Društvo

Uehara o trafikingu u Crnoj Gori: Najveći problem trgovina djece

uehara_0.jpg

Ona je,  na seminaru Zaštita žrtava trgovine ljudima u krivičnom postupku, rekla da izvještaj State departmenta pokazuje da standardi za suzbijanje trafikinga još nijesu ispunjeni. Naglasila je da je zabilježeno da crnogorska Vlada, kroz Kancelariju za borbu protiv trgovine ljudima, naporno radi na prevenciji iako je budžet smanjen.

“To je nešto što Vlade sada često rade, ali uprkos svemu je tužno”, istakla je ona, a prenosi Radio Antena M.

Rukovodilac Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama kazao je da su vrbovanje, otmice, prodaja, stavljanje osoba u ropski odnos, stvari koje obuhvataju trgovinu ljudima i koje pogađaju snažno sve države savremenog svijeta. Činjenica da je trafiking u porastu kako u EU tako i u svijetu pokazuje, navodi on, da su mehanizmi protiv tog djela i dalje nedovoljni.

”Crna Gora ima kapaciteta da preuzme obaveze koje joj pripadaju i na taj način se istinski opredjeljuje da se izbori sa ovim fenomenom”, uvjeren je on.

Trgovina ljudima u Crnoj Gori nema karakter pojave, kaže Ulama, već je na nivou pojedinačnih slučajeva. Ocjena je da je Crna Gora uglavnom zemlja tranzita, manje zemlja porijekla i krajnje destinacije.

Ulama ističe da je ekonomska kriza, praćena migrantskom, stvorila bolje uslove za trgovinu ljudima.

”U Crnoj Gori sa posebnom pažnjom pratimo pojavu povećanog priliva migranata koji u procesu tranzicije i pod uticajem globalizacije uvećava broj migracionih kratanja među kojima veliki broj žena i djece. Oni često rizikuju sve u korist male nade u bolju budućnost i tako vrlo često upadaju zu zamku trgovine ljudima, odnosno oih koji zloupotrebljavaju njihov težak položaj”, napomenuo je on.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da su predmeti trgovine ljudima za instituciju na čijem je čelu prioritet.

”Po nama, žrtvama trgovine ljudima neophodna je primarna zaštita kao oštećenima, a tek sekundarnu kao svjedoci. VDT u saradnji sa drugim nadležnim organima ostaje posvećeno sprovođenju Strategije borbe protiv trgovine ljudima i direktno dopriinosi ostvarenju ciljeva iz tog strateškog dokumenta”, rekao je on.

Američka ambasadorka napominje da je trgovina ljudima jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

“Poštovanje ljudskih prava je vrijednost koju dijele sve zemlje članice NATO saveza i to je nešto što je bitan dio crnogorskog puta ka Alijansi. Krucijalno je da se pobrinete da su sve neophodne mjere preduzete kako bi riješili ovaj moderan oblik ropstva”, naglasila je Uehara.

Sa seminara Zaštita žrtava trgovine ljudima u krivičnom postupku, koji se održava u Miločeru, poručeno je da su saradnja instuticija unutar zemlje, kooperacija sa ostalim zemljama te efikasna borba protiv svih oblika organizovanog kriminala recept za suzbijanje tog globalnog problema. 

Send this to a friend