Društvo

U Ulcinju pokrenuta inicijativa Zona smanjene upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda

U namjeri da se smanje količine plastičnog otpada u opštini Ulcinj je pokrenuta inicijativa Zona smanjene upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda. Ulcinj je jedna od pet lokalnih samouprava u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u kojima se sprovodi ta regionalna inicijativa, saopštili su danas iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ.

Kako ističu, uticaj plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na životnu sredinu je izuzetno negativan i može trajati hiljadama godina.

“Najčešći jednokratni plastični proizvodi u upotrebi su plastične kese, boce, slamke, miješalice, pribor za jelo, tanjiri, čaše, pakovanja za hranu i mnogi drugi. Prije nego budu odbačeni oni se najčešće upotrijebe samo jednom. Većina ovih proizvoda je teška za sakupljanje i recikliranje dok je potrebno mnogo vremena za njihovu razgradnju. Kao krajnji rezultat imamo velike količine plastičnog otpada koji uzrokuje zagađenje naših rijeka i mora. Plastično zagađenje, koje većinom potiče od jednokratnih plastičnih proizvoda, postalo je globalan izazov koji ima negativan uticaj na ekonomiju i ljudsko zdravlje, dok istovremeno predstavlja ogroman problem za životnu sredinu”, navode u GIZ-u.

Crna Gora je, naglašavaju, takođe izložena negativnom uticaju plastičnog otpada na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i na njen status poželjne turističke destinacije.

“Cilj inicijative jeste iniciranje konkretnih aktivnosti na smanjenju upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda u privrednim subjektima u turizmu i trgovini čije djelatnosti generišu najveće količine ove vrste otpada. Inicijativa se bazira se na dobrovoljnom učešću i mogu joj pristupiti svi zainteresovani privredni subjekti. Do sada je 54 privredna subjekta u opštini Ulcinj prihvatilo da budu dio inicijative i da svojim djelovanjem doprinesu borbi protiv jednokratnog plastičnog otpada i boljem upravljanju otpadom u lokalnoj zajednici u kojoj obavljaju svoju djelatnost”, dodaju u GIZ-u.

Zonu smanjene upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda podržali su GIZ (kroz projekat “Integrisano upravljanje otpadom i sprečavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu” koji finansira Vlada Njemačke), Opština Ulcinj, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Javno preduzeće Komunalne djelatnosti Ulcinj i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

Inicijativu sprovodi nevladino udruženje Green Life.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
vekiRatko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

kad imaju mnogo turista ne misle o tim stvarima, sad im dosadno pa se zagovaraju

Ratko
Gost
Ratko

Dovoljno je da na kasi kažete Ne, hvala, za kesu. Stavite u svoj cegeru ili nosite u ruci ako je jedna stvar.

Send this to a friend