Društvo

Eraković: Dva pacijenta životno ugrožena; Lazović: Deset novozaraženih zdravstvenih radnika

 

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković kaže da je ukupno hospitalizoivano 20 pacijenata, 14 na Infektivnoj klinici i šest na Intenzivnoj. Dva pacijenta su na respiratoru i životno su ugroženi. Jedan pacijent u teškom stanju u srednjim životnim godinama.

Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović da je u Baru hospitalizovanih 11, nijedan nije intubiran. U Beranama tri, a u Nikšiču dva, od kojih je jedan nestabilno.

Lazović  je istakao da je 10 novooboljelih zdravstvenih radnika, i to šest ljekara i četiri medicinske sestre. Napomenuo je da se važno naglasiti da se medicinsko osoblje nije zarazilo u bolnicama.

Klinički centar na raspolaganju za hitne pacijente

Eraković je odgovarajuči na pitanje CdM-a kako je Klinički centar,  u situaciji kada se borimo sa koronavirusom, organizovan kada je riječ o ostalim pacijentima, kazao da KC ni u jednom trenutku ne smije da zaboravi bilo kojeg pacijenta.

“Napravili smo reorganizaciju, Klinički centar je dostupan za sve hitne pacijente. Imamo grupu doktora koje smo organizovali. Pozivam naše pacijente, da se jave, tu smo da odmah reagujemo”, istakao je Eraković.

Važno je, da, kako kaže, naš zdravstveni sistem funkcioniše na zdravoj osnovi i mimo pacijenata koji su pozitivni na COVID 19.

I mladi obolijevaju od koronavirusa

Direktor Kliničkog centra kaže da niko nijednom pacijentu ne može garantovati da će neki pacijent imati lakšu ili težu sliku bolesti.

“Imamo puno mladih pacijenata. Mladi ljudi pogođeni sa teškim kliničkim slikama. Maksimalan oprez za svo stanovništvo”, istakao je on.

Svi pacijenti na Infektivnoj klinici su stabilno.

“Uskoro očekujemo da prvi pacijenti izađu”, naglasio je on.

Maske i rukavice uskoro u apotekama

Prve maske i rukavice za građane očekuje da će uskoro biti dostupne i da će je građani moći kupiti u apotekama.

“Razmislićemo da jedan dio zaštitne opreme distribuiramo u apoteke ako veledrogerije ne uspiju da to organizuju”, jasan je on.

On je napomenuo da je logično da prvo bude snabdjeven zdravstveni sistem Crne Gore. Prvi kontigent usmjeren je prema svakoj zdravstvenoj jedinici, policiji, vojsci i drugim grupama najrizičnijim u ovoj situaciji.

Eraković kaže da sve mjere prema zdravstvenim radnicima su u skladu sa svim svjetskim preporukama.

“U našem sistemu ne nedostaje ništa od opreme. Pravilno rukovanje opremeom dovodi do sigurne zaštite zdravstvenih radnika”, istakao je on.

Porodilište na klinici Kodra

Lazović je kazao da se svi porođaji trenutno obavljaju u privatnoj bolnici “Kodra” u Podgorici. One se specijalnim vozilom, uz pratnju polciije transportuju, do ustanove.

Bolnica u Bemax areni u završnoj fazi

“Biće za dan dva sprema privremena bolnica u Bemax areni za prihvat pacijenata. I ostale će četiri privremene bolnice biti spremne.  Da se nadamo da nam neće trebati”, istakao je Lazović.

Samo edukovani da dostavljaju hranu

Eraković je kazao da se mora uvesti red u segmentu dostave hrane.

“Država pokazala odgovonost da samo oni koji su edukovani mogu da dostavljaju hranu. Ostalo je neodgovornost”, istakao je Eraković.

M.D.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
zokaGrgaJozoLjiljana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoka
Gost
zoka

mogu li se bolje zastiti medicinski radnici ovo je previse zarazenih..

Grga
Gost
Grga

Smijem li ja majki ponijet hranu? Nemam nikaka sertifikat da sam edukovan za tu djelatnost.

Jozo
Gost
Jozo

Makse i rukavice koje smo dobili kao donacije, bice distribuirane apotekama, pa cemo moći da ih kupimo.??? Ko će tu više da zaradi, drzava ili apoteke pitanje je…

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Samo da se izdrzi. I ljekari i svi.
Ogromna je ovo muka.

Send this to a friend