Društvo

Univerzitet uložio 262.000 eura u renoviranje zgrade Filozofskog fakulteta

Univerzitet uložio 262.000 eura u renoviranje zgrade Filozofskog fakulteta

Prepoznajući problem dotrajalosti zgrade Filozofskog fakulteta UCG, a u cilju poboljšanja uslova studiranja, trenutnog i budućeg unapređenja infrastrukturnih kapaciteta, Univerzitet Crne Gore vrijednom investicijom u iznosu od 262.000 eura pruža ogromnu podršku fakultetu u renoviranju enterijera i eksterijera, što će značajno uticati na poboljšanje uslova studiranja.

Kako su saopštili, uz podršku Univerziteta Crne Gore, kroz ovu investiciju će, između ostalog, biti riješen dugogodišnji problem prokišnjavanja krova i hidroizolacije, dok je specifikacijom predviđeno i uređenje fasade, saniranje zidova i plafona u kabinetima oštećenih od prodora vlage.

“Očekujemo da se planirana adaptacija prostora završi do septembra tekuće godine, shodno dinamici i planu ugovorenih radova”, navode iz UCG.

S obzirom na to da je rekonstrukcija zgrade izuzetno zahtjevna zbog nagomilanih problema sa krovom, tekući radovi podrazumijevaju temeljnu sanaciju kanala na krovu, radove na hidroizolaciji ravnih djelova krova iznad  prostorija, kao i veći broj završnih građevinsko-zanatskih radova.

Pored toga, Filozofski fakultet UCG realizovao je postupak nabavke radova na postavljanju ograde u dvorištu Filozofskog/Filološkog fakulteta UCG.

“Riječ je o investiciji vrijednoj oko 15.000 eura, a koja, prema tehničkoj dokumentaciji i specifikaciji obuhvata radove na rušenju i demontaži postojeće ograde, izradu armirano-betonske sokle, ostale betonske i armirano-betonske radove, kao i pripremu, popravku, lakiranje i montažu ograde, kako bi bio konačno riješen problem dugogodišnje eksploatacije dvorišta, što je ujedno i prvi korak u uređenju dvorišta i oplemenjavanju zelenih povšina koje čine dio univerziteskog kampusa. Ističemo da je SO Nikšić pomogla u finalizaciji ovog projekta tako što su nam besplatno ustupili svu potrebnu menahnizaciju za poravnavanje terena”, saopštio je UCG.

Pomenuti radovi će biti završeni do kraja jula 2022. godine.

“Prethodno navedene aktivnosti predstavljaju značajan iskorak u pravcu kvalitativnog unapređivanja uslova za rad studenata i zaposlenih na naša dva fakulteta, zbog čega posebnu zahvalnost dugujemo Univerzitetu Crne Gore i SO Nikšić”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend