Društvo

Uči doma: Postavljen sistem koji može da bude od koristi i nakon krize

Ministarstvo prosvjete je konceptom učenja na daljinu #UciDoma, koji je uveden usljed epidemiološke situacije, zapravo postavilo sistem koji, uz određene intervencije, može da funkcioniše i nakon krize“, cijeni nastavnik biologije Branko Anđić.

On je jedan od nastavnika koji učestvuje u realizaciji #UciDoma, na način što, u organizaciji Ministarstva, snima predavanja i čini ih dostupnim svim učenicima putem tri TV kanala i e-platformi.

Anđić

Nastavnica Svetlana Jovetić poručiuje da je projekat UciDoma jedno od najznačajnijih pregnuća Ministarstva prosvjete. Isto cijeni i Aleksandar Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete.

“Ogromni napori uloženi su u ovaj projekat, koji je pripreman tačno nedjelju dana, a koji bi se vjerovatno u normalnim uslovima pripremao mjesecima”, dodaje on.

Kako naglašava Mitrović, prosvjetni radnici su još jednom pokazali da su dorasli zadatku.

“Reakcije javnosti su odlične. Nastavnici se iznenađujuće dobro snalaze u ovim potpuno drugačijim okolnostima. Naravno, savršenstvo u tehničkom ili bilo kom drugom smislu niti je moguće, niti mu težimo. Fokusirani smo na održavanje kontinuiteta učenja. Na suštinu, a manje na formu, a svakako da u hodu čitav taj novouspostavljeni sistem dorađujemo”, navodi on.

Mitrović

I Anđić misli slično, te dodaje da je rojekat izuzetno značajan, jer je održavanje kontinuiteta u obrazovanju ključno za djecu u razvoju.

“Dodatno, kreira se baza materijala koju učenici mogu koristiti i u redovnim okolnostima. Priprema materijala je, u načelu, mnogo zahtjevnija je od izvođenja. No, u ovom projektu i izvođenje je izazov, jer imamo zadatak da  simuliramo školsku atmosferu pred kamerom. I pored toga, ovo što radimo izgleda jako dobro, i sa ponosom možemo reći da ne zaostajemo za drugim zemljama”, tvrdi on.

Nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika Svetlana Jovetić naglašava da je #UciDoma jedno od najznačajnijih pregnuća Ministarstva prosvjete.

“Što se tiče samih nastavnih sadržaja, vama je jasno da se izvode u jednom neobičnom okruženju, te je to bio izazov, ali izazov koji nije bilo moguće odbiti. Svako od nas ima potrebu da se približi učeniku, pa i na ovaj način, pred kamerom”, kazala je Jovetić.

#UciDoma je koncept učenja na daljinu koji podrazumijeva snimanje velikog broja predavanja, u skladu sa planom i programom. Preciznije, snimljeno je oko 300 predavanja u nekoliko dana, a u toku je snimanje novih 200 predavanja. Nastava se izvodi za 14 predmeta i to: matematike, crnogorskog, engleskog, italijanskog, francuskog, njemačkog i ruskog jezika, istorije, geografije, sociologije, hemije, biologije, fizike i informatike.

Lekcije iz pomenutih predmeta se emituju na tri TV kanala – TVCG 2, UčiDoma1 i 2, i imaće gotovo 100% pokrivenost u Crnoj Gori. Materijal će se naći i na websajtu napravljenom posebno za ove namjene www.ucidoma.me, te na youtube kanalu Uci doma.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Prvi dan su svi gledali jer ih zanima kako ce to biti. S obzirom da gledate na interes djece trebali ste da izaberete druge strucnije, iskusnije i kvalitetnije predavace. Po kom kriterijumu ste birali predavace?
OBJAVITE MI KOMENTAR

Riki
Gost
Riki

Sjajan posao Ministarstva. Sjajan posao nastavnog osoblja. Samo bi ministarstvo trebalo da izda naređenje da makar ovoj situaciji sve škole poštuju plan i program sa projekta Uči doma, a ne kao što je sada slučaj da pojedine škole imaju svoj program rada, a djeci govore ovo sa televizije samo gledajte, a radite ono što vam mi proslijedimo. Činjenica je da… Više »

Bato
Gost
Bato

Da ste preko aktiva napravili bilo koje grupe predmeta napravili jedinstven plan rada ,na pocetku godine,sad biste izbjegli da su neke lekcije nastavnici i djaci prije radili i da ih sad rade pinovo,a neke stvari ne bi izostale.Ovako je napravljen poprilican problem.Neka neko razmisli o ovome.

Ja sam
Gost
Ja sam

Naravno da ce da koristi. Odavno se ovo koristi po zapadu, samo da se malo naviknemo. I na ovo i na online prodaju. Sve sto moze da olaksa covjeku, podrzavam.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Fenomenalna stvar,počeću i ja malo da se obrazujem.

Send this to a friend