Društvo

Vakcina protiv hepatitisa B za sada ima dovoljno

ilustracija

Crna Gora, zahvaljujući pomoći Hrvatske, ima dovoljne količine vakcine protiv hepatitisa B i antirabičnog hiperimunog gamaglobulina za narednih nekoliko mjeseci, kazao je Dnevnim novinama direktor Zdravstvene ustanove apoteke Crne Gore Montefarm .

Da su vakcine stigle i u domove zdravlja i da se imunizacija vakcinom protiv hepatitisa B odvija po planu potvrdili su Dnevnim novinama i iz podgoričkog Doma zdravlja.

Polovinom maja, podsjetio je Dragaš, završena je tenderska procedura u kojoj se, po treći put u ovoj godini, pokušalo sa nabavkom vakcine protiv hepatitisa B za djecu i odrasle. Pošto u sklopu javnog poziva nije bilo validnih ponuda, Montefarm je, kako je objasnio, u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama pokrenuo postupak hitne nabavke vakcine protiv hepatitisa B za djecu i odrasle čija isporuka se očekuje u oktobru.

“Količine koje su prethodne sedmice prispjele iz Hrvatske, oko 8.000 doza, više su nego dovoljne da u potpunosti zadovolje procijenjene potrebe za nesmetano sprovođenje programa imunizacija tokom naredna tri do četiri mjeseca”, istakao je Dragaš.

Situacija sa nedostatkom vakcina protiv hepatitisa B u kojoj se Crna Gora našla je, kako je objasnio, jako specifična imajući u vidu da su sve nadležne ustanove učinile sve što je u njihovoj moći da obezbijede potrebne i neophodne količine vakcine protiv hepatitisa B.

“Tenderske procedure su raspisivane na vrijeme, obezbijeđena su neophodna finansijska sredstva i period nabavke se proširio na tri godine kako bismo mogli obezbijediti atraktivnost našeg malog tržišta”, naglasio je Dragaš i dodao da uprkos svim mjerama validnih ponuda nije bilo.

To, kako je pojasnio, u suštini oslikava situaciju na globalnom tržištu ne samo vakcina već i ostalih ljekova i medicinskih sredstava gdje se sve globalne nestašice prvo odražavaju na malim tržištima koja zbog svoje veličine ne mogu ravnopravno da se nose prilikom obezbjeđivanja i rezervisanja ljekova, vakcina i medicinskih sredstava sa tržištima velikih država i razvijenih ekonomija.

“Razvijene države ne samo da su velika tržišta već su često spremne da plaćaju cijene višestruko veće od tržišnih kako bi sebi obezbijedili predviđene potrebe, ali i strateške rezerve. Ovako postupanje ne samo da nije ekonomski opravdano već je moralno i etički neprihvatljivo, jer se na takav način ugrožavaju mala tržišta kao što je naše i zdravstvene potrebe naših osiguranika”, kazao je Dragaš.

Iz istih razloga i globalne nestašice preparata, dodaje, antirabični hiperimuni gamaglobulin je takođe nabavljen kroz donaciju iz Hrvatske.

“S obzirom da se, zahvaljujući programu vakcinacije domaćih i divljih životinja, slučajevi bjesnila u Crnoj Gori nisu registrovali još od 2012, nabavljena količina je više nego dovoljna da zadovolji potrebe za duži period zbog uskih indikacija u kojima bi se taj preparat potencijalno mogao koristiti (ozljeđivanje obično od strane divlje životinje kod koje postoji sumnja na bjesnilo)”, objasnio je Dragaš.

Kada je riječ o ostalim vakcinama, uključujući i vakcinu protiv hepatitisa A, a posebno onih koje su sa aspektna trenutne epidemiološke situacije u regionu i svijetu najbitnije kao na primjer vakcina protiv malih boginja koje se registruju u mnogim državama Evrope, njih je, ističe Dragaš, bilo u dovoljnim količinama i vakcinacija se odvijala i dalje se odvija nesmetano u svim opštinama.

“Kako bismo mogli obezbijediti atraktivnost našeg malog tržišta, a u cilju pravovremenog i kontinuiranog snabdijevanja, u narednim godinama nabavka je ugovorena za period od tri godine i tenderi će biti raspisivani u buduće za vakcine na tri godine”, zaključio je Dragaš.

Send this to a friend