Društvo Ugrožene starije osobe i hronični bolesnici

Vakcine protiv sezonskog gripa još nijesu stigle u domove zdravlja

ilustracija

Sezona gripa uveliko je počela, međutim, vakcine za čiju isporuku je Montefarm potpisao ugovor sa dobavljačem FarmaLab Podgorica, još nijesu stigle u domove zdravlja. Naime, nekoliko građana se požalilo Dnevnim novinama da nijesu mogli da se vakcinišu kako bi se zaštitili od influence, a da vakcine nijesu stigle u ustanove primarne zdravstvene zaštite, potvrđeno im je i iz Doma zdravlja Podgorica.

Iz JZU Apoteke Crne Gore Monterfarm, Dnevnim novinama do juče nijesu odgovorili na pitanje da li je isporuka koja je trebalo da bude realizovana 15. oktobra, završena. Iz te ustanove nijesu odgovorili ni na pitanja zbog čega je do kašnjenja došlo i kada će vakcine protiv sezonskog gripa biti dostupne građanima.

Podsjećanja radi, Montefarm je ugovor sa dobavljačem FarmaLab Podgorica potpisao 5. septembra. Tenderskom dokumentacijom za otvoreni postupak javne nabavke vakcine protiv gripa je predviđeno da maksimalan rok isporuke bude 15. oktobar, te da “nedostatak vakcine protiv gripa može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”.

Iz Montefarma su tada Dnevnim novinama potvrdili da vakcine kasne, da će biti isporučene u posljednjoj sedmici oktobra, a da će njihova distribucija u domove zdravlja početi u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje IJZ.

Odgovarajući na pitanja da li će kašnjenje vakcina protiv sezonskog gripa ugroziti zdravlje građana, iz IJZ su kazali da će razvoj kolektivnog imuniteta umnogome zavisiti od odziva stanovništva na imunizaciju.

Oni napominju da je vakcinacija najefektniji vid prevencije protiv sezonskog gripa, te da se ona preporučuje osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno dvije-tri sedmice nakon vakcinacije”, saopštili su iz IJZ.

Vakcina je tako, neophodna svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe ili ćelije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
boki
Gost
boki

Pa da li je ovo moguće???Sramota!!!

Zabrinut
Gost
Zabrinut

Jos nije a kad ce ne znamo

Cdm moracica
Gost
Cdm moracica

Da sacekamo do Arila da prodje virzs pa cemo nabaviti onda su jeftinije ,a ko prezivi primace ( vakcinu) .Bruka!

Suncokril
Gost
Suncokril

Mogu li iz Instituta da odgovore kakav je odziv na vakcinaciju protiv gripa… posto pisu da sve od toga zavisi…

King of the...
Gost
King of the...

SJAJAN ODGOVOR INSTITUTA NA PITANJE “da li će kašnjenje vakcina protiv sezonskog gripa ugroziti zdravlje građana?”

SRAMOTA!!!

Dzordz
Gost
Dzordz

Ma sta ce nam vakcine. Ionako su nam nalazi losi

Leader
Gost
Leader

Za ovo treba neko da odgovara. Prave se ludi.

cetinje
Gost
cetinje

A sto ce nam sad,dosta rano je u MAJ mjesec kad prigrije,svake godine ista “prica”te tenderi,te dobaljaci te nabavljazi te LAZI i PRICE od Ministarstva zrdavlja,ista novo.

Info
Gost
Info

Bitno da za mmr jesu. Evo samo jedna info za roditelje: mmr prije nego sto se primi treba uraditi nalaze krvi urina i bakterija (brisom). Tek ako su svi ok, bezbjedan je. Pola dr to kaze, pola precuti. Al eto, sve i da nije tako, ne skode ti nalazi…

Daninoc
Gost
Daninoc

Ne pricaj gluposti. Bas ce pomoci nalaz krvi i urina.

Артур
Gost
Артур

Ај не лупетај.

Send this to a friend