Društvo

Uzeli stanove i otpremnine: Pravo na penziju u posljednjih pet godina steklo 10 sudija

U posljednjih pet godina deset crnogorskih sudija napustilo je funkciju i steklo pravo na starosnu penziju. Posljednji u tom nizu je dugogodišnji sudija Vrhovnog suda Radule Kojović, čiji prestanak funkcije je konstatovan na poslednjoj sjednici Sudskog savjeta koja je održana početkom aprila ove godine. Njima je na ime otpremnine ukupno isplaćeno 13.633,82 eura, piše Dan.

Osim Kojovića, svoj radni vijek završili su i 2015. godine Rajko Šibalić, koji je bio sudija Osnovnog suda na Žabljaku, kome je isplaćena otpremnina u iznosu od 1.184,40 eura na osnovu člana 33 stav 1 tačka 1 u vezi sa članom 35 stav 6 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Visina otpremnine, kako nam je saopšteno iz Sudskog savjeta, shodno navedinim propisima iznosi 14 obračunskih vrijednosti koeficijenta koje utvrđuje Vlada.

Već naredne godine u penziju je pošao i sudija Vrhovnog suda Sreten Ivanović, takođe sa otpremninom od 1.184,40, a 2017. godine Marija Marinković, sudija Apelacionog suda, koja je dobila 1.185,02.

Predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju je 2018. godine dobio 1.260,00 eura na ime otpremnine, dok su u 2019. godini sudske funkcije napustili Andrija Bojović, sudija Osnovnog suda u Nikšiću, Radoje Orović, sudija Vrhovnog suda Crne Gore, Žarko Pavličić, sudija Višeg suda za prekršaje, Aleksandar Ćulafić, sudija Osnovnog suda u Beranama, i Zorica Dabetić, predsjednica Osnovnog suda u Herceg Novom. Otpremnina je svima bila 1.260,00 eura.

Početkom ove godine u starosnu penziju pošao je i Miodrag Anđelić, sudija Privrednog suda Crne Gore sa 1.260,00 otpremnine, i Radule Kojović, sudija Vrhovnog suda, koji je stekao uslov za penziju 1.4.2020. godine, tako da će i njegov iznos otpremnine biti 1.260,00 eura.

Neke od pomenutih sudija tokom višedecenijske karijere pratile su pojedine afere – od stavljanja potpisa na sumnjive privatizacije do povoljnih kredita, stanova i ostalih povlastica, zbog kojih su se često nalazili na novinskim stupcima. Tako je ne tako davno objavljena informacija da poslednji od penzionisanih sudija Radule Kojović za četvorosobni stan u glavnom gradu mjesečno izdvaja samo 75 eura, zahvaljujući kreditu koji je dobio od države. Zvanični podaci pokazuju da je sudija u tom trenutku već imao stan u podgoričkom naselju Malo brdo, pa je ostala nepoznanica ko će koristiti stan koji je plaćen državnim novcem.

 

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
bankarDkdkMilosBlago
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bankar
Gost
bankar

Pa šta .Ovo je simbolično ako se sjetim onih narodnih heroja što su sa željeznice uzeli otpremninu 200.000 eura pa otišli u nacionalnu penziju preko 1000 € i sada sve po zakonu rade i još su u odborima direktora i… sa primanjima od 5000 eura

Dkdk
Gost
Dkdk

NIJE IM ZA KOŽU JUTROS DOBRO….

Milos
Gost
Milos

Nista novo .kao da otkrivas ameriky . .sirotinjo keepaj jer vukovi su uvijek gladni.

Blago
Gost
Blago

Kako bole ovakve informacije, jos na zoru uz jutarnju kafu…

Send this to a friend