Društvo

Unuk jednog od graditelja Crkve u Grbavcima: Da nam se vrati naše

Momčilo Mujo Mirotić (Foto: Pobjeda)

Crkva Svete Petke u Grbavcima nadomak Podgorice u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve u čiji posjed su došli kao i u slučaju ostalih seoskih crkava i crnogorskih manastira voljom nesavjesnih činovnika u Upravi za nekretnine, za što do danas niko nije odgovarao. Nije samo ta crkva sa teritorije Grbavaca prepuštena Srpskoj pravoslavnoj, kažu Grbavčani, već su i ostale, a brine ih i to što institucije ne vode računa o, kako oni vjeruju, izuzetnom kulturnom blagu Divan gradu koji je, pričaju, bio zimovnik Ivana Crnojevića.

Crkvu Svete Petke 1900. godine sagradili su mještani, a unuk jednog od glavnih graditelja crkve Momčilo Mujo Mirotić za Pobjedu rekao je da mu je “sva nada u zakon o slobodi vjeroispovijesti”, koji će, očekuje on, ovu crkvu vratiti u vlasništvo države, odnosno sela “koje je i gradilo i sagradilo”.

“Da nam bude vraćeno naše. Crkva je izgrađena još 1900. i moj prađed Simo Nešov Mirotić je vodio glavni posao. Sedam godina je rađena. Danas tamo nema mjesta za Crnogorsku crkvu i Crnogorce”, kaže Mirotić.

Mirotić je uvjeren da će nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti biti drugačije i da će crkva koju je gradio njegov djed opet pripadati selu.

“I da svi mogu da vrše obrede u njoj. A ne kao sada. Od kada su je preuzeli, ta crkva nije crkva svih mještana. Meni ne smeta da i SPC ima obrede u njoj, ali mi smeta što se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi uskraćuje to pravo i što je crkva, ko zna kako, a siguran sam nezakonito, prepisana na SPC”, kaže Mirotić.

Mnogi Grbavčani nezadovoljni su i odnosom države prema sakralnom i kulturnom nasljeđu i upozoravaju da se nečinjenjem nadležnih urušava crnogorski identitet i dozvoljava interpretacija istorije koja nije utemeljena na činjenicama.

Oko ostataka crkve na svakom koraku su nadgrobne ploče. Kamene, pojedine sa isklesanim simbolima. Mještani vjeruju da su u te grobnice sahranjeni plemići, a u one bez oznaka “običan svijet”.

149 Komentara na "Unuk jednog od graditelja Crkve u Grbavcima: Da nam se vrati naše"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend