Društvo

Vaclav Havel nagrada Inicijativi mladih za ljudska prava

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava, članica Građanske Alijanse, dobitnica je prestižne nagrade za ljudska prava Vaclav Havel, koju od 2009. godine dodjeljuje Parlamentarna skupština Savjeta Evrope.

Kako je saopšteno iz GA, Inicijativi mladih za ljudska prava nagrada je uručena danas na svečanoj ceremoniji u Strazburu, a osim Inicijative, nagradu je dobio i Ilham Tohti, zagovarač i branitelj prava zajednice Ujgura u Kini, dok je Buzurgmehr Yorov, advokat koji je u Tadžikistanu branio i stao u zaštitu brojnih političkih zatvorenika bio u užem izboru za dodjelu nagrade.

Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, rekao je na ceremoniji dodjele nagrade u Strazburu da će Inicijativa u čitavom regionu nastaviti da radi na kreiranju budućnosti i društava u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama, već na ličnim iskustvima i znanju.

“Želimo da kreiramo region u kome će biti moguće, prihvatljivo i prirodno za mlade ljude da se upoznaju, putuju i rade zajedno, kreiraju pozitivne promjene u društvima i zaljubljuju se, bez obzira na to iz koje države Balkana dolaze, kao što mladi to čine i u čitavoj Evropi”, naglasio je Đurić u govoru na dodjeli Vaclav Havel nagrade.

Nagrada Vaclav Havel za Inicijativu mladih za ljudska prava predstavlja podstrek da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država Zapadnog Balkana nastoje da naruše mir u regionu, ali i da kreira još više mogućnosti za građane i građanke da kroz regionalne razmene i dijalog jačaju saradnju između društava i država regiona.

“Inicijativa će nastaviti da podstiče i proces suočavanja sa prošlošću, bez kojeg društva u regionu ne mogu postići trajan i održiv mir”, naveli su u Građanskoj Alijansi.

Vaclav Havel nagrada dodjeljuje se od 2009. godine organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u polju ljudskih prava u Evropi i svijetu. Do 2013. godine nagrada je nosila naziv “Nagrada Paramentarne Skupštine Saveta Evrope za ljudska prava”, nakon čega je preimenovana u “Nagrada Vaclav Havel”, u znak sjećanja na nekadašnjeg predsjednika Čehoslovačke i Češke.

Inicijativa mladih za ljudska prava nagradu Vaclav Havel posvećuje stotinama dosadašnjih aktivista i aktivistkinja, volontera, učesnika i učesnica, kao i ljudima koji su sa nevjerovatnom energijom i znanjem kreirali i vodili Inicijativine programe širom regiona više od 15 godina.

Send this to a friend