Društvo

UCG 2041. mjestu, daleko iza regiona

Na najnovojoj Vebometriks listi svjetskih visokoškolskih institucija, Univerzitet Crne Gore (UCG) i dalje je daleko iza priznatih visokoškolskih ustanova iz regiona i nalazi se na 2041. mjestu, iako je to bolja pozicija u odnosu na rangiranje u julu prošle godine, piše Dan.

Prema Vebometriks listi, Univerzitet u Ljubljani se nalazi na 320. mjestu, u Beogradu na 452, Univerzitet u Zagrebu na 606 i Univerzitet u Sarajevu na 1553. mjestu.

UCG je prema Vebometriksu na osnovu izvrsnosti zauzeo 2014. poziciju, priustnosti 1263. mjesto, dok je prema ocjeni uticaj dobio 4447. mjesto, a za otvorenost 1.660. poziciju.

Iz Rektorata UCG Danu je saopšteno da Vebometriks takođe rangira univerzitete prema vidljivosti na internetu, u kojoj se manjim dijelom uzima u obzir citiranost i broj objavljenih radova.

“U januaru smo rangirani na 2041. mjestu kada se uzme u obzir vidljivost, što je dosad najveći uspjeh kada je riječ o ovoj vrsti rangiranja za Univerzitet Crne Gore. Kada je riječ o poređenju sa univerzitetima u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, samo bismo naveli činjenicu iz koje proizilazi i odgovor na vaše pitanje, a to je da godišnji budžet Univerziteta u Ljubljani iznosi 322 miliona eura dok je budžet Univerziteta Crne Gore 20,65 miliona eura”, kazali su u UCG.

Navode da su se, kada je riječ o drugim rang-listama, posvetili Times Higher Education rangiranju na kojem se, po prvi put, našao i UCG.

“UCG je uvršten u kategoriju 601-800, u kojoj se nalaze univerziteti rangirani od 601. do 800. pozicije među preko hiljadu univerziteta ukupno rangiranih u svijetu. Za osnov rangiranja, metodološki prilagođenog za tehničko-tehnološke nauke, uzeto je 13 indikatora koji daju sveobuhvatnu i izbalansiranu sliku pozicioniranja univerziteta na polju pet univerzitetskih misija: nastava, istraživanje, međunarodna prepoznatljivost, citiranost i prihodi od privrede. Radi se o velikom uspjehu UCG, budući da je rangiran po prvi put i da Times Higher Education rangira najbolje svjetske univerzitete koji moraju ispuniti određene kriterijume da bi bili uzeti u obzir za rangiranje”, ističu iz Rektorata.

Vebometriks navodi da se rang lista objavljuje dvaput godišnje (podaci se prikupljaju tokom prvih nedjelja januara i jula, da bi bili javni na kraju oba mjeseca), a obuhvata više od 28.000 visokoškolskih ustanova širom svijeta.

“Namjeravamo da motivišemo i institucije i naučnike da prisustvuju veb-u koji tačno odražavaju njihove aktivnosti. Ako su veb performanse institucije ispod očekivane pozicije prema njihovoj akademskoj izvrsnosti, univerzitetske vlasti treba da preispitaju politiku veba, otvorenog pristupa i transparentnosti, promovišući znatna povećanja obima i kvaliteta svojih elektronskih publikacija”, navode iz Vebometriksa.

Vebometriks je pored ovog ranigiranjam 23. januara 2020. godine objavio novu listu najboljih svjetskih univerziteta u kategoriji najvećeg broja citata na osnovu profila Google Scholar profiles na kome je UCG bio rangiran na visokom 1578. mjestu.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
RadaŽika milicajacLipovoeu kolonijaZemlja čuda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rada
Gost
Rada

Mozete samo da mrzite UCG i rukovotstvo oni su uspjesni ljudi

Lipovo
Gost
Lipovo

CdM ili njegovom adminu ISTINA nije mjera riječi. Zato mi komentare ne ,,propušta,, a svaki ima svoje utemeljenje.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

nije samo novac u pitanju. problem je preveliki broj studijskih odsjeka I kadrova koji se zapošljavaju po partijskoj I rodbinskoj liniji. smanjite broj studijskih odsjeka I dovedite sposobne a ne podobne kadrove. beogradski univerzitet ima manji budžet od zagrebačkog ali je bolje rangiran

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

Mrze nas ovi iz Evrope.

boki
Gost
boki

Nema šta, kvalitetna ustanova. Čovjek prosto da poželi da završi fakultet u CG.

Žika milicajac
Gost
Žika milicajac

Rektor polira spomenike i ispituje liftove na plin, a Repulzija i dalje lijepi sličice fudbalera u albume(figurativno) i objavljuje u svojim časopisima!

Send this to a friend