Društvo

UCG sarađuje sa oko 20 španskih univerziteta: Otpravnik poslova Španije otvoren za podršku

Foto: UCG

Saradnja Univerziteta Crne Gore (UCG) sa naučnoistraživačkim i visokoškolskim institucijama Španije je više nego intenzivna, ali uvijek ima prostora i za poboljšanje međukulturne, obrazovne i naučne saradnje. To je rečeno tokom prve posjete i sastanka otpravnika poslova “ad interim” Kancelarije Španije u Podgorici Manuela Durana Himenesa-Rikoa sa rektorom UCG prof. dr Vladimirom Božovićem.

Sa UCG navode da pored toga što Univerzitet Crne Gore ima Erasmus+ sporazume za razmjenu studenata i nastavnog osoblja sa 17 španskih univerziteta i dva bilateralna ugovora sa madridskim Univerzitetom Komplutense i Univerzitetom Rovira i Virgili, saradnja je vrlo intenzivna i u okviru realizacije međunarodnih projekata.

“Saradnja sa Autonomnim univerzitetom u Madridu (Universidad Autónoma de Madrid – UAM) značajnije će se intenzivirati i sa početkom implementacije koordinatorskog Erasmus+ CBHE projekta AL4LIFE, u martu 2023. godine. Ovaj projekat je usmjeren na osnaživanje alumni zajednica univerziteta Zapadnog Balkana i njihovo dinamičnije uključivanje u nastavni proces”, dodaju sa UCG.

Takođe, napominju sa te obrazovne ustanove, španski Univerzitet Kralj Huan Karlos partner je na nedavno dobijenom Erasmus+ CBHE projektu SmartWB, kojim koordinira Građevinski fakultet UCG. Međunarodna saradnja na ovom projektu ima za cilj inoviranje visokoškolske nastave u oblasti klimatski pametnog urbanog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana.

“Rad na zajedničkim istraživačkim projektima i naučno umrežavanje sa Univerzitetom u Sevilji omogućeno je i kroz članstvo Univerziteta Crne Gore u ULISEUS mreži od osam univerziteta kojim rukovodi španski univerzitet”, doaju,

Otpravnik poslova Španije Duran, impresioniran dosadašnjom internacionalnom saradnjom Univerziteta na polju nauke i obrazovanja, pokazao je posebno interesovanje za promovisanje španske kulture i jezika.

“U narednom periodu nastojaću da, uz podršku španskih vlasti, lektor španskog jezika nađe svoje mjesto na Filološkom fakultetu Univerzitetu Crne Gore”, kazao je on.

Na sastanku su učestvovale i prorektorica za nauku UCG prof. dr Irena Orović, prorektorica za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković, kao i dr Ivana Kovač Barett, u svojstvu počasne konzulke Kraljevine Španije u Crnoj Gori.

Send this to a friend