Društvo

Uručene nagrade pobjednicima foto konkursa Zavoda za metrologiju

Zavod za metrologiju organizovao je od 10. septembra do 10. novembra foto konkurs za učenike srednjih škola u Crnoj Gori,  a danas su pobjednicima uručene vrijedne nagrade. Učestvovalo je 80 učenika koji su poslali fotografije na temu „Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je suštinski osjećaj koji stoji u osnovi svake nauke i umjetnosti“ – Albert Ajnštajn.

Žirijem je predsjedavala prof. dr Maja Đurić sa Fakulteta umjetnosti, Univerziteta Donja Gorica, dok su članovi žirija bili dr Milun Lutovac, profesor Univerziteta Donja Gorica i direktorica KIC „Budo Tomović“ Snežana Burzan, saopšteno je iz Zavoda.

Đurić je zaključila da radovi „potvrđuju da fotografija vidi za nas ono što nikada ne bismo otkrili sopstvenim očima”.

“Učenici srednjih škola pokazali su ne samo veliku kreativnost već i da je fotografija instrument, put za lično viđenje koje se često graniči sa magijom“, kazala je ona.

Prva nagrada je fotoaparat, druga bicikl i treća polaroid fotoaparat.

Prva nagrada dodijeljena je učeniku SMŠ „17. septembar” sa Žabljaka Nemanji Zekoviću za fotografiju pod nazivom „Tajanstvena svjetla galaksije”.

Đurić je istakla da je na toj fotografiji noćni pejzaž koji i ljepotom, kvalitetom i tematikom potpuno odgovora temi konkursa.

“Ona fokusira posmatračev pogled na tri usamljena drveta na durmitorskoj zaravni koji čine tačke fokusa, centar fotografije sa mističnim Mliječnim putem iznad njih. Činjenica da je fotografija smanjena predstava nekog širokog predijela u ovom slučaju ne važi, jer je Nemanja uspjeo ne samo da srazmjerno fotografiše predio već i da dočara ekspanzivnost i prostranost zemlje, neba kosmosa“, istakla je ona.

Drugu nagradu dobio je učenik iste škole Luka Vojinović, za fotografiju pod nazivom „Tajanstvena priroda”.

Đurić je, komentarišuću njegov rad, kazala da nije čudno što su planine kao nacionalne ikone Crne Gore tema radova koji su dobili prve dvije nagrade.

“Drugačija vizura Durmitora snimljenog na prelazu noći u dan plijeni pažnju toplinom svjetlosti koje se tek promalja, pozadinom sa nježnim planinskim planovima u izmaglicama i jezercetom smještenim u savršenom kompozicionom skladu koje je tu i da bi se postigao kontrast refleksijom neba na njegovoj površini“, pojasnila je.

Treću nagradu osvojila je učenica Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja Nevena Čobeljić sa fotografijom pod nazivom „Tao“.

Predsjednica žirija naglasila je da ta fotografija nije od onih koje odmah primjetimo, jer je njen tonalitet monohroman, a mi gledajući fotografije prvo vidimo njihov spoljašnji prekrivač, pa tek zatim tražeći dalje pronalazimo detalje, pojedinosti koje obilježavaju i njihovo dublje značenje. Ovu fotografiju karakteriše jedinstvena forma, neobičan osjećaj za umjerenost, balans između značenja i vizuelnog utiska, kazala je.

Osim autora tri najbolje fotografije žiri je posebno izdvojio i pohvalio učenike Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice Belmu Adrović za fotografiju „Hope“ i Miljana Vlahovića za fotografiju „Svemogućnost“, kao i učenika SMŠ „Dara Čokorilo“ iz Nikšića Marka Lazovića za fotografiju „Magla u parku“.

Izložba fotografija svih učesnika konkursa otvorena je danas u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici i trajaće do 20. decembra.

Send this to a friend