Društvo

Vandali grafitom oskrnavili tvrđavu Citadela

Foto: Radio Jadran

Dok se jedni trude da sačuvaju, zaštite i revitalizuju graditeljsko nasljeđe Herceg Novog, ima i onih koji ga uporno skrnave, pa je tako jutros zapadni zid tvrđave Citadela osvanuo ispisan velikim grafitom „Long“

Vuk Čvoro, predsjednika NVO „Sinergija“, koja je prošle godine organizovala radionicu restauracije tvrđave, pretpostavlja da su to uradila djeca koja se okupljaju oko tvrđave.

“U suštini oni još uvijek ne razlikuju obične lokacije, koje su možda i povoljne za grafite i za street art, i one koje su pod zaštitom države, koje su spomenici od nacionalnog značaja i koje treba da na neki način izdvajamo, veličamo i da jednostavno imamo poštovanja prema tome. Smatram da je jako bitno na neki način vršiti uticaj na mlade ljude, da ih edukujemo kako bi znali da razlikuju lokacije koje su možda adekvatne za street art od onih koje nisu. Tužno je da oni nemaju svijest o ekologiji”, dodao je on.

Foto: Radio HN

Čvoro poručuje da ovakvi primjeri vandalizma dovode u pitanje smisao njihovih napora zaštite graditeljskog nasljeđa, te da bi nadežni morali da reaguju da se nešto slično ne bi ponovilo.

“Treba urgirati i obavjestiti nadležne institucije, policiju i ostale službe da povedu računa. Neko mora snositi odgovornost za ovaj čin, jer ako to na vrijeme ne zautavite ta djeca mogu sutra napraviti i nešto gore. Nisu ni oni krivi; njih treba informisati, treba im dati kesu da pokupe iza sebe staklo i smeće i na taj način im malo skrenuti pažnju. Ovo je baš krajnji vandalizam”, razočaran je on.

4 Komentara na "Vandali grafitom oskrnavili tvrđavu Citadela"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend