Društvo

Upravitelj manastira Dajbabe protjeran iz ruskog hrama, pa došao u Crnu Goru

Manastir Dajbabe

Nastojatelj Manastira Dajbabe, zaštićenog kulturnog dobra u čijem dvorištu Srpska pravoslavna crkva ilegalno gradi vjerski objekat, arhimandrit Danilo Išmatov, prije nego što je došao u Crnu Goru bio je udaljen iz Belogorskog manastira u Permu zbog finansijske pronevjere, piše portal Analitika.

Interesantno je da je u biografiji arhimandrita Danila navedeno da je odlikovan zvanjem igumana Belogorskog manastira u Permu 1996. godine, a iz tog manastira je upravo bio udaljen “zbog finansijske pronevjere“.

Išmatov je ranije izjavljivao kako su zahvaljući tome što je taj manastir privukao pažnju mnogih ljudi mogli mnogo da urade, te je istakao važnost što su obnovili “nezaboravni carski krst“.

“On je prvi put bio postavljen dugo prije revolucije za spasenje cara Nikolaja Aleksandroviča Romanova… Krst je poslije revolucije nestao, a na njegovo mjesto je postavljen najprije spomenik Lenjinu, a potom Staljinu. Mi smo taj krst restaurirali”, naveo je on.

Očigledno je, piše portal Analitika, da je poslije smjene u tom manastiru došao u Crnu Goru da gradi i zlati ruske kupole, jer je vjerski objekat koji se ilegalno gradi uz Manastir Dajbabe posvećen carskoj porodici Romanov.

Novac za ovu novokomponovanu građevinu se, piše ovaj medij, počeo skupljati godinama unazad, naočigled crnogorske javnosti.

Još 18. avgusta 2014. godine je organizovan koncert u Petrovcu velike ruske zvijezde Avrama Rusoa za obnovu crnogorskog manastira Dajbabe. Spektaklu u Petrovcu prisustvovao je i ambasador Rusije Andrej Nesterenko, koji je tada izrazio zadovoljstvo što je Avram Ruso došao u Crnu Goru.

Išmatov, tada već iguman Manastira Dajbabe u blizini Podgorice, istakao je da je Avram Ruso htio od srca da pomogne manastiru, i da ubrza radove, pa je izrazio želju da u Crnoj Gori napravi dva koncerta.

Nelegalnih radova na Manastiru Dajbabe, kako piše ovaj medij, bilo je i ranije, odnosno 1995. godine kada su službe zaštite konstatovale novoizgrađeni objekat od 550 metara kvadratnih koji je, takođe, urađen bez prethodno izdatih konzervatorskih uslova i saglasnosti RZZSK i bez građevinske dozvole nadležnog Ministarstva uređenja prostora.

Bio je sagrađen i prizemni stambeni objekat (konak) prije dvadesetak godina. Rađene su i intervencije na trijemu sa privremenim prodajnim objektima, palionicom i drugim sličnim neimarskim radovima.

Ali, ipak, ova najnovija nelegalna gradnja SPC prevazilazi sve što je viđeno do sada, navodi portal Analitika.

<<<SPC gradi na divlje, ali inspektor još ne zna da li se devastira kulturno dobro<<<

Inspekcija je, kako je Pobjeda objavila, u petak po zahtjevu Uprave za kulturna dobra ustanovila da SPC nema dozvolu za gradnju tog vjerskog objekta, koji je u završnoj fazi, ali inspektor za kulturna dobra, kako je saopštio, nije mogao da utvrdi da je tim činom ugrožen manastir kao kulturno dobro, zato što nijesu precizirane granice zaštićene okoline manastira.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend