Društvo

Uz Hej Sloveni Tivćani obilježili dan pomorstva Jugoslavije

Predstavnici NVO Generalni konzulat SFRJ iz Tivta, bivši pripadnici i poštovaoci tradicija Jugoslovenske Ratne Mornarice (JRM) danas su u Tivtu obilježili 10. septembar Dan pomorstva i rečnog brodarstva Jugoslavije .

Intoniranjem himne „Hej, Sloveni” i dizanjem jugoslovenske trobojke sa petokrakom na jarbol ispred Konzulata u Ulici palih boraca u centru Tuvta počela je ceremonija proslave najvećeg jugoslovenskog pomorskog praznika.

Praznik je inače sjećanje na 1942. godinu kada je u Podgori osnovana Mornarica Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije-partizanska Mornarica.

Raport je generalnom konzulu SFRJ Marku Perkoviću predao zastavnik u penziji Dragan Perić, jedan od veterana 88. diviziona podmornica JRM.

Perković je kazao da su ponosni na činjenicu da nakon nekoliko godina stagnacije izazvane ekonomskom krizom u našoj zemlji, JRM opet jača svoju borbenu gotovost.

“Tako su vrijedne ruke naših brodograđevnih pregalaca na more vratile još jednu Titovu lađu – modernizovanu raketnu topovnjaču RTOP-405 koja služeći Mornarici Crne Gore, sa ponosom nosi ime narodnog heroja Jordana Nikolova – Orcea iz Socijalističke Republike Makedonije. Lijepu sliku ipak malo remete nestašluci nekih naših socijalističkih republika oko školskog broda Jadran”, primijetio je on.

27 Komentara na "Uz Hej Sloveni Tivćani obilježili dan pomorstva Jugoslavije"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend