Društvo Vlada i Glavni grad pokreću zajedničku akciju

Uskoro rješavanje problema nelegalnih radova u donjem dijelu Morače

Nelegalna eksploatacija i velike razmjere devastacije u donjem dijelu rijeke Morače u Podgorici upozoravaju i traže hitan odgovor.

Posebno je problem što su registrovani i nelegalni radovi u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, sa kojeg se vodom snabdijeva Regionalni vodovod. Eksploatacija je evidentna ne samo u koritu, nego i dijelu pripadajućeg vodnog zemljišta i okolnog poljoprivrednog zemljišta.

Stoga su Vlada i Glavni grad krenule u zajedničku akciju kako bi spriječili nelegalnu eksplotaciju riječih nanosa na vodotocima na području opštine Podgorice, prvenstveno u donjem toku Morače.

To je dogovoreno na današnjem sastanku koji je održan u upravnoj zgradi Glavnog grada, a koji je inicirao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Sastanku sa predstavnicima Koordinacionog tima za suzbijanje nelegalne eksploatacije riječnih nanosa prisustvovao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima.

“U Glavnom gradu ćete imati pouzdanog partnera za rješavanje ovog problema, jer je Gradska uprava maksimalno posvećena zaštiti životne sredine i zato sprovodimo niz aktivnosti s ciljem da se unaprijedi stanje u toj oblasti, ne samo zbog toga što smo ekološka država, ili zato što smo otvorili Poglavlje 27 u pregovorima sa EU, već i zbog toga što je to naša ljudska obaveza zbog budućih generacija”, istakao je Vuković, dodajući da je Grad dobio niz inicijativa različitih organizacija koji su skretale pažnju na stanje rijeke Morače.

Dogovoreno je da se u što skorijem roku definiše model zajedničkih aktivnosti na terenu, kako bi se prvenstveno eliminisali slučajevi nelegalne eksploatacije, a potom sanirao devastirani prostor u vodotocima i na okolnom zemljištu, na bazi stručne podrške.

„Udruženi treba da riješimo ovaj problem. To mora biti biti brza i snažna reakcija. Sve što bude potrebno sa nivoa Vlade i u finansijskom i svakom drugom organizacionom smislu, spremni smo da odmah realizujemo”, poručio je Simović.

Uz već postojeću E-mail adresu za prijavu nelegalne eksploatacije otvorenu kod Uprave za vode prijavi [email protected], pozvani su svi zainteresovani da prijave mogu uputiti Komunalnoj policiji Glavnog grada putem telefona na broj: 067 002 005.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Surova realnostDuško Maček
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

A svaka čast, na vrijeme vala. I gledajte opet ka do sad, ono izuzetak ovaj i onaj 😉

Duško Maček
Gost
Duško Maček

Bas ima dobrih viceva na ovaj CDM.

Send this to a friend