Društvo

UCG dobar model za cijelo društvo i primjer kako se uspješno mogu ujediniti sve raznovrsnosti za korist zajednice

Univerzitet Crne Gore (UCG) je dobar model za cijelo društvo i primjer kako se uspješno mogu ujediniti sve raznovrsnosti i lične dimenzije za korist zajednice, poručio je rektor UCG-a Vladimir Božović na svečanoj sjednici Senata.

On je rekao da je Univerzitet povratio ugled institucije čiji su stavovi bitni, a da se brojne državne institucije sve snažnije oslanjaju na znanja koja stanju u ovoj kući.

„Pored kolega, koje danas s pravom i ponosom ističemo na osnovu izuzetnih rezultata, ujedno slavimo uspjehe cijele akademske zajednice za doprinos razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na UCG“, rekao je Božović.

Kako je istakao, sa puno argumenata, danas sa ponosom mogu da kažu da su se čvršće povezali sa svijetom, da su promovisali stvarne, i pomalo zaboravljene vrijednosti, demokratski i održivi razvoj Crne Gore.

„Dugujem neizmjernu zahvalnost svim zaposlenimana UCG na nečem posbnom što se iznjedrilo u prethodnom periodu. Ubijeđen sam da postajemo dobar model za cijelo društvo“, rekao je Božović.

Govoreći o postignutim rezultatima tokom godine, Božović je kazao da je budžet UCG za 2022. godinu iznosio 29 miliona, dok je za narednu planirani budžet čak 34 miliona eura.

„Moram da istaknem krupne infrastrukturne zahvate koji su uključivali rekonstrukciju zgrada više fakultetskih jedinica, a takođe je vođeno računa o „zelenoj“ strani života Univerziteta. U tom smislu su izrađena tri parka na više od tri hiljade kvadratnih metara“, naveo je Božović.

Takođe, kako je dodao, regulisano je pitanje prostora koje će pripasti UCG takozvanoj „Eko zgradi“.

Božović je kao važan rezultat istakao i to što je u posljednje dvije godine elektronska procedura prijave za upis na UCG bila jednostavna i brza, i to sve zahvaljući pilot projektu elektronskog upisivanja, koji je finansijski podržala Evropska unija.

„Pokrenuli smo programe angažovanja studenata demostranata za pružanje pomoći i podrške u realizaciji nastavnog i istraživačkog procesa na nivou cijelog Univerziteta“, naveo je Božović.

Istakao je i da je UCG dobitnik pohvalne nagrade Savjeta Evrope za „Holistički pristup akademskom integritetu”, a zadržali su i status institucije sa logoom izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju do 2025. godine, koji dodjeljuje Evropska komisija.

Prema riječima Božovića, ove godine je potpisano 20 novih, što čini ukupno preko 80 bilateralnih ugovora sa svjetskim univerzitetima iz 33 zemlje.

Takođe, kako je dodao, 201 student iz Crne Gore je na nekom od inostranih partnerskih univerziteta, dok su na UCG-u trenutno 84 strana studenta.

Božović je tokom sjednice uručio zvanje emiratusa profesoru na Prirodno matematičkom fakultetu, Žarku Pavićeviću.

Pavićević je kazao da mu uručenje ovog zvanja predstvlja podsterk za dalji rad i stvaranje, a sve u cilju unapređenja razvoja Univerziteta.

Pavićević je, između ostalog, rekao da je Univerzitet zajednica profesora i studenata koji tragaju za istinom i bore se za pravdu u najširem smislu te riječi.

„Univerzitet je vaspitna institucija jer profesori svojim držanjem, odnosom prema studentima, formiraju kompletnu ličnost mladih generacija. Ne mogu da kažem da su uzor, ali svakako da svojim stavom i držanjem treba da utiču na mlade i njihov pristup za budući život“, kazao je Pavićević.

Uručena su i priznanja za ostvarene rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na UCG u toku ove godine.

Tim povodom vanredna profesorica na Medicinskom fakultetu, Olivera Miljanović, kazala je da je svako priznanje značajno, pogotova kad oni dolazi iz kuće najvišeg naučnoistraživačkog i umjetničkog ostvarenja kao što je to UCG.

„Ono zbog čega sam posebno zadovoljna je to što su sva istraživanja tokom ove godine ostvarena sa domaćim resursima, sa timom iz Crne Gore i u laboratorijama u Crnoj Gori“, napomenula je Miljanović.

Dekan Pomorskog fakulteta u Kotoru, Špiro Ivošević, rekao je da je ovo priznanje potvrda rezultata koje je ostvario u prethodnih pet godina.

„Sama nagrada je i potvrda rada čitave institucije na čijem sam čelu i svih rezultata koje je ostvarila jedinica sa koje dolazim. Sve što radimo je zarad toga kako bi postali prepoznati u zemlji, ali i u regionu“, kazao je Milošević.

Vanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Vuk Vuković, rekao je da su najvažnija priznanja koja dolaze upravo od kolega.

„Ovo priznanje je smjernica u kom pravcu bi trebalo da se kreću dalja istraživanja. Ovakva linija podrške koja se daje profesorima čini da akademska zajednica bude bolja“, rekao je Vuković.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
HshahaMjauIgor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hshaha
Gost
Hshaha

Mene bi sranota bilo da sam na mjestu profesora UCG-a
Primaju previsoke plate, ništa ne rade, a žale se i hoće još veće plate
Predavanja su nikakva a mladi asistenti nemaju dovoljno znanja da bi ga prenijeli
Kao bivsi student PMFa i UCGa žalim svaki minut proveden tamo, sve što radim sam naučio sam, vrijeme na UCGu je bačeno

Mjau
Gost
Mjau

Dr Pavicevic najbolji profesor i covjek

Igor
Gost
Igor

Jeste vala predobar model… Profesori primaju ogromne platu a nemaju aktivnog rada preko 5 6 sati nedeljno čast izuzecima. Predavanja većine profesora su suvoparna i ne mijenjaju se godinama. Sve obaveze prepuštaju mladim saradnicima koji nemaju dovoljno iskustva da ponesu taj veliki teret. Lično kao student UCG mogu da potvrdim da na mom matičnom fakultetu sav na 80 posto predmeta… Više »

Send this to a friend