Društvo

Veljović i njegovi najbliži saradnici dobrovoljno dali krv

Uprava policije je sa Zavodom za transfuziju organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi. Direktor Uprave policije Veselin Veljović i njegovi najbliži saradnici pokazali su humanost na djelu.

“Svjedoci smo da je svijet suočen sa globalnim izazovom izazvan pandemijom COVID-19 i da on već sada ima nesagledive posljedice po civilizaciju Crna Gora je proaktivnim i pravovremenim mjerama učinila sve što je potrebno i neophodno da kroz sveobuhvatne aktivnosti zaštiti zdravlje svih građana naše države. Naravno da je u prvom talasu tih aktivnosti i u prioritetu aktivnosti svakako bio izložen zdravstveni sistem naše države ali i svi drugi organi uključujući i Upravu policije”, poručio je Veljović.

Uprava policije je, kako je naglasio,  kroz svakodnevne aktivnosti proteklih mjeseci na teritoriji Crne Gore sprovodila osmišljene i planske aktivnosti kako bi dosljedno i u potpunosti obezbijedila realizaciju mjera koje su donijeli nadležni državni organi.

“Kroz sve te aktivnosti pripadnici policijske organizacije su posvećenim, odgovornim i hrabrim radom, kao i svim ukupnim profesionalnim aktivnostima obezbijedili da svi zajedno kao sistem i država, postignemo, do sada, izvanredne rezultate. Današnja aktivnost je jedna od aktivnosti na koju su se odazvali pripadnici Uprave policije da bi obezbijedili dovoljne količine krvi za naše građane. Ovo je jedna humana aktivnost jer vjerujemo da će naša krv u narednom periodu spasiti nekome život”, istakao je Veljović.

Podsjetio je da će ovakve aktivnosti organizovati i u narednom periodu, a da će, kako je dodao, poslije prvomajskih praznika u svim ostalim gradovima Crne Gore imati slične aktivnosti u povodu majskih praznika i svakako Dana nezavisnosti da bi svi službenici Uprave policije koji iskažu interesovanje, a to svakako neće biti mali broj, dali krv i na taj način pomogli zdravlje naših građana.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Gordane Rašović zahvalila se Veljoviću i njegovom kabinetu, visokim zvaničnicima i odgovornim ljudima što su u ovom trenutku prepoznali važnost ovakve jedne humane aktivnosti.

“Znamo i svjedoci smo pandemije kovid virusa koja je defitivno zakačila čitav svijet i nanijela velike gubitke, zakačila je i našu zemlju. Proglašena je epidemija. Nacionalno koordinacio tijelo je stvarno pravoremeno donijelo izvanredne odluke i sprovelo izvanredne mjere i time značajno doprinijelo relativno malom prodoru na ovom prostoru i držanju situacije pod kontrolom. Međutim, sama situacija, svjetska ukazuje na to da ovaj izuzetno važan segment zdravstvene djelatnosti a to je davalaštvo krvi odnosno transfuzija krvi koja obezbjeđuje funkcionisanje ukupnog zdravstvenog sistema se nalazi u velikoj krizi”, istakla je ona.

Kako je podsjetila, prije više od dva mjeseca Italijani su objavili da je davalaštvo čak 60% u padu, te isto može reći da smo i mi, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježili više od 60% pada davalaštva krvi uopšte.

“Pokušavali smo na različite načine i pokušavamo da prevaziđemo taj problem. Naravno jedna od mjera, koja je donešena, je obustva elektivnih operativnih programa znači hladnih operacija što je značajno doprinijelo da Zavod iz postojećih rezervi može da obezbjedi sve urgentne stvari i potrebe teških hroničnih pacijenata kojim je to svakodnevna terapija, misleći na hematološke i onkološke pacijente. Sada kada infekcija i epidemija polako jenjava u obavezi smo da obezbjedimo dovoljne količine krvi koje će u narednom period pružiti podršku svim zdravstvenim ustanovama na prvom mjestu Kliničkom centru kao najvećoj i jedinoj ustanovi tercijalnog nivoa u Crnoj Gori koja zbrinjava najtežu patologiju i najteže pacijente, a zatim i širom Crne Gore”, kazala je Rašović.

4

avatar
1000
2
2
0
 
4
TvrtkoOkkPopivode rodePetar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tvrtko
Gost
Tvrtko

Gledaju da ne pripune preko crte.

Petar
Gost
Petar

I ja dao, nije me niko slikao i nije mi se direktorica zahvalila.

Popivode rode
Gost
Popivode rode

Pa trebao si se najaviti slikali bi te vala

Okk
Gost
Okk

Sto sr hvalis da si dao , to nije lijepo.

Send this to a friend