Društvo

Upoznajte Stanka Stojanovića, jedinog crnogorskog svetioničara

foto: Jedro Bar

Rijetki su poslovi u Crnoj Gori, pa i svijetu za koja možemo reći “to radi samo jedan čovjek” i baš kao takvi uvjek bude interesovanje. Jedan od rijetkih poslova koji radi samo jedan čovjek u Crnoj Gori je posao svetioničara.

Jedini svetioničar u Crnoj Gori je Stanko Taro Stojanović čije je radno mjesto na poluostrvu Mendra gdje se nalazi najsatriji svetionik u Crnoj Gori.

Jedan od poslednjih svetionika na Jadranskom moru na kome je zadržana ljudska posada nalazi se na poluostrvu Mendra, na pet kilometara od Ulcinja ka Baru. Svetionik je na južnom ulazu u prekrasnu uvalu Valdanos, od 1886. godine.

foto: Jedro Bar

Već 133 godine ovaj svetionik dočekuje pomorce koji ulaze u Jadransko more i registrovan je u svim nautičkim kartama svijeta, kao prvi orijentir na ulazu u Jadran.

Upravo na Mendri radi jedini svetioničar u Crnoj Gori, Stanko Taro Stojanović. Tu je svetioničaru Stojanoviću i radno mjesto, i dom. Ovim poslom Stanko se bavi 16 godina.

“Volim posao svetioničara. To je posao bez stresa, bez žurbe i gužve, daleko od gradske užurbanosti. Na Mendri sam spojio posao i zadovoljstvo suživota sa prirodom, morem. Nadzirem rad svjetla, koje se prvo vidi sa broda koji prolazi kroz Otrantska vrata. Moj posao je da održavam objekat, prilazni put i javljam se Obalnoj radio stanici, Bar –Radio dva puta tokom dana, u 23 :00 i u dva sata posle ponoći. Jeste malo neobično kad su zimski dani, kiše oluje i vjetrovi, ali navikao sam”, kaže Stojanović.

Uz ugođaj ima, nije, da nema i neprijatnosti.

“Na Mendri sam doživio dva udara groma. Kad sam počeo da radim druge godine, grom je udario i bio je gadan jer je ovo najistureniji rt. No, srećom imamo najsavremeniji gromobran, pa nema prevelike opasnosti. Ljetos je olujno nevrijeme odnijelo dio krova sa objekta. Dešava se to”, kaže Stojanović ističući da ovaj posao ne bi mijenjao ni za jedan drugi.

foto: Jedro

“Ponekad odem do grada da se vidim sa mojima, sa prijateljima. Dođe do svetionika moja porodica kad god imaju slobodno vrijeme. Volim da lovim ribu u slobodno vrijeme”, kaže Stanko Stojanović dodajući da tokom ljeta šetajući naiđu turisti, a ima onij koji sa namjerom dođu

“Svetionik je mjesto gdje mladenci vole da se fotografišu. Kod svetionika su obavljena i dva vjenčanja. Jedan par je bio iz Kotora, drugi iz Ulcinja. Ovo mjesto ima neku posebnu energiju”, ističe jedini svetioničar u Crnoj Gori

Svetionik je napravljen krajem 19. veka a i dan danas funkcioniše kao prije stotinu i više godina – u njemu radi i živi čovjek.

Inače, posao svetioničara nije rijedak samo u Crnoj Gori. Tako je u cijelom svijetu jer izumire zbog napretka tehnologije.

Međutim, svetionici uz primarnu, sve su interesantniji i za druge namjene.

 

9

avatar
1000
5
4
0
 
8
Smoke-WhoSeeOdzacarBudimo realniBurinUlcinjanka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Odzacar
Gost
Odzacar

Mo’s li mucenice???

Nimanbegovic
Gost
Nimanbegovic

Svetionik se ne nalazi ni izmedju Bara i Ulcinja ni 5km daleko od Ulcinja, nego se nalazi u gradu Ulcinju.Vazda kad je nesto bitno i lijepo, a tice se Ulcinja, npr Ada Bojana, Valdanos, ili Surf Plaze itd,ne spominje se Ulcinj,ili se spominje kao da je tu negdje blizu i da ta mjesta nisu dio tog grada.

Ulcinjanka
Gost
Ulcinjanka

Dobro ste primjetili Nimanbegoviću. Ipak mislim da nije tako”vazda”. Mnogima je prekrasni Ulcinj i Ulcinjani u srcu, a da tamo nisu rođeni niti imaju prebivalište. Treba razmišljati pozitivno. Valdanos je tu đe je i nikakav novinski članak ili nečiji komentar ga ne mogu dislocirati.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Тако је Улцињанко и мени је Улцињ и Улцињани у срцу, ту сам војску служио.

Burin
Gost
Burin

Nije između Bara i Ulcinja, ali nije ni u gradu. Ipak je 5km od grada. Ali je naš, ulcinjski.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Срећни човјек!

gwido
Gost
gwido

Pakao

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Najaci posa , nidje nikog nema da podmece nogu.

Smoke-WhoSee
Gost
Smoke-WhoSee

A ko tebi podmece nogu casti ti, kad nidje ne radis…

Send this to a friend