Društvo

Uručene nagrade Oktoih, nastavnici vječno žive kroz svoje učenike

Vi, nastavnici i profesori, ćete na svakom djetetu ostaviti trag, koji je često tako suptilan, da će se sjutra kod njega možda prepoznati u njegovoj samodisciplini da svaku započetu stvar dovede do kraja. Kod drugoga pak u otresitosti kojom prevazilazi prepreke. Kod nekog trećeg u temeljnom pristupu svemu što radi. Ili u empatičnosti kojom prepoznaje potrebe drugih. I u mnogo čemu drugom što će obilježiti njihov karakter, za šta možda nikada nećete ni znati da je vaša zasluga. I tako ste baš vi, dotakli na stotine i stotine života. I tako ste baš vi, postali vječni, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na ovogodišnjoj dodjeli nagrade “Oktoih”.

Ovogodišnji dobitnici najvećeg priznanja u prosvjeti su Senad Gačević, redovni profesor na Muzičkoj akademiji sa Cetinja i Slavica Leković, profesorica razredne nastave u “Oktoih” osnovnoj školi.

dobitnici nagrade

Kako je poručio Šehović profesori ne grade samo znalca, već i čovjeka.

“Nijeste tu samo da prenesete informaciju, već prije svega da im usadite žeđ za znanjem; nijeste tu samo da očekujete da svaki đak bude a priori disciplinovan u zaokruživanju svog obrazovanja, već i da mu pomognete da se disciplinuje. Jer, vi nijeste puki prenosioci podataka, niti usputna stanica. Vi ste prosvjetitelji. A ono što izdvaja istinskog prosvjetitelja od svih ostalih, jeste upravo njegova volja da bude podrška djetetu u situacijama kada postoji otpor ili problem, kao i njegova motivacija da uloži dodatni napor sa djetetom kod koga je prepoznao talenat. To iziskuje agilnost nastavnika preko traženog minimuma”, kazao je Šehović.

Predsjednica Žirija Zoja Bojanić-Lalović, istakla je da ni ove godine žiri nije imao lak zadatak, i dodala da je za nagradu je predloženo osam ustanova i 10 pojedinaca.

“Uzimajući u obzir važnost ovog priznanja, žiri je odgovorno analizirao pristigle predloge i ocijenio da svi kandidati zavređuju poštovanje za rad i doprinos razvoju crnogorskog obrazovanja. Svojim radom učiteljica Leković je prepoznata kao takav prosvjetni radnik. Generacije mladih ljudi je pamte kao posvećenog pedagoga, koji ih nije samo obrazovao, već ih je i pripremao za život.  Učiteljica Leković  posjeduje izuzetne vještine u pristupu najmlađima. U radu sa učenicima ona pokazuje da posjeduje pedagošku kulturu, visok stepen profesionalne etike, da razumije društveni i kulturni kontekst obrazovanja i škole”, naglasila je Bojanić Lalović.

Kako je istakla, ime profesora Senada Gačevića prepoznato je u široj akademskoj zajednici. Dodala je da je on izuzetan muzički pedagog, kompozitor, rukovodilac institucija, pokretač mnogih inicijativa, značajnih za građansko društvo, promoter nacionalnog stvaralaštva Crne Gore, jednom riječju jedna od najupečatljivijih figura muzičkog i kulturnog života naše države.

Ovogodišnja dobitnica, Slavica Leković je poručila da je ponosna na generacije njenih učenika koji su doprinijeli da dobije ovo  značajno priznanje.

“Počiva na radosti što su moju kandidaturu za Oktoih pokrenuli upravo oni čiju sam djecu učila i podučavala, brinula o njima i kad su u školi i van nje. Počiva na uzvišenom osjećanju da su me moje kolege i kolektiv u kojem radim prepoznali kao budućeg dobitnika ove nagrade, dostojne najveće časti. A prosvjetni radnik, bio u osnovnoj, srednjoj školi ili na fakultetu, u svom biću je najprije pedagog – učitelj. Znanje jeste moć, ali je i moć – znati ga pružiti drugom”, poručila je Leković.

Nagrada „Oktoih“ dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda.

Do sada je nagradu dobio 131 pojedinac i 65 ustanova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ike
Gost
Ike

B R A V O Ministre svaka čast, zasluženo.

Zagoric bb
Gost
Zagoric bb

E moj ministre, nase obrazovanje je dotaklo dno ovi dobri učenici i studenti nemogu doći do posla kad zavrsis Drzavne fakultete,ali za to diploma iz Sokolca i Poslovnog Menadžmenta iz Beograda ne hvali,koliko je novih kadrova u MUP-u Cg svaki drugi starješina ima diplomu sa ovih fakulteta,A ovi što su zavrsili pravo ,u Voli

ND
Gost
ND

E moj prijatelju,da ti je znati koliko ih je sa takvim diplomama na položajima…. A naša đeca odoše u svijet,trbuhom za kruhom!

Todor Krulj
Gost
Todor Krulj

Bez diplome su u Akademiju!

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

E zamislite da ste pedagog..školovani…i da vam dodje ovaj iz Gusinja da Vam daje nagradu i da je on ministar….Šok…tuga…nevjerica….

Senchoo
Gost
Senchoo

I Gacevic je iz Gusinja, ponosni Bosnjak ..)))

Zdrav
Gost
Zdrav

Što mu fali te je iz Gusinja

Klošarkaš
Gost
Klošarkaš

Voli vas Voli!

Neko
Gost
Neko

Skupila se družina iz SD i DPS da podijele Oktoih nagrade.

ND
Gost
ND

Šehoviću,pusti demagogiju. Da vidimo šta ćeš sa direktorom kojo se prosuo na TV,prije neku noć?

rosicky
Gost
rosicky

milica vojnović je najbolja!

Poluteška
Gost
Poluteška

Sramota! I ove godine ste zaobišli boksera Popovića.

Mićo
Gost
Mićo

Bravo svaka cast, zasluzeno dobri ljudi, vrijedni, hrabri👍

Send this to a friend