Društvo

UNICEF-ova kampanja proglašena za jednu od najboljih inovativnih politika

slika.jpg

Zero Project okuplja preko 3.000 eksperata iz više od 150 zemalja i svake godine identifikuje i u svijetu promoviše najinovativnije i najefektnije politike i prakse za poboljšavanje života osoba sa smetnjama u razvoju.

Trogodišnja pomenuta kampanja prepoznata je kao uzor u oblasti inovacija, uticaja i mogućnosti replikacije u drugim zemljama, a kako je istakao Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, promocija pozitivnog imidža djece sa smetnjama u razvoju i stvaranje mogućnosti za djecu da sami kažu svoje mišljenje od ključnog je značaja za razbijanje barijera za njihovo ravnopravno uključivanje u društvo.

Kampanja je okupila vladine zvaničnike, poznate ličnosti, civilno društvo, međunarodnu zajednicu, medije, privatni sektor, nastavnike, roditelje i djecu sa i bez smetnji u razvoju i prerasla u nacionalni pokret za društvene promjene i stvaranje inkluzivnog društva.

Kao rezultat, značajno je uticala na svijest i podršku građana ostvarivanju prava djece sa smetnjama u razvoju.

Tako se procenat građana Crne Gore kojima je prihvatljivo da dijete sa smetnjama u razvoju ide u isto odjeljenje sa njihovim djetetom povećao se sa 35 odsto prije kampanje na 80 odsto u decembru 2013. godine kada je kampanja završena i taj je procenat ostao isti dvije godine od završetka kampanje. Istovremeno se procenat građana Crne Gore koji prihvata da dijete sa smetnjama u razvoju može biti najbolji prijatelj njegovog djeteta povećao se sa 22 odsto prije kampanje na 51 odsto u istom periodu, dok se dvije godine nakon završetka kampanje taj procenat povećao na 60 odsto u januaru ove godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend