Društvo

Vezirov da bude Bratonožića most

Inicijativu da Vezirov most nosi ime Bratonožića most Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova uputilo je 94 građana. U inicijativi koja je predata Savjetu piše da Vezirov most „nezasluženo čuva uspomenu na surovog okupatorskog zločinca koji ga je uzgradio sredinom druge polovine 18. vijeka isključivo sredstvima od krvave pljačke imovine plemena Bratonožića”.

“Svima su poznate istorijske činjenice da su skadarski veziri Bušatlije, Mehmed paša i njegov sin Mahmut paša, bili najljući i najsuroviji krvnici Crne Gore i Brda u 18. vijeku i da su za sobom ostavili brojne tragove zločina koji su okončani Mahmutovom pogibijom u slavnoj crnogorskoj pobjedi na Krusima 1796. godine”, piše u inicijativi.

U dokumentu je naznačeno da nije dostojno ni Podgorice ni Crne Gore da se imenom jednog važnog objekta i ulice u Glavnom gradu veliča „okupatorski zločinac”.

“Istorijsko pravo da to kažu imaju Bratonožići zajedno sa Kučima i Rovčanima, na opravdano tražimo da se most zajedno sa ulicom preimenuje i dobije naziv Bratonožićki most. Ovaj most sa ulicom koja se prostire od mosta prema zapadu treba da nosi ime no slavnom crogorskom plemenu Bratonožići i da se na taj način čuva trajna uspomena na njihovo stradanje i na njihovu muku i imovinu od koje je most i sagrađene”, navodi se u inicijativi.

81

avatar
1000
44
37
0
 
70
DragutinDzikicSEKULA DRLJEVICKokotBel
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragutin
Gost
Dragutin

Ostavite vezirov most na mir. Vezirov mos je ipak neka istorija.
Eno vam onaj na maloj rijeci pa mu dajte vaše ime. Em je veći em je u Bratonožićima.
Da počinete.

Dzikic
Gost
Dzikic

Samo da ta inicijativa prodje kod nadleznog ministra, a ubijedjen sam da on to nece dozvoliti !

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

NAJADEKVATNIJI,NAJPOTENIJE BI BILO PIPERSKI MOST

Magnus
Gost
Magnus

Uvijek se zvao VEZIROV MOST i neka tako ostane

Commentator
Gost
Commentator

Kako god ga nazivali on ce vazda ostati Vezirov most. Kao sto je Krivi most krivi most. Ima li uopste taj most neki drugi naziv?

PG🇲🇪
Gost
PG🇲🇪

Ne budalite dokoni no ostavite taj most da se zove kao dosad sto se zvao.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Neka ostane Vezirov Most…

Bx45
Gost
Bx45

Da ne bude

Joksim
Gost
Joksim

Nesto se mislim da li da predlozim ili ne, ipak ocu, ja bih najvise, najvise volio da se zove Milov most !!! Eto nista se po njemu ne zove a toliko nam je ucinio, pa velim da mu se zafalimo, koliko toliko, neka se vezirov most zove Milov most ! Ima li ko protiv da mi je znat ?

Lider u regionu
Gost
Lider u regionu

Moj predlog je da to podijelite sa Kucima po jednu traku.Od gimnazije prema Danilovgradu Bratonozicka strana mosta a u suprotnom smjeru Kucka strana jer je to stvarno mnogo bitno u ovom momentu kako ce se most zvati !

Zagarač
Gost
Zagarač

Definitivno se prikljucujem inicijativi,neka se zove tako ,nema ni jedan most u Turskoj da se zove Bratonožića.
Bar da je neki ktitor bio ili dobrocinitelj pa bi prvi bio za to. Ovako sam uvijek za svoje i za slavna plemena nasa.

Dale
Gost
Dale

Mnogo je veći prioritet iz centra Podgorice i iz adrese Vlade Crne Gore ukloniti Karađorđevu ulicu. A ne fali nam u istoriji dičnih ljudi i događaja po kojima bi sa ponosom ta ulica ime mogla nositi…

đetić
Gost
đetić

to je klasični vulinov ili vučicev most

Pelev Brijeg
Gost
Pelev Brijeg

Tako je ! Pozdravljam inicijativu.
Najslavnije crnogorsko pleme Bratonožići !

Toni
Gost
Toni

Ako dozvole koalicioni partneri, kao što neće.

Send this to a friend