Društvo

Uspjeh kotorske bolnice-zahtjevnu operaciju izveli prvi put u Crnoj Gori

U Opštoj bolnici Kotor po prvi put u Crnoj Gori izvedena je laparoskopska operacija malignog tumora debelog crijeva u području sigme, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

Sigma je dio debelog crijeva gdje je najčešća lokacija maligne bolesti, a tumor debelog crijeva je najčešća maligna bolest probavnog sistema i treća po učestalosti među svim malignitetima.

“Nakon provedenih edukacija u inostranstvu i bogatog iskustva u minimalno invazivnoj hirurgiji, hirurški tim kotorske bolnice na čelu sa Prim. dr Ivanom Ilićem uspješno je izveo ovu zahtjevnu operativnu proceduru”, kazali su iz kotorske bolnice.

Njena prednost u odnosu na klasičnu operaciju je, objašnjavaju, u bržem oporavku pacijenta, bržem uspostavljanju crijevne funkcije, kraćem boravku u bolnici, manjoj upotrebi lijekova i minimalnim rezovima.

“Ranije su, u više navrata, urađene laparoskopske operacije i na drugim dijelovima debelog crijeva kod pacijenta oboljelih od maligne bolesti”, dodaju u toj ustanovi.

Laparoskopske operacije maligne bolesti debelog crijeva se sve češće izvode u razvijenim zemljama radi koristi koje donose pacijentima, a vezane su za kadrovsku obučenost i tehnološku opremljenost.

“Na ovaj način se i naša zemlja pridružuje ovom trendu u savremenoj hirurgiji probavnog sistema”, zaključuju u Opštoj bolnici Kotor.

Ž.N.

Send this to a friend