Društvo

Uvodi se elektronski zdravstveni karton

Kenan Hrapović

Vlada je danas usvojila Predlog strategije razvoja Integralnog zdravstvenog informacionog sistema i e-zdravlja za period 2018 – 2023. godine s Predlogom akcionog plana za period 2018 – 2021. godina, kojim se predviđa uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, rekao je da se implementacijom strategija želi postići maksimalno korišćenje potencijala informaciono-komunikacionih tehnologija i usmjeranvanje aktivnosti svih učesnika u sistemu zdravstva.

“Strategija je preduslov u ostvarivanju dostupne, kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite i upravljanja cjelokupnim zdravstvenim sistemom“, rekao je Hrapović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Kako je naveo, zdravstveni sistem nezamisliv je bez raznih dijagnostičkih aparata i sistema za pretage koji su zasnovani na primjeni informacionih tehnologija i posebnih softverskih rješenja.

“Integralni zdravstveni informacioni sistem obezbijediće tačne, relevantne, blagovremene informacije, a služe sistemu zdravstvene zaštite i upravljačkim strukturama na svim nivoima radi donošenja odluka koje su bazirane na dokazima i koje će rezultirati boljim ishodima za zdravlje”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, primjenom strategije riješiće se problemi koji su prepoznati kroz ananalizu postojećih informacionih sistema.

“Na taj način će se obezbijediti bolje vođenje evidencija, poboljšati kvalitet podataka, i omogućiti pravovremna i efikasna razmjena informacija, u cilju pružanja pomoći zdravstvenim radnicima u uspostavljanu dijagnoza“, istakao je Hrapović.

On je kazao da će uspostavljanjem integralnog zdravstvenog informacionog sistema Crna Gora napraviti značajan korak ka planiranju zdravsteviih programa i mjera koji bi doprinio poboljšanju zdravstvenog stanja populacije unaprjeđivanju zdravlja i ranom otkrivanje ranih bolesti, suzbijanju i otktivanju faktora rizika.

Unaprjeđenje i dalji razvoj sistema, kako je dodao Hrapović, omogućiće i bolju kontrolu troškova, koji poslednjih godina rastu brže od ekonomske osnove društva.

On je rekao da se ne može očekivati da se troškovi za zdravstvenu zaštitu smanjuju i da je neophodno da se na svim novioma u zdravstvenim sistemima uspostavi kontrola nad troškovima i racionalizacija rashoda.

“Bez daljeg unaprjeđenja razvoja sveobuhvatnog integralnog sistema to neće biti moguće uraditi na efikasan i kvalitetan razvoja“, ocijenio je Hrapović.

On je saopštio da su akcionim planom kao prioritetne aktivnosti predviđene razvoj i implementacija centalnog informacionog sistema za razmjenu podataka i kontrolu poslovnih procesa e- ztavlja odnonso nacionali elektronski zdravstveni karton.

“To podrazumijeva formiranje i vođenje centalizovanog elektronskog zdravstvenog kartona svih osigranika čime će se po automatizmu formirati nacioanlni elektronski zdravstveni karton”, objasnio je ministar.

On je kazao da je cilj i razvoj informacionog sistema u Kliničkog centru Crne Gore, što podrazumijeva uspostavljanje jedinstvenog sistema u kojem će svi procesi biti međusobno povezani.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana
Gost
Mirjana

A sto cenam ministre.Ni sa ovum nema lijeka za nas.Mozda nas taj izlijeci ili pomogne djeci da imaju svoja prava sto se zdrav.usluga tice.Da ministre ne kupi narod surotinju za pomoc djeci.Elektronski kartoni.Da se covjek od muke nasmije.

...
Gost
...

Moja doktorica se zali da najmanje rade svoj posao-preglede jer se bave kompjuterom. Pola sata ona mi zakazuje preglede. Svake sedmice idem da vidim dal su otvorili liste zakazivanja i na kraju ih nema i tako par mejseci i onda kada otvore dodjem na red za pola godine! Sprdnja dje to ima bez kod nas? A tek za recepte podjes… Više »

...
Gost
...

zdraVstveni*

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Netrebaju nikakvi elektronski kartoni zaposljavajte više doktora više sestara i sve će se stizati..kako se nekad sve vodilo ručno jer je svak imao vremena i da se posveti i pacijentu i papirima..a sad u dz..rade dvije sestre a za vikend jedna cjeli dan..pa da joj donosiš čokoladu svakih sat bi joj dosadilo a ne što mora da radi svašta..injekcije previjanja… Više »

Kenan H
Gost
Kenan H

Ovo vam je moja genijalna ideja. Sve podatke o pacijentima na jednom mjestu. Matične brojeve, podatke o bolestima, i sve što može biti zanimljovo drżavnom organima sada ćete ostavljati na jednom mjestu. Sledeći korak je objedinjena lična vozačka i zravstvena knjižica. I onda je dovoljno da pritisnem dugme i da neposlušni gradjanin/glasač nestane sa lica zemlje.

Tender
Gost
Tender

A nešto ćemo zakučiti i ja i kum Vujica! Bićemo najbolji ponudjači.

bee gee
Gost
bee gee

Joj ljudi nemojte jer i sa polu elektronskim sistemom se ljekari jedva snalaze

Milojka
Gost
Milojka

Može li” plavi koverat” biti umrežen u elektronski zdravstveni karton? Šta je sa zaštitom ličnih podataka, već u svim kompjuterima u sistemu zdravstvene zaštite imate naše dijagnoze, matične brojeve i brojeve zdravstvenih knjižica, a zakon pacijentima garantuje tajnost dijagnoze. Na jednoj strani nas provjeravaju u socijalnom, a na dugoj strani u zdravstvenom kartonu….. Još samo da nam u stanove instalirate… Više »

Blago nama
Gost
Blago nama

Ljekari odlaze. Papreno plaćamo kod privatnika. A vi ministre trošite novac na gluposti… Bolje sredite da ne čekamo po 4 mjeseca na pregled specijaliste.

Doktor
Gost
Doktor

4 mjeseca? Prijatelju ti si srecan coek. JA nisam ispod 6-8 cekao kad sam trebao holter da nosim

xyz
Gost
xyz

Jos da elektronski placamo usluge

Send this to a friend