Društvo

Vesna Bratić potrošila 170 miliona eura za plate, što je 80 odsto budžeta četiri ministarstva

Vesna Bratić
Vesna Bratić

Četiri ministarstva moraće da ispravljaju greške bivšeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) iz perioda dok je na čelu ovog resora bila Vesna Bratić, imajući u vidu da je Državna revizorska institucija (DRI) dala duplo negativno mišljenje u reviziji finansijskog izvještaja i poslovanja.

“U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, vrhovna državna revizija izdala je 22 preporuke i to četiri na finansijsko izvještavanje i 18 na pravilnost poslovanja pravnim sljedbenicima Ministarstvu prosvjete (MP), Ministarstvu kulture i medija (MKM), Ministarstvu sporta i mladih (MSM) i Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja (MNTR)”, kazao je Pobjedi senator dr Branislav Radulović koji je rukovodio revizijom.

Kolegijum Radulovića i senatora Nikole N. Kovačevića stava je da finansijski izvještaj za 2021. godinu ne daje istinit i objektivan prikaz prihoda i rashoda, a da greške imaju materijalan i prožimajući efekat. Zbog toga, ali i kršenja više zakona, izvještaj će, osim Ministarstvu finansija (MF) i nadležnom skupštinskom odboru, biti dostavljen i Vrhovnom državnom tužilaštvu.

MPNKS je prekršilo pravilnik o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i lokalnih samouprava jer je prikazalo i svoje i prihode i izdatke javnih ustanova.

U izvještaju je pogrešno prikazana isplata javnim ustanovama od 7,6 miliona eura, pa je prezentovana kao plaćanje usluga, a ne kao transfer institucijama, kako je moralo biti. Pogrešno je, umjesto kao sopstveni, prikazan kao namjenski, prihod od 1,67 miliona eura od djelatnosti i usluga javnih ustanova iz ove oblasti.

U izvještaju nije prikazano 1,34 miliona eura koje se odnose na objedinjavanje javnih nabavki koje je Uprava za katastar i državnu imovinu realizovala za potrebe MPNKS-a.

NEZAKONITOSTI

MPNKS je javnim ustanovama isplatilo 3,8 miliona eura na osnovu njihovih zahtjeva, ali bez validne dokumentacije, čime je prekršeno uputstvo o radu državnog trezora. Tokom prošle godine iz budžeta za otpremnine i ostale naknade isplaćeno je skoro 450.000 eura za pomoć zaposlenima, iako je taj iznos trebalo da bude planiran i isplaćen sa pozicije transfera za jednokratne socijalne pomoći. Iz ostalih naknada za otpremnine zaposlenima je plaćeno 65.500 eura, a iz budžeta za nagrade na državnim takmičenjima 62.900 eura nije adekvatno dokumentovano.

Umjesto sa računa za transfere institucijama iz budžeta za konsultantske usluge od 900,7 hiljada eura isplaćeno je skoro 750.000 eura za naučno istraživačke projekte i stipendije, čime je prekršen Zakon o budžetu. Konkurs za sufinansiranje projekata za zaštitu kulturnih dobara raspisan je prije nego je i donijet program zaštite i očuvanja, i to u razmaku od pet mjeseci, čime je prekršen zakon koji propisuje da se sredstva koriste u skladu sa programom.

Revizorima nijesu dostavljeni izvještaji o realizaciji projekata iz kulturno-umjetničkog stvaralaštva, pa se nije moglo ni utvrditi da li je MPNKS uopšte kontrolisao njihovu realizaciju.

SPORNE ISPLATE

Kod više od polovine zaposlenih obuhvaćenih uzorkom, revizori su utvrdili da podatak o dužini radnog staža u rješenjima o platama na osnovu kojeg im je obračunato uvećanje za minuli rad, nije isti kao u radnoj knjižici. Polovina rješenja o otpremnini obuhvaćenih uzorkom, na osnovu kojih je isplaćeno 193,6 hiljada eura, pozivala se na granski kolektivni ugovor koji predviđa pravo na 20 obračunskih vrijednosti koeficijenta, a druga polovina na odluku po kojoj im pripada 14 obračunskih vrijednosti.

U više navrata prekršen je i Zakon o radu, jer je MPNKS zaključivalo ugovore o dopunskom radu bez podataka o načinu obavljanja posla i radnom vremenu, dok se iz konsultantskih ugovora nije moglo utvrditi da li je riječ o ugovorima o djelu ili o privremenim poslovima, jer sadrže elemente oba, dok su neki od njih zaključivani i retroaktivno. Ovi ugovori sklapani su za sistematizovana radna mjesta, a nije bilo dokaza o njihovim rezultatima rada.

Propušten je rok za donošenje akta u vezi raspodjele sredstava Fonda za podršku talentima, te prekršen Zakon o državnoj imovini, jer u evidenciji MPNKS nije bilo podataka o objektima koje koristi. Komisiji za popis nije određen rok za završetak posla, a revizori su utvrdili i da nijesu izdavani putni nalozi za službena vozila niti je poznato da li se potrošnja goriva uopšte kontrolisala.

Resor Vesne Bratić kršio je i Zakon o javnim nabavkama, pa je 66,3 hiljade vrijednih nabavki za kompjutere, održavanje IT sistema, hranu i piće, štamparske usluge, telefone i higijenu prošlo mimo elektronskog sistema javnih nabavki. Jednostavne nabavke su se sprovodile za kancelarijsku i kompjutersku opremu, te telefonske usluge ukupne vrijednosti 28,5 hiljada eura, iako je MPNKS bio dužan da sprovodi centralizovane nabavke.

Mimo Zakona o unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, MPNKS je angažovalo privatnu firmu za reviziju Uprave za sport i mlade, iako je to trebalo da bude interni posao. Oglušivanje na presudu po kojoj je tužiteljka, nakon ukidanja organa, trebalo da bude raspoređena na drugo radno mjesto, rezultiralo je, osim štete zbog neisplaćenih zarada, sudskim i troškovima kamata.

Revizori su utvrdili da javne ustanove kasne sa plaćanjem računa za struju, iako su dužne da ih izmiruju u roku. Osim toga, prekršile su i Zakon o budžetu, jer MF-u nijesu dostavile plan sopstvenih prihoda i rashoda, kojima mogu raspolagati samo uz njihovu saglasnost i obavještavanje MPNKS. Iako je strateški dokument o razvoju kulture istekao krajem 2020. godine, novi, kojim je trebalo da budu predviđene aktivnosti za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, nije pripremljen.

Finansije

MPKNS je tokom mandata Bratić raspolagalo sa 219,2 miliona eura, a javne ustanove su van konsolidovanog računa trezora prihodovale preko 19 miliona eura, čime su finansirale izdatke, iako od resora i MF nijesu imale saglasnost za to. Od toga im je iz budžeta pripalo 217,7 miliona, od donacija 372,7 hiljada, iz IPA projekata 61,3 hiljade, od namjenskih prihoda milion, a od sopstvenih prihoda 7,8 hiljada eura. Od toga je gotovo 80 odsto, odnosno 170,8 miliona eura otišlo na plate i poreze i doprinose.

Analizirajući rashode za materijal za koje je potrošeno 7,8 miliona eura, na uzorku od skoro četiri miliona, revizori su utvrdili da je 2,8 miliona eura isplaćeno javnim ustanovama bez adekvatne dokumentacije. Isto je utvrđeno i za putovanja, reprezentaciju, komunikacione i usluge prevoza, te konsultantske i advokatske usluge za koje je isplaćeno 4,5 miliona eura, pa je na uzorku od 2,4 miliona, više od pola, 1,5 miliona, transferisano javnim ustanovama bez validne dokumentacije.

Ovo je dio razloga zbog kojih će ministarstva prosvjete, kulture i medija, sporta i mladih, te nauke i tehnološkog razvoja do 21. oktobra morati da dostave plan DRI-ju, a da ih do 21. marta iduće godine izvijeste o realizaciji preporuka.

52

avatar
1000
43
9
0
 
48
RealnostPodgoricaninLipaLipaSunce
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realnost
Gost
Realnost

Odmah ali odmah da ima tužilaštva ,ali ga nije bilo ni prije a sad jos manje,moze joj ga bit ,Zenica ,Sarajevo ,Tuzla kakvo postovanje prema CG a Bileca,Trebinje Nevesinje kakav udar na CG,prst na celo Crnogorci ,ne moze izvanjac bit domacin u svoju kucu .

MNE083
Gost
MNE083

Ona je i postavljena na to mjesto da sto vise unisti CG u svakom pogledu!!!!! HAPSI !!!!!!!!

Veliki krs
Gost
Veliki krs

Dokazite da je gresna ili potrazite sve detalje i cinjenice kako bi potvrdili vase optuzbe.

Sunce
Gost
Sunce

A đe ćeš više dokaza, imaš li ti mozga??!

Sunce
Gost
Sunce

Vesna bratić i njena ekipa pomoćnica – SPUŽ!!!!

Ivan
Gost
Ivan

Ovo joj jest grijeh ali veći je što je zapošljavala ljude koji još sjede po školama i fakultetima i truju nam mladost crne gore njenim pogledima na svijet kroz naočale crkve srbije

Ivan
Gost
Ivan

Sve je ovo jasno samo nije kada će za sve ovo odgovarat

Zelena
Gost
Zelena

Sjecate li se kako je par godina na naslovnoj strani Vijesti stajao naslov “Ko je pusio o trosku drzave?” u vezi neke besmislene cifre od 50€? Ili onog jadnika iz SD zbog kisele vode u vrijednosti od 200€ u Ramadi?
E, a za ove stvari cute! Muk!
Sada bi trebalo SVAKOGA dana pisati o ovome dok se sama ne javi u tuzilastvo.

Zlatno zrno
Gost
Zlatno zrno

Podjele i radpodjele novca koji je mogao da se iskoristi za škole, obrazovanje, kulturu, mlade talente.

Valter
Gost
Valter

Korupcija na najvisem nivou!

Kokan
Gost
Kokan

Ali SDT ovo ne hapsi, nego kad neko kupi čips sa računa firme, ipak, nije Dritan naredio da se ova poštena četnik žena uhapsi, to je njegova velika prijateljica!

MaestroPgCg
Gost
MaestroPgCg

E da vidimo hoce li biti hapsenja

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Baka je nije učila da štedi.

SVI!
Gost
SVI!

Blago(s) nama s tobom

nn lice
Gost
nn lice

E ovo nidje u svijet nema, neka sto negira CG kao drzavu i sto pljuje po njoj, no nam i pare uze zena! HAPSI BRE OVO !

Dedoni
Gost
Dedoni

Oce li JE ko uhapsit vise aman ima li tuzilastva zalosnog u Crnoj Gori da ne moze bit CRNJA

Posteno
Gost
Posteno

Oslobodioci!!!!!! Spuz!!!!

Josip BroZ
Gost
Josip BroZ

Jos malo pa će Vesna B da se druži sa Vesnom M 👍🇲🇪🇲🇪

Libero
Gost
Libero

Dace bog

Lipovo
Gost
Lipovo

Bolje bi bilo da smo ostrvo ,,Mamula,, ostavili za ovakve slučajeve, a nema institucije da je normalno poslovala.

Magic
Gost
Magic

Doživotni zatvor za Vesnu i njenu glavnu sekretarka za finansije i računovodstvo, javne nabavke…

Krki
Gost
Krki

Zaboravili ste kakvi su bili ovi prije nje njih niko ne spominje…

Dedoni
Gost
Dedoni

A ne budi smijesan …koga uporedjujete

djole
Gost
djole

odma hapsiti da ne pobijegne u republiku sumsku

Magic
Gost
Magic

Doživotni zatvor za Vesnu bratić i njenu desnu ručicu Draganu stanović i bulumentu drugih žena četnika “sve eksperata”, koje su išle na filmske festivale po Kanu, Veneciji itd.. sve o trošku države, a ostalima nisu plate isplaćivali….

Magic
Gost
Magic

Kad će da odgovaraju – Vesna i njen “stručni” tim bivših zamalo revizora???

LKJ
Gost
LKJ

Postoji li neki u ovoj zemlji ko bi podnio krivičnu prijavu protiv Bratić.

R. Kolašinac
Gost
R. Kolašinac

Nema ga jer Vesna mora da piše krivičnu Toščeliku zbog “nezakonitih” otkaza višku radnika u Željezari Nikšić!?

Dana
Gost
Dana

Sta ceka tuzilastvo??? Ovdje se radi o cifri od najmanje 170 miliona eura! Cekate li da pobjegne??? Hapsite je odmah, sve je radila planski i namnenski i po necijim instrukcijama!

Crni
Gost
Crni

Expert za trošenje para!

Alobre
Gost
Alobre

I zasto se ne pise da plate pripravnika kasne vec 15 dana? Zasto niko od novinara ne zovne ministarstvo i pita kad ce biti? Samo se dobija jedan isti odgovor- a to je bice kad se azuriraju spiskovi? Kako nikad ne zakasne poslanicke plate? Pripravnika ima 1000-1500 i svaki mjesec se nose IZVJESTAJI NA PAPIRU i kako sad treba da… Više »

Posteno
Gost
Posteno

Trazili ste – gledajte!!!!

Alobre
Gost
Alobre

Dje su plate pripravnicima???

Isidora
Gost
Isidora

Ovo je Abazović branio, držao joj stranu?!

LKJ
Gost
LKJ

I Bečić do zadnjeg dana.

Darija
Gost
Darija

Da li će odgovarati žena četnik i njena glavna savjetnica četnik.

Lipa
Gost
Lipa

Nema za šta ima kandidata prije nje Vesna je kraljica naša ne preza ni od čega….

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Je li ova u zatvor, što čekate ?

Lipa
Gost
Lipa

Polako još ni Šehović nije pospremljen a vi bi preko reda…

Mrgud
Gost
Mrgud

Hapsi!

Kurjak
Gost
Kurjak

Divne li i pametne osobe,prava pametnica,za šta god se dohvatila za godinu dana uništila je.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Pa to joj je bio i zadatak.

ivica
Gost
ivica

Sakom i kapom davali Svetosavcima Drzane pare.Isti lopovluk kao DPS.

Kurjak
Gost
Kurjak

Uhapsiti ovu personu i oduzeti državljanstvo pod hitno zbog mogućnosti bjekstva!!

Komentator
Gost
Komentator

Ne dajte joj da pobjegne!

sirak
Gost
sirak

i ko ce u zatvor zbog toga i kad???

Mara
Gost
Mara

I,šta čeka tužilaštvo ?

Darija
Gost
Darija

Trio Bratić, Kadović, Ilinčić. Sve su činile iz zle namjere.

marko
Gost
marko

E kukala ti majka sta uradi žena četnik ( kako sama sebe naziva ) …veeeliki vjernik . A tek kad nastupi šteta od presuda za nezakonska otpuštanja .
Očekujem brzu reakciju Tužilaštva za navedene propuste kao i oduzimanje Državljanstva po hitnom postupku kao i odgovornos onih koji su joj dali.

Vujović V.
Gost
Vujović V.

Je li i ona sada u partiji kod Zdravka?

Bokelj
Gost
Bokelj

Pozovite je na odgovornost,to su ljudi koji su došli sa strane da bi uništili CG i sve crnogorsko

Tani
Gost
Tani

Hapsi.U ćorku sa njom

Send this to a friend