Društvo

Većina građana ne zna da su zubari pripravni tokom praznika, vikenda i noći

ilustracija

Većina građana Crne Gore ne zna kome se može obratiti u slučaju da ih zaboli zub tokom noći, vikenda ili praznika. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje ističu da u svakoj opštini u kojoj imaju potpisan ugovor sa privatnim stomatološkim ordinacijama postoji i pripravni stomatolog za hitna stanja, pišu Dnevne novine.

Mnogi građani Podgorice, ali i Crne Gore, ne znaju kome se mogu obratiti u slučaju jake zubobolje u kasnim noćnim satima i tokom vikenda ili praznika. Od kada je prije 11 godina u Crnoj Gori sprovedena reforma stomatološke zdravstvene zaštite, bez besplatnih zubarskih usluga ostali su svi građani stariji od 18 i mlađi od 67 godina. Do tada su se za hitna stanja, kažu sagovornici Dnevnih novina, mogli javljati u Dom zdravlja.

Sada kada su stomatolozi, osim sa Poliklinike u okviru Kliničkog centra, svi privatnici, kaže Milijana R. iz Podgorice ne zna kome bi se mogla obratiti za pomoć.

“Srećom, do sada nisam imala neke jače bolove ili infekcije, ali da jesam ne znam šta bih radila ni koga za pomoć molila”, priča ona.

Ni njen sugrađanini Jovan K. nikad nije čuo za pripravne privatne stomatologe.

“Odavno svojih zuba nemam, ali ni od mlađih ukućana nisam čuo da zubari dežuraju. Mislim da ni oni ne
znaju da takvo nešto postoji kod nas. Ranije je zubar uvijek bio u Domu zdravlja, pa smo znali gdje pomoć da tražimo”, kaže Jovan.

Ipak, država nije zaboravila najranjivije, pa su i sva hitna stomatološka stanja za sve uzraste ostala besplatna za osiguranike kojima će u hitnim stanjima pripravni stomatolog uslugu pružiti o trošku Fonda zdravstva.

Spletom srećnih okolnosti Dragana N. zna za pripravnost stomatologa tokom noćnih sati.

“Imala sam jaku zubobolju, ništa mi nije pomagalo. Poznanik mi je rekao da pozovem Hitnu pomoć, ali kako
sam im bila blizu pošla sam do njih. Dali su mi broj telefona pripravnog stomatologa, koja mi se odmah javila i dala adresu i ubrzo olakšala mi tegobe”, kazala je Dragana.

Pruženu uslugu joj, ističe, zubarka nije naplatila, iako je privatnik.

I Irina F. zna za pripravnost stomatologa u Crnoj Gori.

“Radila sam malo komplikovaniju intervenciju i stomatolog koji je radio dao mi je broj telefona pripravnog kolege u slučaju da nešto krene po zlu tokom noći. Tako sam saznala da zubari dežuraju i otvaraju ordinaciju po pozivu građana zbog hitnih stanja”, kazala je Irina.

Tokom prošle godine Fond za zdravstveno osiguranje, kazao je Dnevnim novinama PR te ustanove Amer Ramusović, nakon sprevedenog javnog poziva zaključio je ugovor sa 194 stomatološke ambulante na nivou Crne Gore.

“U svakoj opštini u kojoj Fond za zdravstvo ima zaključen ugovor sa privatnim stomatološkim ordinacijama postoji pripravni stomatolog. Radnim danima pripravnost počinje od 21 sat do sedam časova narednog dana, osim vikendom i praznicima kada pripravnost traje 24 časa. To se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu, dok se po procjeni stomatologa, ukoliko to potrebe nalažu, pacijenti upućuju na sekundarnu i tercijarnu stomatološku zdravstvenu zaštitu koja se pruža u okviru Kliničkog centra Crne Gore”, precizirao je Ramusović.

Raspored pripravnosti se, kako je kazao, određuje na tri mjeseca i nalazi se na sajtu Fonda za zdravstveno osiguranje.

“Da bi se ostvarila hitna stomatološka zdravstvena zaštita potrebno je pozvati Zavod za hitnu medicinsku pomoć u mjestu prebivalištva, koji pruža broj i daje lokaciju pripravnog stomatologa. Svi osiguranici Fonda za zdravstvo imaju pravo na hitnu stomatološku zdravstvenu zaštitu u toku radnog vremena i u vrijeme pripravnosti u svim stomatološkim ordinacijama koje imaju zaključen ugovor sa Fondom zdravstva”, istakao je Ramusović.

Pripravnost stomatologa, dodaje, određuje Fond za zdravstveno osiguranje i to za narednih tri mjeseca.

“Ukoliko dođe do objektivnog odustva pripravnog stomatologa, on je u obavezi da pronađe zamjenu i obavijesti Fond i Zavod za hitnu medicinsku pomoć. Za sve praznike i vikende pripravnost je organizovana 24 časa, a spisak ordinacija i pripravnih stomatologa se nalazi na Sajtu Fonda za zdravstveno osiguranje www.fzocg.me. Usluge za hitna stanja za sve građane se ne naplaćuju”, naglasio je Ramusović.

Da bi spriječili eventualne zloupotrebe, Sektor za kontrolu u Fondu za zdravstveno osiguranje, kako je rekao, sprovodi redovne kontrole u skladu sa ugovorenim uslugama, ali i vanredne, po prijavi, i na osnovu utvrđenih nepravilnosti.

“U skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju obuhvat osiguranih lica koja imaju pravo na stomatološku zdravstvenu zaštitu su osobe do 18 godina, žene u toku trudnoće i stariji od 67 godina”, podsjetio je Ramusović.

Takođe, kako je rekao, pravo na besplatne preventivne usluge bolesti usta i zuba imaju djeca, učenici i studenti, a najkasnije do navršene 26. godine života, lica oboljela od epilepsije, multiple skleroze, mišićne distrofije, cerebralne paralize, paraplegije i kvadriplegije, mentalno oboljele i osobe sa smetnjama u razvoju u skladu sa kriterijumima regulisanim posebnim propisima, slijepe i gluvonijeme osobe

“Na preglede, dijagnostiku i liječenje bolesti usta i zuba imaju djeca, učenici i studenti, a najkasnije do navršene 26. godine života, lica mentalno oboljela i lica ometena u razvoju u skladu sa kriterijumima regulisanim posebnim propisima. Isto tako stomatološko-protetske usluge pružaju se osiguranim licima starijim od 67 godina i osiguranim licima do 18 godina, kao i hitna stomatološka pomoć za sve osiguranike”, podsjetio je Ramusović.

ANKETA

Sanja Dragnić

Nisam znala da zubari i dalje dežuraju noću i praznicima. Srećom, nikad me nije ni zabolio zub, ali da jeste ne znam šta bih radila. Ranije su zubari bili po domovima zdravlja, pa smo znali gdje da idemo u slučaju nužde.

Jelena Fiojdosijeva

Znam za pripravnost zubara od moje kćerke kojoj su jednom dali broj dežurnog tokom praznika u Hitnoj.

Odmah joj se javio, pošla je preko Morače u ordinaciju i sve joj je perfektno sanirao bez ijednog centa.

Milić Radenović

Nisam ranije čuo da stomatolozi dežuraju, ali hvala Bogu, nisi mi ni trebali. Kod nas u Kotoru u Domu zdravlja imaju tri-četiri privatnika, za djecu ni ne znam gdje je izabrani. Svakako ih vodim kod zubara u Radanoviće, a ne u Kotor.

Dejan Jovović

Nikad do sada nisam čuo za pripravne stomatologe tokom praznika, vikenda i noću. Zub je znao da zaboli, ali sam to rješavao sa ljekovima protiv bolova do jutra, a onda sam se javljao privatnom stomatologu.

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
RadmilaCccMaverickMiaNalpe
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maverick
Gost
Maverick

Laz!!!

Mia
Gost
Mia

I ja sam tokom novembra bila pod jakom upalom zuba, naravno u toku noci se pojacao bol i otekao zub, otisla sam u hitnu i oni su mi dali br i ta zena stomatolog se javila i rekla samo ako sam zivotno ugrozena je hitno sve ostalo treba da sacekam da mi djeluje antibiotik( koje sam pocela da pijem tokom… Više »

Radmila
Gost
Radmila

Ja ne znam kako ste nepismeni.Nema dežurstva, nego samo pripravnost.Kada sam se javio u hitnu, odmah su mi dali broj ordanice u Siti parku i ljubazna doktorka mi je rekla da je zub pod otokom,otvorila mi zub da nemam bolova i propisala mi antibiotike i nakon nekoliko dana sam taj isti zub izvadio.Zato, samo nemojte očekivati da vam odmah izvade… Više »

Nalpe
Gost
Nalpe

Ja sam prošle godine zvao hitnu poslije ponoći, dali su mi broj dezurnog stomatologa, ja sam ga pozvao, prvi put se nije javljao, a već nakon par minuta sam ponovo pokušao i broj je bio isključen..tako da, toliko o tome..

Ccc
Gost
Ccc

Prijavi li ga fondu?

Send this to a friend