Društvo

Uručene nagrade najzaslužnijima za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi

Crveni krst Crne Gore obilježio je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, 11. maj – Dan dobrovoljnih davalaca krvi u našoj zemlji. Ministarstvo zdravlja danas je, dvadesetu godinu za redom, dodijelilo priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini.

“U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja su dobili Radivoje Obradović iz Bijelog Polja za 150 davanja, Zoran Nišavić iz Berana za 114 davanja, Dejan Zonjić iz Berana za 95 davanja, Rajko Tešović iz Tivta za 90 davanja, Ranko Tomašević iz Danilovgrada za 80 davanja i Radojica Striković iz Nikšića za 75 davanja”, naveli su u Crvenom krstu.

Ističu da je najaktivniji klub dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini bio Klub DDK Bijelo Polje.

“Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore, priznanja su dobili dr Biljana Dendić, transfuziolog u Zavodu za transfuziju krvi u Nikšiću i Željko Vreljaković, medicinski tehničar, transfuzer u Zavodu za transfuziju krvi u Podgorici”, kažu u Crvenom krstu.

Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađeni Zorica Kovačević iz Danilovgrada i Mitar Vučković iz Nikšića.

Predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović je davaocima krvi, koji su prva karika u lancu dobrovoljnog davalaštva krvi, čestitala njihov dan.

“Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdijevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbjednom krvlju i krvnim produktima predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje. Zato je i broj davalaca krvi od opšteg društvenog značaja, pa je obezbjeđivanje dovoljne količine ove dragocjene tečnosti za svaku zemlju njeno nacionalno bogatstvo”, naglasila je Mijović.

Organizacija Crvenog krsta Crne Gore, sa svojim sastavnim djelovima, volonterima i klubovima koji djeluju u sastavu i pod okriljem Crvenog krsta, a nije ih mali broj, nastoji da redovnom podrškom organizovanju akcija, funkcionisanju svih klubova DDK u Crnoj Gori, intenzivnim motivacionim radom i zastupanjem interesa dobrovoljnih davalaca krvi, doprinosi razvoju i unaprjeđenju ukupne djelatnosti.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović kazala je da je prošla godina završena sa dugo željenim procentom davalaštva krvi od tri odsto, od čega je udio dobrovoljnih davalaca krvi bio 42 odsto.

Ona je podsjetila da se krv kao lijek ne prepisuje kao antibiotik ili lijek protiv bola, ali je neophodna za spašavanje života i nema vremena za čekanje i za nestašice.

“U prvih nepunih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine, realizovano je preko 20 akcija dobrovoljnog davanja krvi više i ostvareno je oko 700 donacija više, dok je procenat DDK već premašio 42 odsto”, navela je Rašović, zahvalivši svim pojedincima i subjektima koji su pomogli da se dostigne taj nivo dobrovoljnog davalaštva krvi.

Priznanja nagrađenima uručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Davanje krvi, kao dobrovoljni čin darivanja dijela sebe, a kojim se spašava nečiji život, nema alternativu”, rekao je Hrapović.

On je naglasio i da je Vlada istinski posvećena očuvanju i zaštiti zdravlja svojih građana, te ulaže stalne napore da, zajednički sa relevantnim institucijama koje se bave tom oblašću, doprinese razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, čiji je konačni cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne i bezbjedne krvi, za redovne i vanredne potrebe.

“Na polju razvoja dobrovoljnog davalaštva krvi u proteklih nekoliko godina dosta je rađeno i urađeno. Broj dobrovoljnih davalaca u odnosu na period prije 10 godina povećan je za gotovo 100 odsto, i taj trend se, na naše zadovoljstvo, nastavlja”, naglasio je Hrapović.

Govornici su poželjeli da dobrovoljni davaoci krvi budu primjer ostalima kako treba humano djelovati i pozvali sve da, ako to još nisu učinili, pruže ruku za život i daruju krv.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Flojd
Gost
Flojd

Snizili ste nivo davaoca krvi na najnize grane u istoriji. Ukinuli ste im sva prava i potrebe. Drustva su srozana i bez finansiranja i osnovnih potreba. Sramota.

dragana
Gost
dragana

Kako bi bilo lijepo vidjeti(makar i u daljoj buducnosti)da ljekari dobrovoljno daju krv,cisto da pokazu na svom primjeru,kako je zdravo davati ovu dragocjenu tecnost.

Send this to a friend