzela; da je direktor škole prvi put upoznat sa ovim događajem 1. marta 2019, kada je majka učenika sa dječakom došla kod direktora na razgovor u kom je predočila da je izuzetno nezadovoljna reakcijom učiteljice koja je učenika poslala kući samog, a zatim ih nije nijednom pozvala telefonom da se interesuje za njegovo stanje kad je vi djela da ne dolazi u školu; da je direktor istog dana (1. marta 2019.) organizovao sastanak roditelja zavađenih učenika, kom je prisustvovala i nastavnica”, napisano je u izvještaju zamjenice ombudsmana.

Dalje se navode da su na tom sastanku majke postigle dogovor da organizuju susret dječaka kako bi zajednički postigli pomirenje između njih; da se povrijeđeni učenik vratio na nastavu poslije dvije nedjelje oporavka 15. marta 2019.godine; da se majka učenika 18. marta obratila direktoru informacijom da do pomirenja djece nije došlo i da nije zadovoljna odnosom nastavnice prema njenom djetetu nakon povratka na nastavu; da je nakon toga direktor organizovao sastanak sa nastavnicom i školskim psihologom kako bi zajedno utvrdili činjenice i isplanirali dalje korake; da je na tom sastanku došlo do neslaganja mišljenja između direktora i nastavnice kada joj je direktor prvi put saopštio da u konkretnoj situaciji nije učinjeno dovoljno u cilju prevazilaženja problema.

“U dobijenim izjašnjenjima se uporno pominje odredba pravilnika koja onemogućava izricanje vaspitnih mjera učeniku petog razreda, a pri tom Zaštitniku nisu dostavljene informacije o eventualnim drugim mjerama koje su preduzete saučenikom koji je nanio teške tjelesne povrede svom vršnjaku”, navodi se u mišljenju ombudsmana.

Zaštitnik podsjeća da vršnjačko nasilje često počinje u školi ili kulminira u njoj, ali ističe i da smo svjedoci činjenice da nasilje među i nad djecom uveliko izlazi iz okvira školskog dvorišta.

“Smatramo da prisutnost nasilja među djecom i tolerancija društva na ove pojave, kao i pasivnost nadležnih službi (kako u prevenciji, tako i u intervenciji), ugrožavaju sigurnost djece, kako u okviru škole, tako i van nje. Pasivnost škole i nadležne inspekcije u vezi sa konkretnim slučajem nasilja ne može biti opravdana i smatramo da to nije u skladu sa najboljim interesom djeteta, niti sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja. Zaštitnik primjećuje da je zbog narušene komunikacije između nastavnice i uprave škole, i ostalih događaja koji su pratili ovaj odnos, izvršeno nasilje koje je za posledicu imalo tešku tjelesnu povredu palo u drugi plan. Stoga se stiče utisak da škola nije uspjela zaštititi učenike na pravi način, niti adekvatno reagovati kako bi sanirala posledice učinjenog i prevenirala buduće slučajeve”, zaključio je ombudsman.

10

avatar
1000
5
5
0
 
9
NDVesnaKotOrskaKotOrskaPrinc od Konika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesna
Gost
Vesna

Stice se utisak da ova skola nema psihologaSto moze nastavnica sama
Uvijek se nadje zrtveno jare
Ova djeca ocigledno ne znaju kakve posledice nosi udarac u glavu.Njihov problem nije poceo tog dana.Pitam se koliko razgovora je imap psiholog sa njima.?Kakve preporuke ja dao?Da li je istab uradjeno da do ovoga ne dodje
Razgovor, edukacija ….

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nastavak rata Kotorskih klanova.

Kik
Gost
Kik

Tuzba protiv skole za naknadu stete i tuzba protiv roditelja za naknadu stete. Uvesti propis da djeca nasilnici ne mogu da pohađaju skolu sa svojim vrsnjacima, nego da se upute u posebne ustanove za vaspitanje i uz to da ne mogu zvog lose vaspitne ocjene da upisu srednje obrazovanje! To su prave kazne!

KotOrska
Gost
KotOrska

Nije ucenik zaposlen u skoli.

ND
Gost
ND

Nažalost,takva su djeca zaštićena Zakonom i školama su vezane ruke.

Flojd
Gost
Flojd

Uvijek je ovoga bilo samo sto se ranije to resavalo drugacije.uciteljica bi letjela sa posla, ovaj mali bi bio modar od batina, roditelji platili kaznu i mirna Bosna. Sad samo pišu papire, pricaju i pametuju i na kraju nikome nista a ovaj mali mucenik u zavoje mjesec dana

Bole
Gost
Bole

Odje treba da pljuste otkazi i velike novcane kazne. Mali sto je udario nogom u glavu bi morao kod psihologa bar mjesec dana. Kod nas ce se sve zavrsiti na clanku u novinama.

zecijasapica
Gost
zecijasapica

Ništa kod psihijatra, u kazneno-popravni na godinu, a roditeljima novčana kazna. Da vidiš kako bi se primirili prvi roditelji, a potom i djeca, koja su slika i prilika svojih roditelja, a ovi države u kojoj živimo..

KotOrska
Gost
KotOrska

I te roditelje je neko odgajio, pa i njihove i njihove …..

ND
Gost
ND

Bilo bi lijepo da to može tako,ali ambijent u našem obrazovanju je ovakav. Učenika iz osnovne škole ne možete premjestiti bez saglasnosti roditelja,a u srednjim školama Ministarstvo vraća 90% isključenih učenika bez obzira na prestup!

Send this to a friend