Društvo

Uklanjanjem objekata u Nikšiću bez posla će ostati oko 50 zaposlenih radnika

Dom revolucije u Nikšiću pored 16 tragično nastradalih sugrađana u njegovim katakombama, jednog srušenog velelepnog objekta gdje se nalazila osnovna škola i predivan park i sportsko igralište, kao i desetine miliona maraka potrošenih sredstava iz samodoprinosa naših sugrađana za njegovu izgradnju, veoma brzo će uzeti još jedan danak, odnosno žrtvu svoje pogubne izgradnje, kazali su iz OO Nikšić Ujedinjene Crne Gore.

Naime, kako dodaju oz ove partije, od strane komunalnih inspektora, a po naređenju opštinske vlasti, ovih dana donešena su rješenja o uklanjanju 17 poslovnih objekata privremenog karaktera na platou ovog Doma.

“Uklanjanjem objekata bez posla će ostati oko 50 zaposlenih radnika. Opština će ostati bez svojih naknada, poreza, prireza i taksi, država će ostati bez značajnih sredstava kroz PDV i neplaćenih poreza za zdravstvo, školstvo, penzijsko-invalidsko osiguranje itd., koja su ovi objekti uplaćivali tokom svog redovnog poslovanja”, dodaju iz Ujedinjene CG.

Iz ove partije pitaju da li će i ovoga puta lokalna vlast kao što je to uradila i sredinom ove godine, kada je uklonila oko 10-12 objekata u ulici Serdara Šćepana, u neposrednoj blizini zgrade Opštine, bez mogućnosti da im se obezbijede druge lokacije da bi nastavili sa daljim radom, ukloniti i ove objekte?

“Tom prilikom lokalna vlast je ostavila bez posla oko 40 radnika, a vlasnicima objekata napravila direktnu materijalnu štetu u iznosu od preko 200 000, 00 eura. Sve ovo je urađeno da bi se nekom od domaćih tajkuna omogućila izgradnja poslovno-stambenog objekta na najudarnijoj lokaciji u gradu. Odnosno lokaciji u blizini hotela Onogošt koji je, uzgred, prodat po nižoj cijeni nego što bi iznosile komunalije koje bi investitor morao uplatiti prilikom izgradnje objekta”, podsjećaju iz ove partije.

“Identično je lokalna vlast prije nekoliko godina uklonila u ulici Nikole Tesle desetak objekata, a samim tim ostavila bez posla oko 40 radnika i napravila, takođe, materijalnu štetu vlasnicima objekata u iznosu od oko 200 000,00 eura i to sve da bi se pravila stambena zgrada na toj lokaciji. Međutim, na mjestima gdje je trebalo da budu izgrađene stambene zgrade danas se samo nalaze divlja parkirališta. Lokalna vlast je, takođe, i u ulici Druge Dalmatinske, preko puta Sportskog centra tokom poslednje dvije godine uklonila približno isti broj objekata, ostavila identičan broj radnika bez posla i napravila identičnu štetu vlasnicima objekata kao u navedenim slučajevima, a sve sa istim ciljem da bi se napravili poslovno stambeni objekti.Ukoliko bi se obezbijedila mjesta da se ovi objekti kod Doma revolucije predislociraju, pošto su isključivo prenosivog karaktera, za razliku od prethodno navedenih koji su srušeni, posledice uklanjanja istih, kako za uposlene radnike tako i njihove vlasnike bile bi donekle ublažene”, navode iz ove partije.

Nadaju se da će ovaj apel ozbiljno shvatiti lokalna vlast u Nikšiću i da neće zarad samog uređenja prostora ispred Doma revolucije, a naspram tek izgrađenog privatnog poslovno-stambenog objekta i u bescjenje prodatog hotela Onogošt, ostaviti bez egzistencije oko 50 porodica, kao što je to urađeno u naprijed navedenim slučajevima i mnogim drugim koje nijesmo naveli.

“Lokalna vlast će uskoro po treći put za poslednje tri godine raspisati konkurs za rješavanje „trajnog“ pitanja Doma revolucije u Nikšiću. Krajem 2015. godine plaćeno je 13 786,35 eura za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju Doma revolucije, godinu dana kasnije za idejno arhitektonsko rješenje za adaptaciju i rekonstrukciju Doma od strane poreskih obveznika plaćeno je 12 500 eura. Koliko će koštati pobjednički projekat po konkursu za početak realizacije prve faze rekonstrukcije i revitalizacije nikšićkog Doma revolucije tek ćemo vidjeti. Kada će početi radovi, kada će se završiti i koliko će sve to koštati poreske obveznike ostaće zadugo nepoznanica. Međutim, ono što je već poznato je to da se početne negativne posledice ovog „projekta“ već osjećaju veoma brzim uklanjanjem objekata i ostajanjem bez posla velikog broja naših sugrađana, a da radovi nijesu ni započeli”, poručuju na kraju.

B.M

Send this to a friend