Društvo

Učenici SSS “Spasoje Raspopović” peku zanat i žive svoj san

Svjedoci smo da se modna scena u Crnoj Gori sve više širi i dopunjava, a prvi korak u stvaranju mode je stručan i kvalitetan kadar. Jedna takva generacija upravo peče zanat u modernoj radionici sa najsavremenijom opremom, smještenoj u Srednjoj stručnoj školi ,,Spasoje Raspopović“, piše Pobjeda.

Pohađaju smjer tehničar modnog dizajna, koji je ove godine prvi put uveden u Crnoj Gori.

Koraci ka uspjehu

Profesorica tekstilne grupe predmeta Marija Stanković ističe za Pobjedu da učenici imaju mogućnost da pohađaju stručnu i praktičnu nastavu u savremenoj radionici u trajanju od četiri godine.

“Radionica je opremljena najsavremenijim mašinama i alatima za krojenje, šivenje i doradu, koje smo dobili kroz IPA projekat. Oprema će doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj nastavi. Smjer je uveden uz pomoć Ministarstva prosvjete, SCO i uprave naše škole i ponosni smo zbog toga što imamo program koji zadovoljava zahtjeve savremenog tržišta”, kazala je Stanković.

Oprema, vrijedna 72.000 eura, omogućiće učenicima da izuče cijeli proces proizvodnje.

“Djeca uče kako da realizuju vlastitu ideju. Proces proizvodnje obuhvata samo pronalaženje i prikupljanje ideja i početnih skica, preko odabira tekstilnih materijala, dizajniranja, tehnologije, šivenja, krojenja, dorade i unikatnog ukrašavanja”, kaže Stanković.

Crnogorska Šanel

Učenici ne kriju zadovoljstvo zbog pružene šanse da pokažu talenat i ostvare modne snove. Učenica prve godine sa smjera tehnički modni dizajn, Snežana Šekularac kaže da je kao djevojčica zavoljela modu i maštala da će jednog dana postati poznati dizajner. Uvođenjem ovog smjera dobila je priliku da ispuni svoj san.

“Kada sam čula da postoji ovaj smjer u Crnoj Gori, bila sam prezadovoljna. Smjer je savršen jer imam priliku da iskažem talenat. Još kao mala pratila sam svijet mode, gledala sam mnogo emisija o poznatim kreatorima, pratila revije. Tako sam zavoljela modu i počela da crtam, kreiram, a sada i šijem. Živim svoj san”, kazala je Šekularac i dodaje da su joj idoli Roberto Kavali i Koko Šanel, te da želi da dizajnira nešto posebno i unikatno poput njih.

Njena drugarica iz klupe Milena Radunović bavi se manekenstvom i ističe da je to bio njen put do pronalaženja talenta za dizajniranje.

“Volim da crtam i šijem. Modu obožavam. Želim da naučim da dizajniram i šijem, kako bih u budućnosti za svoju reviju mogla da sašijem haljine. Uzora nemam, smatram da talentom, trudom i radom svako može izgraditi jedinstveni stil”, kazala je Radunović.

Obavezan temelj

Učenik Radun Bakić takođe se bavi manekenstvom. U budućnosti, sebe vidi kao poznatog kreatora.

“Bavim se manekenstvom dvije godine. Radim za jednu beogradsku agenciju i do sada sam radio sve revije Fešn konekšn i Fešn vik. Tako sam zavolio dizajniranje i ovaj smjer mi je dobra osnova da izučim zanat. Za posao dizajnera potreban je dobar temelj. Mnogi kreatori u Crnoj Gori nemaju taj temelj i ne znaju pravu suštinu. Ono što prave nije moda, niti ima veze sa komercijalnom, niti sa dobrim ukusom. Smatram da u Crnoj Gori imamo jednu kreatorku Marinu Banović i nijednog dizajnera”, ističe Bakić.

Amanda Berišaj kaže da voli modu i crtanje, te je zbog toga odabrala smjer modnog kreatora.

“Zahvalna sam što imamo priliku da u Crnoj Gori učimo o dizajniranju. Moja baka izrađuje nošnje, tako da ću da nastavim tu tradiciju. U slobodno vrijeme učim od nje”, kazala je Berišaj.

Tehnologija

Direktorica SSŠ ,,Spasoje Raspopović“ Ljeposava Vuksanović ističe da su industriji odjeće uvijek potrebni stručnjaci koji dobro poznaju tehnološki proces krojenja, šivenja i završne obrade odeće.

“Pored poznavanja tekstilnih materijala, tehnologije šivenja i krojenja, učenici kroz veliki broj časova crtanja i slikanja, dizajniranja tekstila, konstruisanja odjeće i praktičnog rada, stiču zavidno estetsko obrazovanje i praktične vještine”, kaže Vuksanović.

Ona ističe da škola sada raspolaže ,,overluk“ (overlook) mašinom, iberdekom, štepericom, rupičarkom, termofiks presom, mašinom za vez, stolom i nožem za krojenje, krivuljarima, lenjirima, krojačkim lutkama… Na taj način, dodaje Vuksanović, stvoreni su idealni uslovi za obavljanje praktične nastave u školi.

Po završetku četvorogodišnjeg školovanja, učenici sa ispečenim zanatom imaju priliku da nastave dalje školovanje ili da se zaposle u nekom od tekstilnih preduzeća ili modnih ateljea. Radna atmosfera, nove ideje, radoznali pogledi, mladalačka energija, želja i ambicija učenika, prava su najava da je pred njima lijepa budućnost.

Prilika za usavršavanje

SSŠ ,,Spasoje Raspopović“ ima izvanrednu saradnju sa poslodavcima iz oblasti tekstilne i modne industrije u Crnoj Gori.

“Želimo da upotpunimo praktične vještine učenika njihovim povezivanjem sa preduzetnicima kako bi osjetili realno radno okruženje i razvili preduzetnički duh. Naši učenici tokom godine posjećuju nekoliko modnih ateljea „Marina Banović“, „Dress Press“, ,,Re-moda“, ,,Simtex“. Takođe, organizujemo česta gostujuća predavanja crnogorskih modnih kreatora. Sa ovim preduzetnicima sklapamo ugovore za obavljanje profesinalne prakse učenika, nakon završene školske godine”, kazala je direktorka Vuksanović.

Send this to a friend