Društvo NAJOPTEREĆENIJE INTERNA, HIRURŠKA, ORTOPEDSKA AMBULANTA

Urgentni centar tokom sezone primi i do 300 pacijenata dnevno

Klinički centar Crne Gore

Velika fluktuacija ljudi tokom ljeta, česte saobraćajne nezgode, kao i visoke temperature koje ne pogoduju naročito hroničnim bolesnicima, dovele su do stvaranja velikih redova u čekaonici Urgentnog centra u Podgorici. Tako ova ustanova u jeku sezone opskrbi i do 300 pacijenata dnevno, a najviše su opterećene interna, hirurška i ortopedska ambulatna.

U Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tokom ljetnje sezone se dnevno pregleda u prosjeku oko 250 pacijenata, a nekim danima taj broj bude i veći od 300, kazao je Dnevnim novinama direktor Urgentnog centra Nermin Abdić.

ČESTE SAOBRAĆAJNE NEZGODE

Prema njegovim riječima, to je uobičajena situacija tokom ljetnjih dana, a najčešće se opskrbljuju hronični bolesnici, oboljeli od stomačnih i respiratornih virusa, ali i povrijeđeni u teškim saobraćajnim nesrećama.

“To su uobičajni problemi. Broj pacijenata nikad nije ispod 200 dnevno. Nekad 220, 250, pa i do 300 se kreće broj pacijenata u nekim zgusnutim danima vikenda u 24 sata. Nekim danima je broj pacijenata prelazio 300. Uobičajena patologija su hronični bolesnici, virusi stomačni i respiratorni. Što se tiče ortopedskog i hirurškog dijela, imali smo priliku da primimo veliki broj ozbiljno povrijeđenih motociklista, povrijeđenih u saobraćajnim udesima, pacijenti sa povredama dobijenih tokom rada na građevini. To je uobičajena patologija koja je deceniju i više prisutna”, ističe Abdić.

PRESKAČU IZABRANOG LJEKARA

Poređenja radi, on navodi da se u novom Urgentnom centru u Dubrovniku, tokom 24 sata u jeku turističke sezone, pregleda između 20 i 55 pacijenata.

“Oni opskrbljuju region od 250.000 do 300.000 ljudi, skoro koliko ima Podgorica. Mi malo više, ako se uzme u obzir Danilovgrad, Nikšić i Cetinje, ali opet je to veliki broj. Standardni je problem što hronični pacijenti zaobilaze izabranog ljekara. Imajući u vidu da je to skučen prostor, sa malo kapaciteta, opterećenje je ozbiljno. Opet, bogu hvala, uspijevamo da opslužimo sve pacijente podjednako”, rekao je Abdić.

Tokom prošle godine, u Urgentnom centru je pregledano oko 77.000 pacijenata, a Abdić navodi da se već sada primiču toj brojci.

“Nema smanjivanja broja pacijenata tokom godina. Stalno je broj veći. Najviše je opterećena interna ambulanta, potom hirurška, ortopedska, neurološka. Ove ambulante u Urgentnom centru funkcionišu u punom kapacitetu”, ističe Abdić.

IZBJEGAVATI SUNCE

Kako bi se smanjio broj pacijenata u Urgentnom centru, Abdić preporučuje građanima da se bez prijeke potrebe ne izlažu suncu, te da aktivnosti rješavaju u redovnom vremenskom intervalu.

“Preporuka je naravno da se ne vozi u alkoholisanom stanju, pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Ukoliko su učesnici u saobraćaju umorni, obavezno je da vode računa o tim preporukama, da se odmore, da ne ugrožavaju bezbjednost drugih, da poštuju signalizaciju. Posebnu molbu upućujemo vozačima jačih motocikala, sa većom kubikažom da poštuju pravila saobraćaja, da ne ugrožavaju sebe i druge”, naglašava Abdić.

On, takođe, poručuje hroničnim bolesnicima da redovno uzimaju terapiju.

“Neophodna je dobra hidratacija, unošenje velike količine tečnosti, negaziranih pića, vode, naravno koja je ispitana. Neophodna je zaštita od sunčevih zraka. Preporučuje se boravak u prirodi što je više moguće. Oni koji ostaju kod kuće, kome uslovi dozvoljavaju preporučuje se blago rashlađenje, uz klimu koja nije podešena na ispod 10 stepeni temperature koja je vani”, kazao je Abdić.

Ukoliko bi se pacijenti tih preporuka pridržavali, napominje on, najviše bi nam pomogli i da se bez prijeke potrijebe ne izlazi napolje.

“Takođe, ne zloupotrebljavati resurse Urgentnog centra jer zasita ima dosta pacijenata koji su kompleksni i teški i onda oni trpe zbog nestrpljenja ovih drugih kojima je to manje potrebno”, dodaje Abdić.

7

avatar
1000
7
0
0
 
6
KucAkumulatorMatijaMarkoDačo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kuc
Gost
Kuc

Imenuj krivca za ovo stanje i guzvu.
Zavod za hitnu medicinski pomoc I direktor Stefanovic, on je srozao hitnu pomoc I oni koji ga stite.

Akumulator
Gost
Akumulator

I oni hodnici parapeti po liftovima nervozni doktori makse iZabrani doktori po ure na kompjuter po dana izgube pisuci

Matija
Gost
Matija

Da bolnica nema centralni kompjuterski sistem dje su svi podaci, pa kad dodjes sa teskim bolsnekom doktor ga ispitije istoriju bolesti a ovaj umire! I to se desava 2019!

Marko
Gost
Marko

Ono je stravicno, kad udjete u urgentni! Prvo od nevaspitanog osoblja pa onda od prljavstine!
Znanje doktora o tome necu danas!
Rade auto-put a pogledaj im bolnice!

Dačo
Gost
Dačo

Nije to nista s obzirom da Hitna ne postoji u Crnoj Gori.Od najzdravije firme Stefanovic je doveo do sredstva za prevoz bolesnika bez ukazivanja prve pomoci jer je dobar kadar otjerao a ostali su njegovi neznaveni poslusnici.

Velizar
Gost
Velizar

Narod mora u urgentni jer bjezi od Hitne i Stefanovica.Covjek je unistio Hitnu i pretvorio je u svoju prćiju, gdje radi sta mu se prohtje.Dokle vise?

Robert
Gost
Robert

Niko ne spori da ste optereceni poslom, I nije bas da preskacu izabranog doktora, najveci je problem sto preskacu hitnu sluzbu ili samo dobiju uput za Urgentni, hitna je u totalnom raspadu I odatle treba poceti.

Send this to a friend